Home / αφιέρωμα / Δεν κοιμάσαι καλά τη νύχτα; βρες το πρόβλημα και δώσε την λύση!!

Δεν κοιμάσαι καλά τη νύχτα; βρες το πρόβλημα και δώσε την λύση!!

Πέφτετε στο κρεβάτι, κλείνετε τα μάτια σας και σας παίρνει ο ύπνος. Σωστά;

Δυστυχώς όμως, για τον ένα στους τέσσερις από εμάς αυτό δεν ισχύει.

Μάλιστα, οι γυναίκες είναι 2 φορές πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με τον ύπνο τους από ό,τι οι άνδρες

Προτού όμως κλείσεις ένα ραντεβού με τον γιατρό σου για τα προβλήματα αϋπνίας που τυχόν αντιμετωπίζεις,  διάβασε μερικές αιτίες που μπορεί να σου προκαλούν την αϋπνία και δεν τις γνώριζες μέχρι τώρα.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα  στον ύπνο και ειδικά προβλήματα αϋπνίας.

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και η διαρκής επαφή με τις φωτεινές οθόνες (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις, tablet, κινητά τηλέφωνα) περιορίζουν την ικανότητα του οργανισμού μας να παράγει μελατονίνη και άρα να αποκοιμηθεί ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα προβλήματα που φέρνει .. ένας κακός νυχτερινός ύπνος είναι πολλά και φαίνονται την επόμενη μέρα που ξημερώνει.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να πυροδοτήσει έντονους καβγάδες ανάμεσα στο ζευγάρι, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Πώς κοιμηθήκατε χτες το βράδυ; Αν η απάντηση είναι «όχι και τόσο καλά», αποφύγετε να συζητήσετε σήμερα με το σύντροφό σας κάποιο ευαίσθητο θέμα που εκκρεμεί, γιατί είναι πολύ πιθανό να οδηγηθείτε σε ομηρικό καβγά. Όπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ, η έλλειψη ύπνου δεν υπονομεύει μόνο την παραγωγικότητα και τη σωματική υγεία μας, αλλά και την ποιότητα των σχέσεών μας. Σε ένα ζευγάρι, ειδικότερα, συνδέεται με συχνότερες συγκρούσεις.

Έστω και μία νύχτα αγρύπνιας είναι αρκετή για να αυξήσει την επόμενη ημέρα τον κίνδυνο φιλονικίας ανάμεσα στους συντρόφους, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Μάλιστα οι τσακωμοί που φαίνεται να σχετίζονται με την ανεπαρκή ξεκούραση δεν είναι μόνο περισσότεροι αλλά και πιο επώδυνοι, αφού, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, προκαλούν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα και εντείνουν τη δυσκολία κατανόησης ανάμεσα σε εμάς και το έτερον ήμισυ.

Πώς εξηγούνται όλα αυτά; Ίσως επειδή η αϋπνία μας κάνει πιο ευερέθιστους, ενώ παράλληλα μας στερεί την ενέργεια και την πνευματική προσοχή που απαιτούνται για να μπούμε στη θέση του άλλου και να τον καταλάβουμε, βασική προϋπόθεση για την επίλυση μιας διαφωνίας.

άλλοι λόγοι… αϋπνίας:

Έχετε προδιάθεση

Εκείνοι που δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν με φυσικό τρόπο ίσως αντιμετωπίζουν κάποιο βιολογικό πρόβλημα ως προς το γιατί τους συμβαίνει αυτό. Οι λόγοι ίσως έχουν να κάνουν με κάποιο μοναδικό συνδυασμό χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Είναι επίσης πιθανό να έχουν μεγαλώσει με κακές συνήθειες ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι δεν τηρούν ένα κανονικό πρόγραμμα στον ύπνο τους.

Σας συμβαίνει ξαφνικά και μετά το σκέφτεστε διαρκώς

Είναι ένα κλασικό παράδειγμα που συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Μπορεί για διάφορους λόγους να αντιμετωπίσετε δυσκολία στον ύπνο για μερικές μέρες και στη συνέχεια, ακριβώς επειδή ανησυχείτε έντονα ότι μπορεί να υποφέρετε από αϋπνία, αυξάνετε άθελά σας το στρες στον οργανισμό σας και έτσι μια παροδική περίοδος αϋπνίας, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Ξυπνάτε μέσα στη νύχτα και δεν μπορείτε  να ξανακοιμηθείτε»
Κάποιοι, ενώ καταφέρνουν να αποκοιμηθούν, ξυπνάνε μετά από λίγες ώρες μέσα στη νύχτα και δυσκολεύονται πολύ μέχρι να τους ξαναπάρει ο ύπνος ή κάποιες φορές δεν καταφέρνουν καν να αποκοιμηθούν ξανά.

Τι συμβαίνει Ουσιαστικά οι άνθρωποι αυτοί δεν πάσχουν από αϋπνίες, αλλά έχουν κακή ποιότητα ύπνου. Στη διάρκεια της νύχτας όλοι κάνουμε κάποια μικρά ξυπνήματα και μετά ξανακοιμόμαστε χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε, αν όμως βρισκόμαστε σε υπερένταση, μπορεί μία από αυτές τις φορές να ξυπνήσουμε και να δυσκολευτούμε να ξανακοιμηθούμε.

Η λύση Σκόπιμο είναι να παρατηρήσουμε κατ’ αρχάς ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ξυπνάμε μέσα στη νύχτα. Αν, για παράδειγμα, μας ξυπνάει η ανάγκη μας να πάμε στην τουαλέτα, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά υγρά πριν την ώρα του ύπνου κι αν το πρόβλημα επιμένει, χρειάζεται να συμβουλευτούμε έναν ειδικό, αφού κάποιες καταστάσεις, όπως π.χ. ο διαβήτης, η υπερπλασία του προστάτη, η εγκυμοσύνη κ.ά., αυξάνουν την ανάγκη για διούρηση στη διάρκεια της νύχτας. Αν μας ξυπνάει ο φόβος μας και θέλουμε για παράδειγμα να βεβαιωθούμε πως έχουμε κλειδώσει την πόρτα, θα πρέπει πριν πέσουμε για ύπνο να έχουμε ηρεμήσει και να είμαστε σίγουροι πως οι πόρτες είναι κλειστές, τα μάτια της κουζίνας σβηστά κ.λπ. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να μας ενοχλεί ο σύντροφός μας. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Surrey, το 50% των προβλημάτων ύπνου οφείλονται στον σύντροφο με τον οποίο μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας, που πιθανώς ροχαλίζει, στριφογυρίζει συνέχεια, διαβάζει με αναμμένο φως ενώ εμείς κοιμόμαστε κ.λπ. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν η κακή συνήθεια του συντρόφου που μας στερεί τον ύπνο δεν διορθώνεται, ίσως θα ήταν σκόπιμο να κοιμηθούμε για λίγο χωριστά, προκειμένου να ελέγξουμε αν αυτό θα βελτίωνε την ποιότητα του ύπνου μας. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι απίθανο να μην είναι ιδανικές οι συνθήκες στις οποίες κοιμόμαστε, καθώς η πολλή ζέστη, το κρύο, το φως, αλλά και η «κακή» ατμόσφαιρα, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας. Έτσι, για να κάνουμε το δωμάτιό μας ιδανικό για ύπνο, πρέπει να σβήσουμε όλα τα φώτα, να αερίσουμε το σπίτι για 10΄ πριν κοιμηθούμε και αν μας ενοχλούν οι θόρυβοι να φορέσουμε ωτασπίδες. Αν πάλι ξυπνάμε μέσα στη νύχτα χωρίς κάποιον φαινομενικά ιδιαίτερο λόγο, θα πρέπει να προσπαθούμε να ηρεμήσουμε και εν ανάγκη να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να κάνουμε κάτι που θα αποσπάσει την προσοχή μας από την αϋπνία. Αν, για παράδειγμα, διαβάσουμε ένα βιβλίο ή δούμε λίγη τηλεόραση, είναι πιθανό να αποκοιμηθούμε ευκολότερα από ό,τι αν καθόμασταν στο κρεβάτι και στριφογυρίζαμε.

Όπως όμως και να το δούμε, ένας καλός ύπνος το βράδυ, κάνει τον άνθρωπο την επόμενη μέρα πιο ευδιάθετο, καλύτερο δέκτη για σοβαρές συζητήσεις και έτοιμο ν’ αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οτιδήποτε του παρουσιαστεί την ημέρα που ακολουθεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν βέβαια το πρόβλημα της νυχτερινής αϋπνίας, παραμένει παρά τα μικρά «κόλπα» που θα εφαρμόσουμε , θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν ειδικό για να μας βοηθήσει.

gossip_angel

About gossipangel