Home / Ειδήσεις / Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού: Ο κοροναϊός άλλαξε τις προτεραιότητές μας

Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού: Ο κοροναϊός άλλαξε τις προτεραιότητές μας

Ο Δημήτρης Γαλάνης ανέλαβε πριν από ένα χρόνο τη διοίκηση του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού. Μιας πρότυπης περιοχής οικιστικού σχεδιασμού, με ήπιες χρήσεις –πλην των εμπορικών σημείων της πόλης- και βασική μέριμνα του είναι να παραμείνει αναλλοίωτος ο χαρακτήρας ανεξαρτήτου πολιτικού κόστους. Είναι ωραίο να διοικείς ένα τέτοιο δήμο όσο όμως και δύσκολο καθώς οι διαμένοντες ανήκουν ως επί το πλείστων στα υψηλότερα οικονομικά στρώματα της χώρας. Και συνήθως οι απαιτήσεις τους είναι στο αντίστοιχο επίπεδο. Ο δήμαρχος Γαλάνης ωστόσο όπως φαίνεται έως σήμερα ανήκει στην ομάδα εκείνη των ανθρώπων που σχεδιάζουν και ενεργούν βάση πλάνου και ηθικών δεσμεύσεων.

Προεκλογικά έλεγε πως ο χαρακτήρας του προαστίου θα μείνει ως έχει και το έκανε πράξη με αφορμή την επιδίωξη κάποιου να λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο στη περιοχή: «Ο Δήμος μας απέτρεψε τη λειτουργία επαγγελματικής στέγης ενός ξενοδοχείου μέσα στο προάστιό μας, σε ένα σημείο όπου η χρήση γης επιτρέπει αποκλειστικώς και μόνον κατοικίες. Ο Δήμος μας αντέδρασε και το ξενοδοχείο σφραγίστηκε. Τα ζητήματα αυτά για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτα, το προάστιό μας δεν θα χάσει το χαρακτήρα του.

 

Παρατηρούμε ιδιαίτερη μέριμνα σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Για παιδιά, ηλικιωμένους, ευάλωτες ομάδες, ευάλωτα άτομα, δημότες και επιχειρήσεις, εθελοντές, περιβάλλον, αδέσποτα. Κύριε Γαλάνη σε τίτλους τις βασικότερες αλληλέγγυες παρεμβάσεις σας.

Η υγειονομική κρίση δοκίμασε τα αντανακλαστικά μας και σε μεγάλο βαθμό επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητές μας. Ως Δημοτική Αρχή πιστεύαμε ανέκαθεν ότι ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να αναπτύσσει δράσεις με κοινωνικό πρόσωπο. Με τον Covid -19 εντείναμε ακόμα περισσότερο τις παρεμβάσεις μας σ’ αυτό τον τομέα. Αναπτύξαμε, λοιπόν, σε πρώτη φάση μια σειρά μέτρων σε επίπεδο πρόληψης, όπως είναι οι έγκαιρες και συχνές απολυμάνσεις σχολικών συγκροτημάτων, δημοτικών χώρων, πλατειών, οι ενημερώσεις των δημοτών μας για τα μέτρα ατομικής προστασίας, η πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας ώστε να μην μείνουν κενά σ’ αυτό τον κρίσιμο τομέα εξαιτίας της αποδυνάμωσης της υπηρεσίας καθαριότητας από τις άδειες ειδικού σκοπού, οι διανομές προϊόντων κατ’ οίκον στις ευπαθείς ομάδες, η γενναία μείωση, 40%, στο ετήσιο τέλος κοινόχρηστων χώρων, τελών καθαριότητας και φωτισμού για την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Όλα αυτά, ενώ υπήρχε τηλεργασία, νέες συνθήκες και μια άγνωστη σε όλους πραγματικότητα. Όμως, όσα δεν ξέραμε τα μάθαμε και όσα ξέραμε τα μάθαμε καλύτερα.

Πολλές από τις δράσεις που λάβαμε σχεδόν αντανακλαστικά στην πρώτη φάση της πανδημίας, πλέον έγιναν μόνιμες καθώς δοκιμάστηκαν στην πράξη με πολύ καλά αποτελέσματα. Αναφέρομαι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εξυπηρέτησης δημοτών, στην στήριξη της πολιτιστικής δραστηριότητας μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου, ακόμη και σ’ ένα νέο πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων σε συνεργασία με Φιλοζωικό Σωματείο.

H πανδημία μας ανάγκασε να τρέξουμε πιο γρήγορα, πιο πολλά χιλιόμετρα. Και, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αυτό θα είναι σίγουρα ένα κέρδος.

Οι δήμοι θεωρείτε πως –με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και δυναμικό- είναι σε θέση να αναλάβουν ολοκληρωτικά την φροντίδα των δημοτών τους σε περίθαλψη, εκπαίδευση και εργασία;

 

Η προοπτική οι Δήμοι να αναλαμβάνουν σε οριζόντια βάση την περίθαλψη, εκπαίδευση και εν μέρει την απασχόληση των δημοτών τους, έχει πέσει πολλές φορές στο τραπέζι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που επιδιώκει έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών. Φυσικά, μόνο με πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια θα είχε νόημα μια τέτοια προοπτική, κάτι που προς το παρόν είναι εκτός συζήτησης. Άρα, και μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες, οι Δήμοι οφείλουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν με τα δεδομένα που έχουν.

Οι Δομές υγείας του δήμου σας καλύπτουν τις ανάγκες; Ρωτάμε διότι οι αυξημένοι δείκτες γήρανσης του πληθυσμού αλλά και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης διαμόρφωσαν νέα δεδομένα.

Το μείγμα που περιγράφετε είναι πολλές φορές εκρηκτικό. Και πώς να μην είναι όταν η δεκαετής οικονομική κρίση έχει πλήξει όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλάζοντας ακόμη και τα στερεότυπα που είχαν καλλιεργηθεί για συγκεκριμένες περιοχές ή επαγγέλματα. Γυρνώντας στην Φιλοθέη και το Ψυχικό από δρόμο σε δρόμο, οφείλω να ομολογήσω ότι σχεδόν σε κάθε γειτονιά υπάρχει περιθώριο – μικρότερο ή μεγαλύτερο – για τον Δήμο μας να ξεδιπλώσει το κοινωνικό του πρόσωπο. Και το κάνουμε. Είτε πρόκειται για την λειτουργία των δημοτικών μας ιατρείων, είτε πρόκειται για δωρεάν συνταγογράφηση φαρμάκων, είτε ακόμη για κατ’ οίκον ιατρικές επισκέψεις, υπάρχει πάντα περιθώριο δράσης. Αυτή η αντίληψη συνδέεται εξάλλου και με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε εμείς το πώς πρέπει να λειτουργούν οι δομές υγείας ενός Δήμου: ως ένας μηχανισμός με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και προτάσεις για όλους.

Η πανδημία εκτός από θύματα αφήνει και στίγματα. Όλο αυτό που έγινε με τις μάσκες –στην βάρδια της αυτοδιοίκησης- ήταν αναπόφευκτο;

 

Ήταν αναμφίβολα μία ατυχής στιγμή που σκίασε μια πολύ σωστή πρωτοβουλία, να δοθούν οι μάσκες δωρεάν σε όλα τα σχολεία. Και προσωπικά θα ήθελα να μείνω σε αυτό. Να κρατήσουμε το θετικό της πρωτοβουλίας και να δρομολογηθούν το ταχύτερο δυνατό οι αναγκαίες κινήσεις για να αποκατασταθούν οι όποιες αστοχίες.

Για όσους γνωρίζουν καλά, η διοίκηση Γαλάνη είναι αμετακίνητη σε θέματα που άπτονται της κοινωνικής ζωής. Τι συνέβη δήμαρχε πρόσφατα με επιχειρηματική κίνηση που απετράπη στο δήμο σας και τελικά μπορεί να υπάρξει εναρμόνιση κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής;

 

Ο Δήμος μας απέτρεψε τη λειτουργία επαγγελματικής στέγης ενός ξενοδοχείου μέσα στο προάστιό μας, σε ένα σημείο όπου η χρήση γης επιτρέπει αποκλειστικώς και μόνον κατοικίες. Ο Δήμος μας αντέδρασε και το ξενοδοχείο σφραγίστηκε. Τα ζητήματα αυτά για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτα, το προάστιό μας δεν θα χάσει το χαρακτήρα του.

Υπάρχουν σημεία του Δήμου μας όπου οι δημότες μας μπορούν να βγουν, να ψωνίσουν, να διασκεδάσουν, σε περιοχές που έχουν χωροθετηθεί εδώ και δεκαετίες για αυτό το στόχο, όπως είναι π.χ. ο Φάρος Ψυχικού. Αλλά ο χαρακτήρας του προαστίου και οι ζώνες αποκλειστικής κατοικίας θα παραμείνουν ως έχουν και ο Δήμος μας θα είναι ο θεματοφύλακας αυτής της παράδοσης.

Με ικανοποίηση είδαμε πως πάρκα και παιδικές χαρές αναβαθμίζονται στο δήμο σας. Μπορεί να ζείτε σε προάστιο της πόλης ταυτισμένο με υψηλή ποιότητα ζωής ωστόσο κάποιες εικόνες του παρελθόντος δεν τιμούσαν την περιοχή. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας και έργα που θα κάνετε;

Δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα και χαίρομαι που η προσπάθειά μας αναγνωρίζεται. Είπατε για τις παιδικές χαρές και θυμάμαι ότι πριν από ένα χρόνο πιστοποιημένες ήταν μόνο οι τρεις. Σήμερα έχουν πιστοποιηθεί όλες και έχουν προστεθεί και τρεις επιπλέον ολοκαίνουργιες.

Μάλιστα πρόσφατα εγκαινιάσαμε στη Φιλοθέη τον μεγαλύτερο χώρο φυσικής αναψυχής του Δήμου μας, την Παιδική Χαρά Μακεδονίας. Μια παιδική χαρά φτιαγμένη 100% από φυσική ξυλεία, βότσαλο, υδατοπερατά και ανακυκλώσιμα υλικά. Θέλαμε πολύ συνειδητά να δημιουργήσουμε έναν χώρο πρότυπο για τους μικρούς μας φίλους και, ταυτόχρονα, ένα χώρο σύμβολο των φυσικών αρετών του Δήμου μας για τους μεγαλύτερους.

Το καταφέραμε και αυτό μας δίνει ώθηση για τον επόμενο μεγάλο στόχο μας: την αποκατάσταση του παιδικού κήπου Πικιώνη. Έχουμε απευθυνθεί ήδη στο Υπουργείο Πολιτισμού για να τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε αυτό τον χώρο με το ιδιαίτερο ιστορικό βάρος.

Συζήτηση για το παρόν αλλά και το μέλλον είναι τα θέματα περιβάλλοντος. Μειώσατε το ενεργειακό σας αποτύπωμα και με ποιους τρόπους;

Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στον Δήμο μας, αλλά και γενικότερα η προστασία του περιβάλλοντος, είναι ζητήματα που μας απασχολούν πολύ σοβαρά. Γι’ αυτό και στο επόμενο Τεχνικό μας Πρόγραμμα περιλαμβάνεται η τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων στο σύνολο των δημοτικών κτηρίων, ενώ ήδη έχουμε προχωρήσει σε αντικατάσταση του παλιού και ενεργοβόρου δημοτικού φωτισμού με λάμπες Led. Στις κινήσεις αυτές, προσθέτω και την τοποθέτηση μονώσεων στα δημοτικά κτήρια, ώστε να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Επιπλέον, κοιτώντας και την επόμενη μέρα, εκπονείται ήδη το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στον Δήμο μας, με έμφαση στην ενίσχυση της χρήσης της τοπικής συγκοινωνίας και στην δημιουργία ποδηλατόδρομων. Πρόκειται για παρεμβάσεις, που η κάθε μία στον βαθμό που της αναλογεί, συμβάλλει ώστε Δήμος μας να γίνει ακόμα πιο φιλικός στο περιβάλλον, ακόμα πιο ανθρώπινος και η ποιότητα ζωής σε αυτόν να βελτιωθεί περαιτέρω. Και είμαι σίγουρος ότι με τη συνεργασία και των Δημοτών μας θα το πετύχουμε.

Συμφωνείτε να διαχειρίζονται οι δήμοι τα αστικά απορρίμματα που παράγουν;

 

Είναι μία πάγια διεκδίκησή μας, μιας και τα βιο-απόβλητα και ο διαχωρισμός των απορριμμάτων είναι ο σημαντικότερος τρόπος διαφύλαξης του πράσινου ιστού στον Δήμο μας. Πρόσφατα, μάλιστα, παραλάβαμε ένα νέο απορριμματοφόρο βιοαποβλήτων από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ έχουμε προετοιμάσει και ένα καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων, ξεκινώντας από τις λαϊκές μας αγορές και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος των τριών  δημοτικών μας κοινοτήτων.

Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, στις λαϊκές αγορές της Φιλοθέης και του Ψυχικού θα μειωθούν σημαντικά τα απορρίμματα τροφών που οδηγούνται σε ταφή και θα χρησιμοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικό λίπασμα υψηλής ποιότητας.

Πάγιο αίτημα αρκετών δημάρχων είναι να αποσαφηνιστεί με ακρίβεια η διάκριση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δήμους και τις περιφέρειες με το κεντρικό κράτος.  Πιστεύετε ότι απαιτείται μια νέα διοικητική οργάνωση;

 

Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα, που αφορά στο σύνολο των Δήμων της χώρας. Στην δική μας περίπτωση, ωστόσο, είναι περιορισμένες οι συναρμοδιότητες και αφορούν κυρίως, τη νησίδα της Λεωφόρου Καποδιστρίου και τη διαχωριστική νησίδα παραδρόμων της Κηφισίας, κατά μήκος του Δήμου μας.

Ωστόσο, ως άνθρωπος που θέλει να λύνει τα θέματα και όχι να βρίσκει δικαιολογίες, προσπαθώ και εγώ και ο Περιφερειάρχης Αττικής, ο κ. Πατούλης, να λύνουμε τα τεχνικά, νομοθετικά ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας. 

Πηγή

About ingr