Home / Ειδήσεις / Δήλωσαν ανύπαρκτα παιδιά για να εισπράττουν επιδόματα

Δήλωσαν ανύπαρκτα παιδιά για να εισπράττουν επιδόματα

Απάτη σε βάρος του Δημοσίου

Βέροια
Απάτη σε βάρος του Δημοσίου από ζευγάρι, που δήλωσε ψευδώς γεννήσεις παιδιών, για να εισπράττει προνοιακά και πολυτεκνικά επιδόματα, αποκάλυψαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας και του Αστυνομικού Τμήματος Πλατέος Ημαθίας. Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος εννέα ατόμων για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απάτης, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και πλαστογραφίας.

Αναλυτικά, όπως προέκυψε από την έρευνα, 44χρονος ημεδαπός και 43χρονη ημεδαπή κατάφεραν να εξαπατήσουν ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου, ώστε να λαμβάνουν παράνομα προνοιακά και πολυτεκνικά επιδόματα.

Ειδικότερα, η 43χρονη δήλωσε προ 25ετιας σε ληξιαρχείο ψευδώς τη γέννηση τριών παιδιών, τα οποία αναγνώρισε ο 44χρονος. Ακολούθως, οι προαναφερόμενοι εφοδιάστηκαν με ψευδείς βεβαιώσεις ιδιωτών ιατρών, που εμφάνιζαν τα παιδιά με νοητική υστέρηση.

Για την έκδοση δελτίων ταυτότητας που απαιτούνταν να διαθέτουν τα υποτιθέμενα παιδιά τους, χρησιμοποίησαν τρεις γυναίκες ηλικίας 28, 24 και 23 ετών, τις οποίες είχε εντοπίσει ένας 25χρονος, ενώ σε μία περίπτωση έκδοσης δελτίου ταυτότητας φέρεται ως μάρτυρας ένας 45χρονος.

Ακολούθως, έχοντας συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ο 44χρονος εμφάνιζε στα κατά τόπους γραφεία πρόνοιας μία 26χρονη, η οποία πάσχει στην πραγματικότητα από νοητική υστέρηση, εξαπατώντας με αυτό τον τρόπο τις Υπηρεσίες.

Υπολογίζεται ότι από τα προνοιακά επιδόματα καθώς και τα επιδόματα πολυτέκνων που λάμβαναν, έχουν αποκομίσει παράνομο οικονομικό όφελος που ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.

Οι έρευνες συνεχίζονται για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Η δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis