Home / Προτεινόμενα / Γουόρεν Μπάφετ: Όλα έτοιμα για τον θάνατό του…

Γουόρεν Μπάφετ: Όλα έτοιμα για τον θάνατό του…

11 Απριλίου 2012 
Ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη. 

Στις 17 Απριλίου, με επιστολή του προς τους μετόχους της εταιρείας του, της Berkshire Hathaway, τους ενημερώνει για τη διάγνωση, λέγοντας ότι ο καρκίνος, που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας, «δεν απειλεί καθόλου τη ζωή» του. 
Ο 81χρονος τότε Μπάφετ ανακοινώνει ότι από τα μέσα του Ιουλίου θα υποβληθεί σε ακτινοβολίες για δύο μήνες. 

Παρότι το National Cancer Institute υπολογίζει τα ποσοστά επιβίωσης για όσους διαγνωστούν με προστάτη του καρκίνου σε αρχικό στάδιο -όπως ο Μπάφετ- σε βάθος 5ετίας σχεδόν στο 100%, η μετοχή της Berkshire Hathaway αντιδρά με πτώση περίπου 2% τις δύο επόμενες ημέρες. 
Είναι, βέβαια, μια πιο ψύχραιμη αντίδραση σε σχέση με το 2000, όταν η είδηση ότι ο Μπάφετ θα υποβαλλόταν σε χειρουργείο για πολύποδες στο έντερο είχε προκαλέσει την πτώση της Berkshire Hathaway κατά 5% στις πέντε εβδομάδες από την ανακοίνωση της ασθένειάς του έως την ολοκλήρωση της επέμβασης, σε ένα διάστημα που ο S&P 500 ήταν σταθερός.
Για τους επενδυτές της Berkshire Hathaway, το ερώτημα του τι θα απογίνει η εταιρεία και οι μετοχές του μετά τον θάνατο του 91χρονου σήμερα «σοφού της Όμαχα», είναι εύλογο. 
Ο ίδιος, πάντως, τους έχει διαβεβαιώσει εδώ και δύο χρόνια ότι η εταιρεία έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ετοιμασίες και είναι 100% προετοιμασμένη. 
Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της εταιρείας, το 2020, είχε διηγηθεί την ιστορία ενός φίλου του, ο οποίος έλαβε ένα «ενοχλητικό γράμμα» από μία τοπική εφημερίδα. Η εφημερίδα του ζητούσε βιογραφικά στοιχεία για να γράψει τη νεκρολογία του και να την έχει έτοιμη, στην περίπτωση του θανάτου του. Όταν ο φίλος αυτός δεν απάντησε στο αίτημα της εφημερίδας, τότε έλαβε ένα δεύτερο γράμμα, αυτή τη φορά με τη σήμανση «ΕΠΕΙΓΟΝ». 
«Ο Τσάρλι (εννοεί τον Τσάρλι Μάνγκερ, το δεξί του χέρι στην Berkshire Hathaway) και εγώ έχουμε μπει εδώ και πολύ καιρό στην ζώνη του επείγοντος», έγραψε ο Μπάφετ στην επιστολή του. «Αυτά δεν είναι και πολύ καλά νέα για εμάς. Αλλά οι μέτοχοι της Berkshire δεν χρειάζεται να ανησυχούν: Η εταιρεία σας είναι 100% προετοιμασμένη για την αποχώρησή μας». 
Όπως εξήγησε ο Μπάφετ, έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους εκτελεστές της διαθήκης του να μην πουλήσουν τις μετοχές της Berkshire που κατέχει. 
Στο πλαίσιο του The Giving Pledge, το οποίο έχει υπογράψει, σε ένα βάθος αρκετών χρόνων, οι μετοχές του σταδιακά θα δωρίζονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. 
Ο ίδιος ο Μπάφετ υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 12-15 χρόνια ώστε να δοθούν όλες οι μετοχές που θα έχει στο όνομά του, τη στιγμή του θανάτου του. 
Σήμερα, η περιουσία του υπολογίζεται στα 118 δισ. δολάρια και ο Γουόρεν Μπάφετ είναι  ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. 
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: 
Μπάφετ: Από την πρώτη του μετοχή στα 11, έως το κλαμπ των 100 δισ. δολαρίων
Ο Προφήτης της Ομάχα ξύπνησε: Γιατί άρχισε ξανά τις επενδύσεις ο Γουόρεν Μπάφετ
Δισεκατομμυριούχοι: Ποιοι δεν θα αφήσουν χρήματα στα παιδιά τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview