Home / Διεθνή / Για «σκοτεινή ημέρα» γράφει η Zaman στο τελευταίο ανεξάρτητο φύλλο της

Για «σκοτεινή ημέρα» γράφει η Zaman στο τελευταίο ανεξάρτητο φύλλο της

Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών

Αγκυρα, Τουρκία

Στο τελευταίο ανεξάρτητο φύλλο πριν από την παράδοση του ελέγχου της στις αρχές, η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα της Τουρκίας, η Zaman κάνει λόγο για «μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες της ιστορίας της».

Την ίδια στιγμή, η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας.

Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας το Σάββατο, φωνάζοντας: «Δεν μπορείτε να φιμώσετε τον ελεύθερο Τύπο».

Δικαστήριο, με απόφασή του την Παρασκευή, διόρισε κρατικό υπάλληλο αναθέτοντάς του τον έλεγχο της εφημερίδας «Zaman», αλλά και της αγγλόφωνης έκδοσης «Today’s Zaman».

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε στον δικτυακό της τόπο η Today’s Zaman καταγγέλλει ότι απειλείται με κατάσχεση μέσω του διορισμού διαχειριστών και κατακεραυνώνει το καθεστώς Ερντογάν για απόπειρα φίμωσης.

Το Σάββατο, ορισμένοι από τους δημοσιογράφους της Zaman πήγαν στην εφημερίδα, αλλά έγραψαν στον λογαριασμό τους στο Twitter: ότι δεν είχαν πρόσβαση στους server και ότι δεν μπορούσαν να αποθηκεύσουν άρθρα, ότι δεν είχαν πρόσβαση στους λογαριασμούς e-mail τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ο εκδότης Αμπντουλχαμίτ Μπιλιτσί και ένας από τους γνωστότερους δημοσιογράφους της εφημερίδας απολύθηκαν.

Ο ρεπόρτερ Αμπντλάχ Μποζτούρκ κατήγγειλε επίσης απόπειρες να σβηστεί όλο το διαδικτυακό αρχείο της εφημερίδας.

Η εφημερίδα είναι προσκείμενη στον αντίπαλο του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι σχεδιάζει πραξικόπημα.

Η απόφαση για το διορισμό κρατικού λειτουργού στην αναφερόμενη εφημερίδα ελήφθη μετά από απαίτηση εισαγγελέα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στα γραφεία της εφημερίδας τα μεσάνυχτα με τη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, ενώ με τη χρήση βίας έσπασαν μία πόρτα για να μπουν στα γραφεία της, σύμφωνα με ζωντανή βιντεοσκόπηση.

Την Παρασκευή, η τουρκική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη γνωστών επιχειρηματιών με την κατηγορία χρηματοδότησης της ομάδας του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan news.

Η αστυνομία συνέλαβε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Boydak Holding Μεμντούχ Μποϊντάκ, τον πρόεδρο του ομίλου Χατζί Μποϊντάκ, αλλά και δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στην εταιρία.

Στο στόχαστρο των επιχειρήσεων των αστυνομικών αρχών βρέθηκαν επιχειρηματικοί όμιλοι που σχετίζονται με τον Γκιουλέν, όπως και επιχειρήσεις μέσων επικοινωνίας, αλλά και εκδοτικοί οίκοι όπως, οι όμιλοι Koza Ipek Holding και Kaynak Holding.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis