Οι ναρκισσιστές είναι άνθρωποι που από τη φύση τους δε μπορούν να αγαπήσουν. Δεν ξέρουν τι σημαίνει «ενσυναίσθηση», ούτε όμως γνωρίζουν τι σημαίνει «κατανόηση». Η συναισθηματική τους νοημοσύνη είναι αχαρακτήριστα χαμηλή.

Ξεμπρόστιασμα

Επειδή τυχαίνει να είναι άνθρωποι χειριστικοί όσο δε μπορείς καν να σκεφτείς, σε βάζουν σε μια διαδικασία να δικαιολογείσαι για τα πάντα. Σταμάτα λοιπόν! Εσύ είσαι αυτή που είσαι. Δε χρειάζεται να δικαιολογηθείς σε κάποιον από τη στιγμή που μάλιστα είσαι σωστή.

Αν κάνει ο ίδιος κάτι που σε ενοχλεί πες του ότι σε ενοχλεί. Αν δείξει την τυπική ναρκισσιστική αδιαφορία ή σε προσβάλλει, σήκω και φύγε.

Φυγή

Είναι πολύ λογικό να νιώθεις ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι θες επιτέλους να ησυχάσει το κεφάλι σου. Έτσι του εξηγείς ότι δεν πρόκειται να μπεις στη διαδικασία να απολογηθείς για τον εαυτό σου επειδή εκείνος σε κατηγορεί για τα πάντα.

Το να φύγεις συνήθως κάνει έναν ναρκισσιστή να μην ξέρει πώς να αντιδράσει. Θεωρεί δεδομένο ότι είσαι το άτομο που «τρέχει από πίσω του», συνεπώς είναι κάτι που δεν περίμενε καν να γίνει.

Να είσαι κυνική

Θέλει σίγουρα να σε δει να κλαις και να στεναχωριέσαι. Θέλει σίγουρα να σε δει να τον παρακαλάς να σου μιλήσει και να γίνεις ξανά η «δεδομένη» που είχες καταλήξει να γίνεις.

Δεν του αρέσει η σκέψη ότι παίρνεις την πρωτοβουλία να ασχοληθείς ξανά με τα ενδιαφέροντά σου, με τους φίλους σου, με τη ζωή σου γενικά και ότι αυτός είναι στην «απ’ έξω».

Μην του κάνεις καμία χάρη να σε βλέπει να αποτυγχάνεις. Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και φύγε.

Χωρισμός

Η πιο υγιής λύση συνήθως είναι να χωρίσει κάποιος έναν ναρκισσιστή. Είναι υγιής ως λύση γιατί πρακτικά στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ναρκισσιστής είτε θα απατά και θα λέει ελεεινά ψέματα, είτε θα σε χειρίζεται ψυχολογικά και θα σε κράζει στους οικείους του, είτε γενικά δεν είναι καλός τύπος ανθρώπου.

Αν δε σε επηρεάζει αρνητικά εσύ ξέρεις καλύτερα τι θα κάνεις, κράτα στα υπόψι(ν) σου όμως ότι δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει και πόσο μάλλον να τον αλλάξεις εσύ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο