Οι πρώτοι που στήθηκαν στην ουρά την Τετάρτη για την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών στην Ινδονησία ήταν το υγειονομικό προσωπικό και μια πιο μικρή πληθυσμιακή ομάδα: οι influencers των κοινωνικών δικτύων.

«Δόξα τω Θεώ για το εμβόλιο … Μην φοβάστε τα εμβόλια» δήλωσε ο Ράφι Αχμάντ, τηλεπερσόνα με σχεδόν 50 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, ο οποίος εμβολιάστηκε την Τετάρτη μπροστά στις κάμερες αμέσως μετά τον πρόεδρο της Ινδονησίας Γιόκο Γουιντόντο.

Όπως αναφέρει το Reuters, αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας δήλωσαν ότι ο εμβολιασμών των influencers κατά προτεραιότητα είναι μια εσκεμμένη επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στους αρνητές των εμβολίων.

Οι Αρχές ελπίζουν ότι ο Ράφι Αχμάντ θα εμπνεύσει τους ακολούθους του να εμβολιαστούν (Reuters)

Το αντεμβολιαστικό κίνημα ανθεί στην Ινδονησία, τη χώρα που πλήττεται περισσότερο από τον κοροναϊό στη Νοτιονατολική Ασία, έχοντας καταγράψει σχεδόν 870.000 κρούσματα και 25.000 θανάτους.

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα έδειχνε ότι μόνο το 37% των Ινδονήσιων δηλώνει ότι σκοπεύει να λάβει το εμβόλιο.

Ταυτόχρονα, οι Ινδονήσιοι είναι φανατικοί χρήστες κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram. Η κυβέρνηση σκέφτηκε ότι οι influencers μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση κάνοντας αυτό που λέει το όνομά τους, διαμορφώνοντας δηλαδή μια νέα τάση.

Το ανώτατο ισλαμικό συμβούλιο της μουσουλμανικής χώρας έδωσε κι αυτό ώθηση στους εμβολιασμούς κρίνοντας ότι το εμβόλιο είναι «χαλάλ», επιτρέπεται δηλαδή για τους πιστούς.

Ο εμβολιασμός των influencers δεν είναι η μόνη ανορθόδοξη απόφαση της Ινδονησίας, η οποία μετά τους υγειονομικούς σκοπεύει να εμβολιάσει όχι τους ηλικιωμένους αλλά τους νέους, με το σκεπτικό ότι αυτή είναι η ομάδα που αντιστοιχεί στα περισσότερα κρούσματα.

Το υπουργείο Υγείας δεν έχει διευκρινίσει πόσοι influencers θα εμβολιαστούν μαζί με τους 1,5 εκατομμύρια εργαζομένους στο χώρο της Υγείας, όπως όμως έγινε γνωστό την Πέμπτη θα εμβολιαστεί ο Άριελ, μέλος του ινδονησιακού συγκροτήματος Noah, μαζί με την τραγουδοποιό Ρίσα Σαρασουάτι.

Από την υπόθεση όμως δεν λείπουν και τα ευτράπελα. Μόλις λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό του, ο αστέρας του Instagram Ράφι Αχμάντ φωτογραφήθηκε να συμμετέχει σε πάρτι χωρίς να φορά μάσκα ή να τηρεί τις αποστάσεις.

Το περιστατικό ερευνάται από την αστυνομία, ενώ αξιωματούχος του υπουργείο Υγείας τόνισε πως όσοι εμβολιάζονται παραμένουν υποχρεωμένοι να τηρούν τα μέτρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο