Home / Ειδήσεις / Γιατί η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 23% θα είναι καταστροφική

Γιατί η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 23% θα είναι καταστροφική

Έκκληση να επικρατήσει η «συναίνεση» απευθύνουν εκπρόσωποι της τουριστικής αγοράς ξεκαθαρίζοντας πως σε περίπτωση που η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό από το 6,5% στο 23% προχωρήσει άμεσα, ήτοι από την 1η Ιουλίου, τότε η εφετινή τουριστική χρονιά θα ολοκληρωθεί με την κατάρρευση χιλιάδων ξενοδοχειακών μονάδων.

Σχετικές προειδοποιήσεις απευθύνουν τόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, όσο και μέλη της Ομοσπονδίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Όλοι βλέπουν πίσω από τη συγκεκριμένη αξίωση των θεσμών ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να λήξουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ο φορολογικός σύμβουλος της Managing Partner Unity Four Νίκος Σιακαντάρης παραθέτει στο in.gr παραδείγματα για τις αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 23%.

Όπως εξηγεί, μια τέτοια αύξηση της φορολογίας θα καταστήσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν μη ανταγωνιστικό δεδομένου ότι ο ΦΠΑ στη τουριστική διαμονή στη γειτονική Τουρκία είναι στο 8% και στην Κύπρο στο 9%. Ο ίδιος παρέθεσε τα εξής παραδείγματα:

Χώρα

ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

Αυστρία

10%

Γερμανία

7%

Γαλλία

10%

Ισπανία

10%

Ιταλία

10%

Βρετανία

20%

Ρουμανία

9%

Βουλγαρία

9%

Κύπρος

9%

Μάλτα

7%

Ολλανδία

6%

Τσεχία

15%

Κροατία

13%

Ουγγαρία

18%

Ελλάδα (προτεινόμενος)

23%

Σύμφωνα με τον κ. Σιακαντάρη, λόγω της αδυναμίας αλλαγής συμφωνιών που έχουν κλειστεί σε τιμές που περιλαμβάνουν και ΦΠΑ οι ξενοδόχοι θα πρέπει να απορροφήσουν το σύνολο της ζημιάς από ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου.

Για παράδειγμα σε ένα δωμάτιο που νοικιάζεται έναντι 50 ευρώ η καθαρή αξία σήμερα είναι 46,94 ευρώ και ο ΦΠΑ 3,051 ευρώ. Με ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 23% ο ξενοδόχος θα λάβει καθαρή αξία 40,65 ευρώ, δηλαδή θα έχει ζημιά λόγω μείωσης της τιμής πώλησης κατά 6,29 ευρώ ή 13,40%. Δεδομένου ότι όλες οι συμφωνίες στον τουρισμό είναι κλειδωμένες με αυτόν τον τρόπο, η αιφνίδια μείωση της κερδοφορίας από την μία ημέρα στην άλλη είναι καταστροφική και θα δημιουργήσει παράπλευρες απώλειες, όπως π.χ. μείωση θέσεων εργασίας.

Πρόσθετα προβλήματα δημιουργεί στην Ελλάδα και το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς. Κυρίως στο συνεδριακό τουρισμό όπου ο ΦΠΑ των ξενοδοχείων δεν εκπίπτει με βάση την εσωτερική νομοθεσία της Ελλάδας και αντίστοιχα δεν επιστρέφεται στις αλλοδαπές επιχειρήσεις.

Έτσι, εάν ένας ξένος αποφασίσει να διοργανώσει συνέδριο στην Ελλάδα και έχει για παράδειγμα κόστος 10.000 ευρώ αυτό με τον ΦΠΑ στο 23% θα ανέλθει στα 12.300 ευρώ. Αν επιλέξει να κάνει το ίδιο συνέδριο στην Κύπρο όπου ο ΦΠΑ είναι στο 9% θα έχει κόστος 10.000 γιατί αυτόν τον ΦΠΑ (9% = 900 ευρώ) θα τον εισπράξει ως επιστροφή. «Πρακτικά λοιπόν θα είμαστε 23% ακριβότεροι στον ενδεχόμενο συνεδριακό τουρισμό από όλη την Ευρώπη», σημειώνει ο κ. Σιακαντάρης.

Χώρα

Εκπιπτόμενος ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις

Αυστρία

ΝΑΙ

Γερμανία

ΝΑΙ

Γαλλία

ΝΑΙ

Ισπανία

ΝΑΙ

Ιταλία

ΝΑΙ

Βρετανία

ΝΑΙ

Ρουμανία

ΝΑΙ

Βουλγαρία

ΝΑΙ

Κύπρος

ΝΑΙ

Μάλτα

ΝΑΙ

Ολλανδία

ΝΑΙ

Τσεχία

ΝΑΙ

Κροατία

ΝΑΙ

Ουγγαρία

ΝΑΙ

Ελλάδα (προτεινόμενος)

ΟΧΙ

Πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500007776#ref=latestarticles

About Panos Dreamer