Home / Διάφορα / Γερμανία: Θα καταβληθούν «δικαιώματα» για τα ημερολόγια του Γκέμπελς

Γερμανία: Θα καταβληθούν «δικαιώματα» για τα ημερολόγια του Γκέμπελς

Πνευματικά δικαιώματα αναμένεται να καταβληθούν σε απογόνους του Γιόζεφ Γκέμπελς, του διαβόητου υπουργού Προπαγάνδας του Αδόλφου Χίτλερ, για αποσπάσματα των ημερολογίων του που περιελήφθησαν σε μία βιογραφία που κυκλοφόρησε για τον ίδιο. Ο εκδοτικός οίκος Random House Germany αρνείτο να καταβάλει στην οικογένεια τα πνευματικά δικαιώματα επικαλούμενος «ηθικούς λόγους».

Ωστόσο, έπειτα από μία σκληρή δικαστική μάχη, δικαστήριο του Μονάχου αποφάσισε υπέρ της οικογένειας του Γκέμπελς που ζητούσε την καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι δικηγόρος της οικογένειας ήταν η Κόρντουλα Σαχτ, της οποίας ο πατέρας, ο Χίαλμαρ Σαχτ, ήταν υπουργός Οικονομικών του Χίτλερ.

Η οικογένεια υποστήριξε ότι πρέπει να της καταβληθούν τα πνευματικά δικαιώματα για τα αποσπάσματα από τα ημερολόγια του Γκέμπελς, που χρησιμοποιήθηκαν σε μία βιογραφία από τον Πέτερ Λόνγκεριχ, καθηγητή σύγχρονης γερμανικής Ιστορίας στο Royal Holloway στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Όπως υποστήριξε ο εκδοτικός οίκος, είχε προταθεί στην οικογένεια να τους πληρώσουν τα πνευματικά δικαιώματα με τον όρο να δοθεί το ποσό σε φιλανθρωπικό σκοπό για τα θύματα και τις οικογένειες του Ολοκαυτώματος. Η Σαχτ, αντθέτως, υποστήριξε ότι τα χρήματα έπρεπε να πάνε στην οικογένεια. Ο Ράινερ Ντρέζεν, συνήγορος του Random House Germany, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «θλιβερή για τη Γερμανία» και υπογράμμισε ότι το Μόναχο ήταν η πόλη όπου αναδύθηκε ο Χίτλερ και το Ναζιστικό Κόμμα.

«Δεν έχουν συναίσθηση για το νόημα που ξεπερνά τα νομικά ερωτήματα… Σοκαρίστηκα από την αδιαφορία του δικαστηρίου για την Ιστορία. Ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο» είπε ο Ντρέζεν, σχολιάζοντας την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Το βιβλίο, στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν εκτενή αποσπάσματα των ημερολογίων του Γκέμπελς, κυκλοφόρησε στη Γερμανία το 2010.

Ο Γκέμπελς, ένας από τους αρχιτέκτονες της αποτρόπαιας Τελικής Λύσης, παρέμεινε στο καταφύγιο, στο Βερολίνο, μαζί με τον Χίτλερ μέχρι το τέλος. Ο ίδιος και η σύζυγός του αυτοκτόνησαν αφού πρώτη δολοφόνησαν δηλητηριάζοντας τα έξι παιδιά τους. Τα ημερολόγιά του αφορούν την περίοδο 1924-1945 και αντίγραφά τους βρίσκονται σε δημόσιες βιβλιοθήκες.

Πηγή:http://www.tovima.gr/world/article/?aid=721330

About Panos Dreamer