Home / Ειδήσεις / Γενέθλια με άγχος… για Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Γενέθλια με άγχος… για Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Με την απόφαση των δανειστών στην προτάση του ΣΥΡΙΖΑ περί νομοθέτησης του “κόφτη” να εκκρεμεί, η κυβέρνηση θα γιορτάσει… δυο χρόνια εξουσίας. Άγχος και αβεβαιότητα επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Και μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να γιορτάζει τα δύο χρόνια εξουσίας, ωστόσο η προσοχή τους στρέφεται στην αξιολόγηση και στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup.

Οι  παρασκηνιακές επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη είναι διαρκείς και ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος και να πιάσουν και πάλι όλες οι πλευρές το νήμα των διαπραγματεύσεων.  Στελέχη της κυβέρνησης πάντως, δείχνουν αρκετά επιφυλακτικοί. Και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους λένε «όταν πας σε μία διαπραγμάτευση δεν ξέρεις αν θα δεχτούν τις θέσεις σου».
Μπορεί λοιπόν ο αυτόματος διορθωτής να είναι ένας πιθανός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο μέρη, στην παρούσα φάση όμως κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για την έκβαση των συζητήσεων.

Αφορολόγητο,μισθοί,συντάξεις στο κρεβάτι του  προκρούστη
Όλες αυτές τις μέρες,είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι ουδείς κυβερνητικός διαψεύδει ότι ο κόφτης θα περιλαμβάνει μείωση του αφορολόγητου αλλά και περιποπές δαπανών (από μισθούς και συντάξεις).

Ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει πως: “αυτό το οποίο θα ήμασταν διατεθειμένοι να συζητήσουμε, θα ήταν η επέκταση του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή για ένα  έτος και δεύτερον, να συμπεριγράψουμε πεδία από τα οποία θα μπορούσε να υπάρξει εξοικονόμηση εσόδων για την ελληνική οικονομία”. Χωρίς να πει βέβαια,ποια είναι αυτά.

Στην «κόψη του ξυραφιού» 
Επόμενος δύσκολος-κάβος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει αίσια κατάληξη είναι το κρας τεστ στη Βουλή.
«Όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα περιγράφονται μέτρα» σημειώνει στο iefimerida βουλευτής της περιφέρειας λέγοντας πως «αν περιλαμβάνει και αφορολόγητο και προσωπική διαφορά, τότε θα υπάρξει πρόβλημα».

Μέχρι στιγμής βέβαια, έχει αποδειχθεί ότι οι «153» παραμένουν μπετοναρισμένοι όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα της ψήφου και προφανώς για το λόγο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε να βάλει «φρένο» σε ενδεχόμενες διαφωνίες λέγοντας ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα είναι ενιαία και συμπαγής».
Πηγή: iefimerida.gr

About Andreas Chondros