Home / Οικονομία / Βουλή: Υπερψηφίστηκε η κύρωση της νέας σύμβασης στο Θριάσιο Πεδίο

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η κύρωση της νέας σύμβασης στο Θριάσιο Πεδίο

Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κύρωση της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του 2018 για την «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο».
Υπέρ της αρχής της κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».

Η ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη κατασκευής –ενδεχομένως μέσα στο 2023– του έργου, του οποίου ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αγγίξει τα 180 εκατ. ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη η αύξηση των τιμών των δομικών υλικών.
Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση παραχώρησης, που έχει αναθεωρηθεί συγκριτικά με την αρχική του 2018, προβλέπει την καταβολή εφάπαξ ανταλλάγματος ύψους 20 εκατ. ευρώ, την καταβολή ετήσιας πληρωμής προς το Δημόσιο σε ποσοστό 5% επί των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του παραχωρησιούχου, όπως και ελάχιστη ετήσια πληρωμή 700.000 ευρώ. Επίσης, η διάρκεια της περιόδου παραχώρησης περιορίζεται από 60 χρόνια αρχικά σε 37, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της περιόδου παραχώρησης κατά 23 έτη, κατόπιν αιτήματος του παραχωρησιούχου και υπό τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις εξασφάλισης της μη αθέτησης υποχρεώσεων εκ μέρους του τελευταίου. Εάν ο συνολικός κύκλος εργασιών του παραχωρησιούχου σε ονομαστικές τιμές υπολείπεται των 425,3 εκατ. ευρώ, τότε η περίοδος παραχώρησης παρατείνεται κατά μία τριετία.

Η κοινοπραξία προβλέπεται ότι θα κατασκευάσει, σε διαφορετικές φάσεις, 210.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων αποθηκών, 250.000 παλετοθέσεις, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά σε έκταση 588 στρεμμάτων. Την κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου, που αντιστοιχεί σε συμβατική αξία 109 εκατ. ευρώ, θα υλοποιήσει η «Μυτιληναίος».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Στην τελική ευθεία για την έναρξη έργων στο Θριάσιο Πεδίο
Στη Βουλή η νέα σύμβαση για το Εμπορευματικό στο Θριάσιο – Όλες οι αλλαγές
Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε σύγχρονες μονάδες logistics

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview