Home / BUSINESS & FINANCE / Α. Ενρία (SSM): Συγχαίρει τις ελληνικές τράπεζες για τη μειώση των κόκκινων δανείων

Α. Ενρία (SSM): Συγχαίρει τις ελληνικές τράπεζες για τη μειώση των κόκκινων δανείων

Τα εύσημα στις ελληνικές τράπεζες αναφορικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, απέδωσε ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Αντρέα Ενρία, ωστόσο δεν θέλησε να δώσει καμία αίσθηση εφησυχασμού, καθώς όπως προειδοποίησε ο διαρκώς επιταχυνόμενος πληθωρισμός ελλοχεύει τον κίνδυνο να αυξηθούν εκ νέου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs). 
«Πρώτα θα ήθελα να συγχαρώ τις ελληνικές τράπεζες για την πρόοδο που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησαν από μια πολύ δύσκολη κατάσταση από την άποψη των κόκκινων δανείων και η πρόοδος που έχουν κάνει είναι εντυπωσιακή. Ανησύχησα, για να είμαι ειλικρινής όταν ξεκίνησε η πανδημία, ότι η πρόοδος αυτή θα ανακοπεί. Αντίθετα συνεχίστηκε και αυτό είναι πολύ θετικό. Είναι ένα συλλογικό αποτέλεσμα. Το βραβείο πάει στις τράπεζες, στην ελληνική κυβέρνηση επίσης, καθώς προχώρησε στην εφαρμογή του προγράμματος “Ηρακλής”, προστασίας περιουσιακών στοιχείων, για στήριξης στην εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών. Ίσως και στην ομάδα Εποπτείας της Ελλάδος και της ΕΚΤ ώστε να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στη πίεση των Εποπτών και την παροχή ευελιξίας.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν σε αυτό το θέμα φυσικά. Βλέπουν τη “γραμμή τερματισμού” ώστε να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Θα πρέπει να συνεχίσουν. Πρέπει να εστιάσουν στην αποτελεσματική λειτουργία, σχέδιο πώλησης και ενοικίασης, το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων “Ηρακλής”. Θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν αποτελέσματα όπως επίσης να εκσυγχρονιστούν οι δικαστικές διαδικασίες, ζήτημα το οποίο έχει πλέον καταστεί επείγον. Αυτό θα οδηγήσει στην αλλαγή σελίδας στο σκέλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κατόπιν θα πρέπει να εστιάσουν σε ζητήματα στα οποίες όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες εστιάζουν. Πιο συγκεκριμένα στην δημιουργία κερδών, στο επιχειρηματικό μοντέλο, στη ψηφιοποίηση, σε επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτές είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Μια σημαντική παραγωγή κεφαλαίου στο μέλλον», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση.
Σε ερώτηση αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι θα υπάρχει μία οικονομική επίπτωση κι αυτό θα επηρεάσει τις τράπεζες, όμως έχουν μία πολύ ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσουν αυτό το σοκ. Δεν έχουν μεγάλη έκθεση σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία. Το βασικό θέμα θα είναι η αρνητική επίπτωση στις προοπτικές των οικονομιών. «Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με επιβράδυνση στην ανάπτυξη και αύξηση του πληθωρισμού. Επομένως η κατάσταση είναι διαφορετική. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή θα υπάρξει ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης και δεν σχεδιάζουμε ένα συνολικό πλαίσιο περιορισμού των μερισμάτων», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο αν εξαιτίας του πολέμου υπάρχει η ανάγκη για αναθεώρηση των εποπτικών διαδικασιών, ήταν αρνητικός. 
«Ο πιστωτικός κίνδυνος παραμένει ο πιο σημαντικό τομέας έντασης για τις τράπεζες. Ίσως να έχουμε μία σύντομη στους τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο, όπως ο τομέας των υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα ίσως περισσότερο στους τομείς της ενέργειας, όπως οι κατασκευές που παράπλευρα θα επηρεαστεί από την αύξηση των επιτοκίων, όπως τα ακίνητα. Ο πιστωτικός κίνδυνος είναι πολύ σχετικός. Επίσης εστιάζουμε πολύ στους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, στο κλίμα και όπως μπορείτε να φανταστείτε αυτό συζητείται όλο και περισσότερο ως αποτέλεσμα του πολέμου και των επιπτώσεων των τιμών στην ενέργεια».
Καταλήγοντας υπογράμμισε, ότι η αύξηση του πληθωρισμού φυσικά έχει επίπτωση στην ικανότητα των δανειζόμενων να αποπληρώσουν τα δάνεια τους ειδικά αυξηθούν τα επιτόκια. Ωστόσο πραγματοποιούνται κάποιες αναλύσεις και γενικά αυτό που υποστηρίζει ο SSM είναι ότι μία αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού είναι θετικά για την κερδοφορία των τραπεζών και μπορεί να είναι λίγο αρνητικά ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων,
moneyreview.gr με πληροφορίες από EΡΤ
Διαβάστε επίσης:
Οι προκλήσεις για τις τράπεζες: Χαμηλή κερδοφορία και υψηλή εξάρτηση από το κράτος
ΤτΕ: Πληθωρισμός και άρση μέτρων στήριξης απειλούν με νέο κύμα κόκκινων δανείων
Τράπεζες: Πρώτη γεύση της αύξησης του κόστους στα δάνεια
 
 
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview