Home / Διεθνή / Αρνητική έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία

Αρνητική έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία

Η επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά το σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης, επισημαίνονται στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η Τουρκία πρέπει να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», επισημαίνει η έκθεση, καλώντας τη νέα τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει επείγουσα δράση. «Υπάρχει σαφής αρνητική εξέλιξη στο σεβασμό του κράτους δικαίου», αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε το τελευταίο έτος στην Τουρκία, με διώξεις δημοσιογράφων και μεροληπτική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, η έκθεση της Επιτροπής ζητά τον τερματισμό της κλιμακούμενης βίας στην Τουρκία και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μία μόνιμη λύση της κουρδικής υπόθεσης.

Εξάλλου, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει την ανάγκη να αυξηθεί η συνεργασία της ΕΕ με την Άγκυρα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης και φιλοξενεί στο έδαφός της πάνω από 2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες. Επισημαίνει, επίσης, ότι η επιτυχής εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης για το προσφυγικό, θα συμβάλει στην επιτάχυνση των όρων για την απελευθέρωση της βίζας προς όλα τα κράτη-μέλη, και στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα αξιολογηθεί την άνοιξη του 2016, επισημαίνει η έκθεση.

 

About m bonsu