Home / Ειδήσεις / Αποτρόπαιο έγκλημα με πυροβολημένο σκύλο και νεκρά αρνάκια σε χωριό των Ιωαννίνων

Αποτρόπαιο έγκλημα με πυροβολημένο σκύλο και νεκρά αρνάκια σε χωριό των Ιωαννίνων

Της Σταματίνας Σταματάκου

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου της 9ης Ιανουαρίου φιλόζωοι στην είσοδο του χωριού Τύρια εντόπισαν ένα σκυλί πυροβολημένο στο λαιμό και πέντε αρνάκια νεκρά στο ίδιο σημείο. Από το ένα αρνάκι έλειπε το ένα πόδι. 

Πιο συγκεκριμένα, κάτοικος του χωριού ειδοποίησε την πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου του διπλανού χωριού, Νόπη Παρχαρίδου, η οποία μετέβη άμεσα στο σημείο. Το θέαμα που αντίκρισε ήταν τραγικό και όπως σημείωσε μιλώντας στο SKAI.gr τα νεκρά ζώα βρίσκονταν σε εμφανές σημείο, στην άκρη του δρόμου, κάτι που δείχνει ότι ο δράστης ήθελε να τα δουν. 

Η κ. Παρχαρίδου εκτιμά ότι το έγκλημα διεπράχθη από τσοπάνη ενώ κάνει λόγο για κοινή πρακτική στην περιοχή: «Πιστεύω ότι αυτό έγινε από τσοπάνη. Το σκυλί ήταν δικό του και το είχε αφήσει νηστικό. Είναι γνωστό ότι αυτό κάνουν όλοι οι τσοπαναραίοι στην περιοχή μας. Το αποτέλεσμα ήταν το αποτρόπαιο γεγονός. Το θέαμα αυτό το είδαν ακόμη και μικρά παιδιά». 

Όπως εξήγησε στο SKAI.gr δεν είναι πρωτοφανές περιστατικό ενώ για την κατάσταση επιρρίπτειευθυνες τόσο στη νοοτροπία των κατοίκων όσο και στο Δήμο: «Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι δραματική. Πάρα πολλά σκυλιά και ο Δήμος Ζηρού το μόνο που κάνει είναι να προσφέρει την στοιχειώδη τροφή και πολύ λίγες στειρώσεις, τίποτα άλλο. Οι εγκαταλείψεις είναι συνεχείς. Κάνουμε πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες στο φιλοζωικό για να φροντίσουμε αμέτρητα ζώα και δεν τα καταφέρνουμε. Δυστυχώς η νοοτροπία που επικρατεί είναι φρικτή, μόνο για τα παραγωγικά ζώα νοιάζονται, αν το ζώο δεν είναι παραγωγικό το εγκαταλείπουν στη μοίρα του. 

Ο Δήμος θα έπρεπε να έχει ένα καταφύγιο έστω προσωρινής φιλοξενίας, να προχωρήσει σε μαζικές στειρώσεις, να κάνει σοβαρούς ελέγχους στα δεσποζόμενα ζώα, να τοποθετήσει σπιτάκια, ταΐστρες και ποτίστρες. Στην περιοχή μας τίποτα δεν θυμίζει 2021 όσον αφορά την αντιμετώπιση κατοίκων και δήμου απέναντι στα ζώα συντροφιάς. Το περιστατικό που είδατε είναι ενδεικτικό της κατάστασής μας».

Τόσο η κ. Παρχαρίδου όσο και η Animal Action Ιωαννίνων κάνουν έκκληση μέσω του SKAI.gr σε οποιονδήποτε γνωρίζει σχετικές πληροφορίες με το περιστατικό και τον δράστη να ενημερώσει τις αρχές έστω και ανώνυμα ή να καλέσει στο 6932095911 ή το 6956542022.

Σημειωτέον ότι ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι κακούργημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι 10 έτη και πρόστιμα 30.000 ευρώ ανά ζώο. 

Πηγή

About skaigr