Home / Ειδήσεις / Αποστάσεις Τσίπρα από τα βοσκοτόπια – Κυριάκος: Να μην επιστρέψουμε στην εποχή Κοσκωτά

Αποστάσεις Τσίπρα από τα βοσκοτόπια – Κυριάκος: Να μην επιστρέψουμε στην εποχή Κοσκωτά

Αναταράξεις από τις αποκαλύψεις για Καλογρίτσα

Έντονες πιέσεις για την έκπτωση του Καλογρίτσα από την ιδιότητα του καναλάρχη – Ως την ερχόμενη Δευτέρα η καταβολή της πρώτης δόσης των τιμημάτων που πρόσφεραν οι υπερθεματιστές

Έντονες αναταράξεις προκαλούν  στην κυβέρνηση, οι αποκαλύψεις για την περιουσιακή κατάσταση της εταιρείας Καλογρίτσα, αλλά και οι πλημμελείς έλεγχοι από την αρμόδια επιτροπή που διενέργησε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κάθε μέρα όλο και περισσότερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υποστηρίζουν ότι η εταιρεία Καλογρίτσα δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί, αναγκάζοντας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να κρατήσει αποστάσεις από τον επιχειρηματία, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Έντονες πιέσεις για την έκπτωση του κ. Καλογρίτσα από την ιδιότητα του καναλάρχη, φαίνεται πως ασκεί και ο κυβερνητικός εταίρους και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος αφού ειρωνεύτηκε δημοσίως τον εργολάβο και κουμπάρο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό το βράδυ του Σαββάτου, ζητώντας του σύμφωνα με πληροφορίες τον αποκλεισμό του από την αδειοδότηση των καναλιών και την ανάδειξη ως υπερθεματιστή, του πρώτου επιλαχόντα στον διαγωνισμό, Ιβάν Σαββίδη.

Μετά την κριτική που άσκησαν στην υποψηφιότητα Καλογρίτσα, βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά και ο άλλος κουμπάρος του στην κυβέρνηση Χρήστος Σπίρτζης, ο Αλέξης Τσίπρας επιφυλακτικός  στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το πρωί της Κυριακής υπογραμμίζοντας:

«Αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές- δεν μας ενδιαφέρει το όνομα, δεν έχουμε φίλους εμείς- δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο».

«Δεν θα επιτρέψουμε όμως στους δασκάλους της διαπλοκής να κουνάνε σε εμάς το δάχτυλο»,τόνισε παράλληλα ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να εξουδετερώσει προκαταβολικά, την κριτική που ανέμενε ότι θα δεχθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Δ.Ε.Θ.

«Το τίμημα των 246 εκατ. ευρώ από το διαγωνισμό, αποτελεί ταφόπλακα στα επιχειρήματα της διαπλοκής», επισήμανε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας παράλληλα  ότι «του κ. Μητσοτάκη, του αρέσουν τα πρόσωπα της διαπλοκής, γιατί μ’ αυτούς έχει μάθει».

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μιλώντας στην Δ.Ε.Θ. επανέλαβε την δέσμευσή του ότι θα ακυρώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ για τις αποκαλύψεις σε βάρος του κ. Καλογρίτσα παρατήρησε:

«Εγείρονται πολλά θέματα για το πόθεν έσχες των καναλαρχών. Αλήθεια; Δεν έγινε έλεγχος πόθεν έσχες; Ο διαγωνισμός αυτός είναι έωλος. Θα καταργήσουμε το νόμο Παππά, θα επιστρέψουμε τον έλεγχο στο ΕΣΡ. Επί των δικών μας ημερών δεν θα υπάρξει αριθμητικός περιορισμός στον αριθμό των καναλιών που θα εκπέμπουν στη χώρα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ολιγοπώλιο που έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής», τόνισε  ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για το θέμα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«Πράγματι αυτά που ακούμε θα ήταν αστεία αν δεν ήταν τραγικά. Εμείς ζητήσαμε να καταθέσουν οι νέοι καναλάρχες τα πόθεν έσχες τους στη Βουλή. Περάσαμε απο το σανό στα βοσκοτόπια. Κάποιοι προφανως όχι μόνο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν αυτή την υποχρέωση αλλά προσπαθούν να δείξουν οτι μπορούν με κινήσεις που κινούνται στα όρια της γελοιότητας. Δεν πρόκειται εμείς ως μεγάλη παράταξη να επιτρέψουμε τον ευτελισμό αυτής της διαδικασίας. Δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε στην εποχή Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης». Και ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε:

«Οι τηλεοπτικές άδειες έχουν μόνο ένα σκοπό: Την κατάργηση της πολυφωνίας και της δημιουργίας μιας νέας διαπλοκής, ελεγχόμενη από την κυβέρνηση».

Φαίνεται όμως, ότι έντονες πιέσεις για να αποσυρθεί ο κ. Καλογρίτσας από την μάχη διεκδίκησης των τηλεοπτικών αδειών, εξακολουθεί να ασκεί και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος αφού αποκάλεσε στο twitter «ΓΙΔΑ RESORT» τα αγροτεμάχια που εμφάνισε ο επιχειρηματίας στην δήλωση πόθεν έσχες, επισκέφθηκε το βράδυ του Σαββάτου το Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησε το ζήτημα με τον πρωθυπουργό. Ο  ίδιος απέφυγε τις δηλώσεις κατά την αποχώρησή του, αλλά γέλασε με νόημα, όταν τον κάλεσαν οι δημοσιογράφοι να σχολιάσει την ανάρτησή του.

Κόμματα, αλλά και καναλάρχες, περιμένουν τώρα τα επόμενα βήματα στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών για να διαπιστώσουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των ασφαλιστικών μέτρων που συζητήθηκαν την Παρασκευή.

Ως την ερχόμενη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου εξάλλου, οι τέσσερις υπερθεματιστές θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση (30%)  των τιμημάτων που πρόσφεραν, δηλαδή 14,5 εκατομμύρια ευρώ ο ΣΚΑΪ, 18 εκατομμύρια ευρώ η εταιρεία Καλογρίτσα, 25 εκατομμύρια ο ΑΝΤΕΝΝΑ και 24 εκατομμύρια η εταιρεία ALTER EGO του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Κατά την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων της Παρασκευής, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει την αναστολή καταβολή της πρώτης δόσης, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του επί της κυρίας προσφυγής που έχουν καταθέσει τα κανάλια για την αντισυνταγματικότητα του σχετικού νόμου, με τον οποίο έγινε ο διαγωνισμός.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis