Home / Διεθνή / Απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις της Συρίας

Απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις της Συρίας

Από ανθρωπιστικές οργανώσεις

Δαμασκός, Συρία

Ανθρωπιστικές οργανώσεις με τη βοήθεια του ΟΗΕ έχουν αρχίσει να απομακρύνουν 500 τραυματίες, Σύρους πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πόλεις της Συρίας.

Οι μισοί θα έρθουν από πόλεις που πολιορκούνται από τις συριακές δυνάμεις, ενώ οι υπόλοιποι από πόλεις που πολιορκούνται από τους αντάρτες.

Σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα στο πρακτορείο Reuters, ξεκίνησε η απομάκρυνση 250 Σύρων από δύο πόλεις που πολιορκούνται από δυνάμεις προσκείμενες στο συριακό καθεστώς κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε νωρίτερα επέτρεψε να προχωρήσει και η εκκένωση δύο πόλεων που είναι πολιορκημένες από Σύρους αντάρτες στη βορειοδυτική Συρία.

Οι πόλεις στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου, οι οποίες είναι αποκλεισμένες από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, είναι η Ζαμπάντανι και η Μαντάγια.

Οι πόλεις που είναι αποκλεισμένες από τους αντάρτες είναι η αλ Φούα και η Κεφράγια, στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, πιστοί στην κυβέρνηση.

Αυτοκίνητο της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου που εγκατέλειπε τη Μαντάγια και τη Ζαμπάντανι δέχθηκε πυρά από τους αντάρτες, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Ο λιβανέζικος τηλεοπτικός σταθμός αλ Μαγιαντίν επίσης μετέδωσε ότι η αυτοκινητοπομπή της Ερυθράς Ημισελήνου δέχθηκε πυρά από τους αντάρτες.

Οι κάτοικοι της Μαντάγια και της Ζαμπάντανι θα μεταφερθούν στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Ιντλίμπ, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα που επικαλέστηκε το Reuters.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν σε μια τοπική εκεχειρία στις τέσσερις πόλεις τον Σεπτέμβριο, παρότι η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε πλήρως.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε περιοχές που πολιορκούνται στη Συρία.

Αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης που βρισκόταν στη Γενεύη για συνομιλίες για τη Συρία αποφάσισε την Τρίτη να αποχωρήσει μετά τους δεκάδες θανάτους αμάχων από βομβαρδισμούς των δυνάμεων Άσαντ σε πόλεις που ελέγχουν αντάρτες.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis