Home / Προτεινόμενα / Απαλλαγή Τραμπ από τις κατηγορίες για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Απαλλαγή Τραμπ από τις κατηγορίες για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Την απαλλαγή του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για υποκίνηση εξέγερσης, σε ό,τι αφορά την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, αποφάσισε η Γερουσία των ΗΠΑ.

Αν και επτά Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ, δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίων.
Συνολικά 57 γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ (10 λιγότερες ψήφοι από τις 67 που απαιτούνταν), ενώ 43 καταψήφισαν.
Η καταδίκη του Τραμπ θεωρείτο απίθανη, καθώς τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικάνοι σε σύνολο 100 γερουσιαστών έπρεπε να συνταχθούν με τους 50 Δημοκρατικούς προκειμένου να κρίνουν ένοχο τον πρώην πρόεδρο. Όπως είχε γίνει γνωστό, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ θα ψήφιζε υπέρ της αθώωσης του Τραμπ.

Τραμπ: Το «μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών»
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ -ο πρώτος που παραπέμφθηκε δύο φορές- δήλωσε πως η δίκη στη Γερουσία ήταν άλλη μια φάση του «μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία της χώρας μας».
Χαοτική ψηφοφορία για την κλήση μαρτύρων
Προηγήθηκε μια χαοτική ψηφοφορία για να επιτραπεί η κλήση μαρτύρων, με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους να συμφωνούν να κατατεθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ λεπτομέρειες από σχόλια του πρώην προέδρου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με έναν κορυφαίο Ρεπουμπλικάνο στη διάρκεια των φονικών ταραχών στο Καπιτώλιο.
Η Γερουσία, οι δικηγόροι του Τραμπ, και οι βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων που λειτουργούν ως εισαγγελείς συμφώνησαν πως δήλωση της βουλευτού των Ρεπουμπλικάνων Τζέιμι Χερέρα Μπάτλερ για μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τραμπ και τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, μπορεί να γίνει δεκτή ως αποδεικτικό στοιχείο.
«Ε λοιπόν, Κέβιν, φαντάζομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο οργισμένοι από εσάς σε ό,τι αφορά τις εκλογές», φέρεται να είπε ο Τραμπ εν μέσω της επίθεσης σύμφωνα με την Μπάτλερ. Η Μπάτλερ ήταν μία από τους 10 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που τον περασμένο μήνα ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη από τη Γερουσία, του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ που παραπέμπεται για δίκη στη Γερουσία δύο φορές.

Η παράθεση των καταληκτικών επιχειρημάτων ξεκίνησε αφού ελήφθη η απόφαση με ψήφους 55-45 υπέρ της κλήσης μαρτύρων, η οποία προκάλεσε αναστάτωση σε μέλη της Γερουσίας.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπιλ Κάσιντι, ο οποίος νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ήταν ένας από τους μόλις έξι γερουσιαστές του κόμματός του που ψήφισε υπέρ της συνέχισης της δίκης, σήκωσε τα χέρια όταν ρωτήθηκε αν ανέμενε τη σημερινή ψηφοφορία για την κλήση μαρτύρων. «Ο Σέλμπι λέει ότι έχει δει τρεις και αυτή ήταν η πιο τρελή» είπε, αναφερόμενος στον γερουσιαστή Ρίτσαρντ Σέλμπι, η 34ετής θητεία του οποίου περιελάμβανε την παραπομπή σε δίκη του Δημοκρατικού πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον και την πρώτη παραπομπή του Τραμπ.
Η κατάσταση στην αίθουσα της Γερουσίας έμοιαζε χαοτική τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά τη λήξη της ψηφοφορίας για την κλήση μαρτύρων. Οι γερουσιαστές σχημάτισαν πηγαδάκια ευρισκόμενοι σε προφανή σύγχυση και οι γερουσιαστές Ρον Τζόνσον και Μιτ Ρόμνεϊ είχαν μια έντονη συζήτηση.
Στο επίκεντρο πόσα γνώριζε ο Τραμπ
Μεγάλο μέρος της δίκης επικεντρώθηκε στο πόσα ήξερε ο Τραμπ για τις ενέργειες των ταραξιών καθώς εισέβαλλαν στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου επιδιώκοντας να εμποδίσουν τους βουλευτές από την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η Μπάτλερ είπε πως ο Τραμπ αρχικά αρνήθηκε ότι οι οπαδοί του εμπλέκονταν στην επίθεση, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για μέλη του αριστερού κινήματος Antifa, κάτι που ο Μακάρθι απέρριψε ως ψευδές.
Δείτε ακόμη: Βίντεο: H στιγμή της φυγάδευσης Πενς και Ρόμνι μέσα στο Καπιτώλιο
Ο Τραμπ, που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε σε δίκη μετά την αποχώρησή του. Αν καταδικαζόταν, η Γερουσία θα μπορούσε να ψηφίσει στη συνέχεια για το αν πρέπει να του απαγορευθεί να ξαναθέσει υποψηφιότητα.
Η δίκη υπογράμμισε τον αναπάντεχο κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι βουλευτές στις 6 Ιανουαρίου, όταν ο Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να πορευθούν προς το Καπιτώλιο και να «είναι πολύ οργισμένοι» σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την εκλογική του ήττα. Ο τότε αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και βουλευτές χρειάστηκε να κρυφτούν για ασφάλεια. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα στο χάος. Στο χρονικό διάστημα που είχε προηγηθεί ο Τραμπ επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι η νίκη του Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης νοθείας.
Πλάνα από κάμερες ασφαλείας που προβλήθηκαν στη δίκη έδειξαν ταραχοποιούς να έρχονται επικίνδυνα κοντά σε βουλευτές και στον Πενς καθώς απομακρύνονταν από τις αίθουσες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παραπομπή Τραμπ
Δίκη Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
Εισβολή στο Καπιτώλιο
Ουάσιγκτον
Επεισόδια στην Ουάσιγκτον
ΗΠΑ

Πηγή

About kathimerini