Ένας ανεμοστρόβιλος είναι μια βίαια περιστρεφόμενη στήλη αέρα που έρχεται σε επαφή τόσο με την επιφάνεια της Γης όσο και με ένα σύννεφο cumulonimbus.

Σχηματισμός

Η καταιγίδα αναφέρεται συχνά ως twister, ανεμοστρόβιλος ή κυκλώνας, αν και η λέξη κυκλώνας χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για να ονομάσει ένα καιρικό σύστημα με μια περιοχή χαμηλής πίεσης στο κέντρο γύρω από το οποίο, από έναν παρατηρητή που κοιτάζει προς την επιφάνεια της γης, οι άνεμοι φυσούν αριστερόστροφα στο Βόρειο Ημισφαίριο και δεξιόστροφα στο Νότιο.

Οι ανεμοστρόβιλοι εμφανίζονται σε πολλά σχήματα και μεγέθη και είναι συχνά ορατοί με τη μορφή χοάνης συμπύκνωσης που προέρχεται από τη βάση ενός σύννεφου cumulonimbus, με ένα σύννεφο περιστρεφόμενων συντριμμιών και σκόνης κάτω από αυτό.

Οι περισσότεροι ανεμοστρόβιλοι έχουν ταχύτητες ανέμου μικρότερες από 110 μίλια την ώρα (180 χλμ./ώρα), απέχουν περίπου 250 πόδια (80 μ.) και ταξιδεύουν μερικά μίλια (αρκετά χιλιόμετρα) πριν απομακρυνθούν.

Οι πιο ακραίοι ανεμοστρόβιλοι μπορούν να επιτύχουν ταχύτητες ανέμου πάνω από 300 μίλια την ώρα (480 χλμ./ώρα), έχουν διάμετρο πάνω από δύο μίλια (3 km) και παραμένουν στο έδαφος για δεκάδες μίλια (πάνω από 100 km).

Τύποι ανεμοστρόβιλων

Διάφοροι τύποι ανεμοστρόβιλων περιλαμβάνουν τον ανεμοστρόβιλο πολλαπλών στροβίλων, ξηράς και νερού. Του νερού χαρακτηρίζονται από ένα σπειροειδές ρεύμα ανέμου σε σχήμα χοάνης, που συνδέεται με ένα μεγάλο σύννεφο ή σύννεφο cumulonimbus.

Γενικά ταξινομούνται ως μη υπερκυτταρικοί ανεμοστρόβιλοι που αναπτύσσονται πάνω από υδάτινα σώματα, αλλά υπάρχει διαφωνία σχετικά με το εάν θα ταξινομηθούν ως αληθινοί ανεμοστρόβιλοι.

Αυτές οι σπειροειδείς στήλες αέρα αναπτύσσονται συχνά σε τροπικές περιοχές κοντά στον ισημερινό και είναι λιγότερο συχνές σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Άλλα φαινόμενα τύπου ανεμοστρόβιλου που υπάρχουν στη φύση περιλαμβάνουν το gustnado, το Devil Devil, το Fire Whirl και το Steam Devil.

Οι ανεμοστρόβιλοι εμφανίζονται συχνότερα στη Βόρεια Αμερική (ιδιαίτερα σε κεντρικές και νοτιοανατολικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστά ως tornado alley), Νότια Αφρική, βορειοδυτική και νοτιοανατολική Ευρώπη, δυτική και νοτιοανατολική Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μπαγκλαντές και παρακείμενη ανατολική Ινδία, και νοτιοανατολική Νότια Αμερική.

Οι ανεμοστρόβιλοι μπορούν να ανιχνευθούν πριν ή όταν εμφανίζονται μέσω της χρήσης ραντάρ Pulse-Doppler αναγνωρίζοντας μοτίβα δεδομένων ταχύτητας και ανακλαστικότητας.

Φώτο

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο