Home / Ειδήσεις / Ανακοινώνονται τα stress test, ψηφίζεται ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση

Ανακοινώνονται τα stress test, ψηφίζεται ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και θα γίνουν γνωστές οι κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με ευρύτατη πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το Σάββατο. Η συζήτηση θα αρχίσει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία μετά από 10 ώρες.

Οι προβλεπόμενες δράσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως την 1η Ιανουαρίου 2016 ώστε να μην υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η προστασία των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ είναι απολύτως εγγυημένη και προβλέπεται από την κοινοτική οδηγία BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) η οποία στην Ελλάδα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Σε ό,τι αφορά τα stress test, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) θα ανακοινώσει τους τελικούς αριθμούς και για τα δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση: Το βασικό (base line) και το δυσμενές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, στο βασικό σενάριο είναι σε τέτοιο ύψος ώστε να μπορούν να καλυφτούν από ιδιωτικά κεφάλαια.

Αν δεν μπορέσουν οι ιδιώτες να καλύψουν το ποσό, η όποια τράπεζα θα μπει σε διαδικασία εξυγίανσης (resolution) -ωστόσο σύμφωνα με όλα τα δεδομένα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και την επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Η διάθεση 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπεται στη νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων.

Το κομμάτι του κεφαλαίου αυτού που θα χρειαστεί για να καλυφθεί το δυσμενές σενάριο κάθε τράπεζας, θα μετατραπεί σε κοινές μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Ένα ακόμα χρηματοπιστωτικό «εργαλείο» που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι τα ομόλογα τύπου Coco’s (Contingent Convertible Bonds).

Πρόκειται για «υπό αίρεση» μετατρέψιμα ομόλογα με υψηλή απόδοση (8% έως 10%) που μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Τα Coco’s παρέχουν χρηματοοικονομική στήριξη και μειώνουν το κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας εσόδων.

Οι προνομιούχες μετοχές που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο είναι ήδη τραπεζικό κεφάλαιο και μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Ο στόχος της κυβέρνησης με την ανακεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών, είναι διπλός: Και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και το κράτος να έχει σοβαρή συμμετοχή στις τράπεζες προκειμένου, σε ενδεχόμενη ανάπτυξη, να αυξηθούν και τα κέρδη του.

Το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου δεν θα πρέπει να είναι απεριόριστο καθώς χρειάζεται μεν έλεγχος στις τράπεζες αλλά όχι σε ποσοστό που θα αποτρέπει τους ιδιώτες από το να επενδύσουν κεφάλαιο.

Επίσης, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση δημιουργείται πλαίσιο που ενισχύει τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία τόσο των τραπεζών όσο και του ΤΧΣ.

Την Κυριακή, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή ποιο θα είναι το ποσοστό των μετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες καθώς επίσης και ποιο θα είναι το ποσοστό των μετατρέψιμων ομολόγων τύπου coco’s.

«Τη Δευτέρα, που θα ανοίξουν οι αγορές, θα έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, θα έχει εκδοθεί και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου οπότε θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η διαδικασία θα πάει πολύ καλά», είπε στην Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επίσης θεσπίζεται, για πρώτη φορά, διαδικασία περιοδικής αξιολόγησης των διοικήσεων και των ανώτερων στελεχών των τραπεζών, από διεθνή επιτροπή, στη βάση συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων.

Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν αντιμετώπιζαν καθόλου το ζήτημα των «κόκκινων δανείων». Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λύση τόσο για το νόμο Κατσέλη και για τα «κόκκινα δάνεια» προκειμένου αυτή να είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Τέλος, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης τράπεζα (EBRD).

 

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500036150#ref=latestarticles

About basilis progressive