Home / Ειδήσεις / Αναβολή των πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ εισηγούνται ΕΕ και ΗΠΑ

Αναβολή των πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ εισηγούνται ΕΕ και ΗΠΑ

Η… αποκλιμάκωση που έγινε κλιμάκωση

Σκόπια
Οι διπλωμάτες ΕΕ και ΗΠΑ που είχαν διαμεσολαβήσει για εξεύρεση διεξόδου στην πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ εισηγούνται αναβολή των πρόωρων εκλογών που έχουν κηρυχθεί -παρά τις έντονες αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης- για το τέλος Απριλίου, διαπιστώνοντας πως «δεν πληρούνται ακόμη όλες οι προϋποθέσεις».

Στην πολιτική κρίση που είχε συνταράξει τα Σκόπια εξαιτίας του σκανδάλου παρακολουθήσεων, ΕΕ και ΗΠΑ είχαν διαμεσολαβήσει και φέρει κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε συμφωνία για πρόωρες εκλογές που θα έφερναν αποκλιμάκωση.

Ωστόσο, η κήρυξη εκλογών για τις 24 Απριλίου είχε προκαλέσει ξανά την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε πως δεν υπήρχε χρόνος για αναδιάρθρωση του τοπίου στα ΜΜΕ και στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες έχουν προειδοποιήσει πως σκοπεύουν να μποϊκοτάρουν τις κάλπες.

Το βράδυ της Κυριακής, κοινή δήλωση ΕΕ και ΗΠΑ διαβιβάστηκε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Εμίλ Ντιμίτριεφ με έκκληση για αναβολή των εκλογών.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη οι προϋποθέσειες για διοργάνωση αξιόπιστων εκλογών στις 24 Απριλίου» αναφέρει η επιστολή. Υπογραμμίζεται δε η «ανησυχία για τις αναφορές πίεσης και εκφοβισμού ψηφοφόρων».

Μέχρι νεωτέρας, το Κοινοβούλιο προβλέπεται να διαλυθεί την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, για να ανοίξει ο δρόμος για τις κάλπες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

About Kostas Athanasoulis