Home / Διεθνή / Αμφιβολίες και ερωτηματικά για την «προαναγγελθείσα εκεχειρία» στη Συρία

Αμφιβολίες και ερωτηματικά για την «προαναγγελθείσα εκεχειρία» στη Συρία

Στην πράξη θα κριθεί η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας

Βηρυτός
Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας συμφώνησαν για τους όρους της κατάπαυσης πυρός στη Συρία, προτείνοντας να ισχύσει από το Σάββατο, όμως και οι αισιόδοξοι παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί ενώ τα ερωτηματικά για την πρακτική εφαρμογή της παραμένουν.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ υποδέχεται μεν θετικά τη συμφωνία αλλά προειδοποιεί πως οι δυνάμεις του εξωτερικού «συνεχίζουν να θρέφουν την στρατιωτική κλιμάκωση» και διαπιστώνει πως τα εγκλήματα πολέμου επί του εδάφους συνεχίζονται ανεξέλεγκτα.

Μόσχα και Ουάσινγκτον καλούνται να πιέσουν τους συμμάχους τους να παύσουν τις εχθροπραξίες, με την εξαίρεση των επιχειρήσεων εναντίον της ISIS και του μετώπου Αλ Νόσρα. H ρωσική πλευρά εμφανίστηκε «σίγουρη» πως «οι κοινές δράσεις με την αμερικανική πλευρά είναι ικανές να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στη Συρία», όπως είχε αναφέρει το Κρεμλίνο.

Η αμερικανική πλευρά κράτησε κάπως χαμηλότερους τόνους. Ο Λευκός Οίκος περιορίστηκε στην ανακοίνωσή του ότι προτεραιότητα είναι «η προώθηση των συνομιλιών και η επικέντρωση στη μάχη εναντίον των τζιχανιστών», ενώ ο εκπρόσωπός του Τζος Έρνεστ αναγνώρισε στη συνέχεια πως «η εφαρμογή θα είναι δύσκολη, γεγονός είναι ότι η κατάσταση στη Συρία ήταν δύσκολη από το ξεκίνημα».

Η συμφωνία προβλέπει συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών από τις ξένες δυνάμεις -ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ επιχειρεί εναντίον της ISIS, η ρωσική αεροπορία υποστηρίζει τις δυνάμεις του Άσαντ με διακηρυγμένο στόχο τις τρομοκρατικές ομάδες- ενώ επιτρέπει και στο συριακό στρατό και στους σύρους αντικαθεστωτικούς να απαντήσουν με «ανάλογου βαθμού χρήση βίας» για αυτοάμυνα.

Τα στοιχεία αυτά, υποστηρίζουν αναλυτές αλλά και πηγές των αντικαθεστωτικών στο Reuters, μπορούν να αποδειχθούν «παραθυράκια» για παραβιάσεις. Ειδικά τα πλήγματα σε περιοχές που ελέγχει το μέτωπο Αλ Νόσρα, υποστηρίζεται, μπορεί να καταλήξουν να πλήττουν και θέσεις των ομάδων της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, δεν είναι σαφές πώς θα διαπιστώνονται οι παραβιάσεις της εκεχειρίας και τι μηχανισμός κυρώσεων θα ακολουθείται.

ΟΗΕ: «Οι ξένες πλευρές θρέφουν την κλιμάκωση»

Από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, η υποδοχή της συμφωνίας ήταν θετική, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η εφαρμογή της κατάπαυσης πυρός θα ανοίξει το δρόμο για επιστροφή στις «παγωμένες» συνομιλίες της Γενεύης.

Ωστόσο, αναφορά ερευνητών του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση επέρριψε ευθύνες και στην πλευρά των δυνάμεων του εξωτερικού, λέγοντας πως οι διεθνείς και οι περιφερειακές ξένες δυνάμεις που πιέζουν για συνομιλίες είναι οι ίδιες που «θρέφουν την στρατιωτική κλιμάκωση».

Η Ανεξάρτητη Διεθνής Ετροπής Έρευνας για τη Συρία τόνισε σε αναφορά της πως η συριακή σύγκρουση έχει γίνει «πολύπλευρος πόλεμος δι’ αντιπροσώπων που καθοδηγείται από το εξωτερικό μέσω ενός περίπλοκου δικτύου συμμαχιών».

Οι ερευνητές του ΟΗΕ ανέφεραν πως, ενώ το διασπαμένο συριακό κράτος βρίσκεται «στα πρόθυρα κατάρρευσης», υπάρχει «αυξανόμενος κίνδυνος διεθνοποίησης της σύγκρουσης».

Στην αναφορά υπογραμμίζεται επίσης πως και το συριακό καθεστώς και η ISIS συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Η μάχη για έλεγχο περιοχών γίνεται με ωμή αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και το Δίκαιο του Πολέμου» τονίζει η αναφορά, υπογραμμίζοντας: «Ούτε μία εμπόλεμη πλευρά δεν σέβεται τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Σύμβαση της Γενεύης».

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis