Home / Διεθνή / Αμοιβή 100 εκατ. δολαρίων; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω!

Αμοιβή 100 εκατ. δολαρίων; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω!

Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να πιστεύει ο Daniel Craig που οι φήμες τον θέλουν να αρνείται πρόταση 100 εκατ. δολαρίων για να πρωταγωνιστήσει στις δύο επόμενες ταινίες του Πράκτορα 007, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph.

Η στάση του αυτή δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει, σύμφωνα με το MarketWatch, αφού ο σταρ του Χόλιγουντ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time Out πέρυσι ότι «καλύτερα να σπάσω αυτό το τζάμι και να κόψω τις φλέβες μου παρά να κάνω άλλη ταινία James Bond».

Μπορεί σε εμάς να φαίνεται αδιανόητο να απορρίψουμε μια 100 εκατ. δολαρίων (και 1 εκατ…. μην σου πω)  για να πρωταγωνιστήσουμε σε ένα από τα πιο εμπορικά κινηματογραφικά sequel, αλλά ο Daniel Craig δεν είναι ο μόνος που το έχει κάνει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, και ο Jerry Seinfeld «γύρισε την πλάτη» σε 100 εκατ. δολάρια για να συμμετέχει στον νέο κύκλο της σειράς Seinfeld, ενώ ο Keanu Reeves είπε «όχι» σε 11 εκατ. δολάρια για τη συμμετοχή του στην ταινία Speed 2.

«Όλοι τους έχουν ήδη βγάλει τεράστια χρηματικά ποσά», εξηγεί ο σύμβουλος καριέρας Roy Cohen, συγγραφέας του οδηγού The Wall Street Professional’s Survival. «Μπορεί εμάς να μας φαίνονται πολλά τα χρήματα, αλλά γι’ αυτούς δεν είναι το ίδιο».

Ακόμη και για τους κοινούς θνητούς, πάντως, που δεν κερδίζουν επταψήφιες αμοιβές, πολλές φορές τα χρήματα δεν είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην καριέρα τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διεθνούς ένωσης διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού SHRM, οι περισσότεροι εργαζόμενοι κρίνουν ως σημαντικότερο παράγοντας ικανοποίηση από την εργασία τις ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους. Η αμοιβή, μάλιστα, έρχεται στην τρίτη θέση.

Όσον αφορά στους παράγοντες για τους οποίους μένει κανείς σε μια δουλειά, το 54% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι συνάδελφοι είναι ο Νo 1 λόγος, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται η ισορροπία επαγγελματικής/προσωπικής ζωής. Για τους ίδιους, οι απολαβές κατατάσσονται στην τέταρτη θέση.

Στην έρευνα Employer Branding Survey της Randstad, οι συμμετέχοντες που είχαν παραιτηθεί τον τελευταίο χρόνο, ρωτήθηκαν ποιος ήταν ο σημαντικότερος λόγος στην απόφασή τους αυτή. Ως πρώτη αιτία οι περισσότεροι ανέφεραν την απουσία ευκαιριών επαγγελματικής ανέλιξης (σε ποσοστό 26% έναντι κάτω από 25% που ανέφεραν τα χρήματα ως αιτία)

Βέβαια, η απόρριψη μιας αύξησης ή μιας επιταγής πολλών ψηφίων δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο και σίγουρα δεν είναι κάτι που θα έκαναν οι περισσότεροι από εμάς, ομολογεί ο Cohen. Όπως συμβουλεύει ο ίδιος, καλό θα είναι κάποια στιγμή όλοι μας να αναλογιστούμε τι είναι αυτό που δεν μας αρέσει στη δουλειά μας και να δούμε πώς μπορούμε να το αλλάξουμε. Αν, για παράδειγμα, μας ταλαιπωρούν οι πολλές ώρες εργασίας, θα μπορούσαμε να δουλεύουμε λιγότερες ώρες για λιγότερα χρήματα ή να βρούμε άλλη δουλειά με μικρότερες απαιτήσεις.

Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που στη λίστα των προτεραιοτήτων τους –πολύ σωστά– δεν βάζουν πρώτα τα χρήματα. Άλλωστε, όπως επιβεβαιώνει και έρευνα του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, τα 75.000 δολάρια είναι το «ταβάνι» της ευτυχίας που μπορούν να φέρουν τα χρήματα. Το θέμα είναι, βέβαια, ποιος βγάζει 75.000 δολάρια.

Πηγή:Insider.gr

About Vassilis Batzis