Home / Αθλητισμός / ΑΕΚ / ΑΕΚ… του χθές, ΑΕΚ του αύριο, ΑΕΚ του πάντα!!!

ΑΕΚ… του χθές, ΑΕΚ του αύριο, ΑΕΚ του πάντα!!!

Τα παρακάτω λόγια τα είπε ένας φανατικός της “Α.Ε.Κ” οπαδός… και εμείς συμφωνούμε μαζί του και επαυξάνουμε!!

  • Η “ΑΕΚ”  είναι η ιστορία όχι μόνο ενός Ξεριζωμένου, αλλά και ενός Περήφανου Λαού.
  • Η  “ΑΕΚ”  δεν είναι απλά μία ομάδα, είναι τρόπος ζωής, είναι η ιστορία που κουβαλούν οι παππούδες μας από την Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι μας έμαθαν ότι για να αποκτήσεις κάτι στην ζωή, πρέπει να παλέψεις.”
  • Γι’ αυτό “ΑΕΚΑΡΑ” μου προχώρα, μην φοβάσαι κανένα .. δρόμος λαμπρός ανοίγει πάλι μπροστά σου και οι  ΝΙΚΕΣ έρχονται!!

Λίγα λόγια για την ιστορία της μεγάλης αυτής ομάδας 

Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (A.E.Κ.) είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα την Αθήνα και έμβλημα το δικέφαλο αετό, έμβλημα της δυναστείας των Παλαιολόγων και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Χρώματα της ΑΕΚ είναι το κίτρινο και μαύρο, επίσης εμπνευσμένα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να θυμίζουν στους μεταγενέστερους την ένδοξη παρακαταθήκη των Ελλήνων της Πόλης.

Η ιστορία της ΑΕΚ ξεκινά πολύ πριν το 1924, στην Κωνσταντινούπολη, η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου συγκέντρωνε πληθυσμιακά μεγάλη κοινότητα Ελλήνων, όπως και άλλες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σαν τη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη.

Τομείς όπως το εμπόριο, η ναυτιλία, η βιοτεχνία, ο πολιτισμός, η μουσική βρίσκονταν σε μεγάλη ακμή.

Ο αθλητισμός δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα αυτό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αθλητικοί σύλλογοι με πρωτεύον άθλημα το στίβο.

Το ποδόσφαιρο δεν είχε μπει ακόμη στη ζωή των Ελλήνων αφού περίμενε τους ποιμένες του (Άγγλους) να το διαδώσουν μέσω των ναυτικών που προσέγγιζαν το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.   Άλλωστε το ίδιο σκηνικό είχε διαδραματιστεί και σε άλλες χώρες.

Το ποδόσφαιρο αγαπήθηκε από τους Έλληνες της πόλης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι.

Τα κυριότερα ομογενειακά αθλητικά σωματεία ήταν η «Ένωση Ταταύλων», το «Πέρα Κλουμπ», ο «Ερμής» του Πέραν, ο «Μέγας Αλέξανδρος», ο «Ήφαιστος», το αθλητικό τμήμα της Ροβερτείου Σχολής κλπ.

Η ΑΕΚ έχει ενεργά τμήματα για 11 αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, futsal, στίβο, ποδηλασία, πινγκ-πονγκ, πυγμαχία, ξιφασκία, σκάκι).

gus_maverick

 

About gus_maverick