Home / Επιστήμη-Τεχνολογία / Αγρόκτημα χωρίς αγρούς, γίνεται;

Αγρόκτημα χωρίς αγρούς, γίνεται;

Κι όμως το κοντέινερ,«υδροπονικός θάλαμος παραγωγής φρέσκιας ζωοτροφής φύτρου» σύμφωνα με τα όνομα που του έδωσαν οι εμπνευστές του, υπάρχει και είναι πραγματικότητα.

Ο κτηνοτρόφος μπορεί να το μεταφέρει στη φάρμα του και να έχει καθημερινά τη φρέσκια χορτονομή, πράσινο χορταράκι δηλαδή, που χρειάζεται για την εκτροφή των ζώων του.

Η Biostalis, η εταιρεία που κατασκεύασε τον «υδροπονικό θάλαμο παραγωγής φρέσκιας ζωοτροφής φύτρου», φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη χορτολιβαδικών εκτάσεων, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, καθιστώντας την μη ανταγωνιστική σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι το λιβάδι πάει στον στάβλο του κτηνοτρόφου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:

-Φρέσκο χόρτο κριθαριού, καλαμποκιού ή οποιαδήποτε άλληφυτική τροφή για τα ζώα τουςκαθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου
-Η τροφή των ζώων είναι απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, τα οποία περνούν στην διατροφική αλυσίδα
-Μειώνονται τα φυράματα
-Αυξάνεται η παραγωγή
-Απελευθερώνονται γεωργικές εκτάσεις

Η Biostalis έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια καινοτομία, τον θάλαμο προβλάστησης, που αυτοματοποιεί τη διαδικασία σε μεγάλο βαθμό και αυξάνει την απόδοση του «φύτρου υδροπονίας».Επίσης, δημιουργεί τυποποιημένα μεγέθη υδροπονικών κοντέινερ παραγωγής ζωοτροφής, ανάλογαμε τη δυναμικότητα της φάρμας κάθε κτηνοτρόφου.

Ο υδροπονικός θάλαμος ζωοτροφών λειτουργεί με μονοφασικό ηλεκτρικό ρεύμα.Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτροδότησης, τοποθετείται ένα αυτόνομο υβριδικό σύστημα φωτοβολταϊκού πάνελ και ανεμογεννήτριας. Το απαιτούμενο ρεύμα είναι πολύ λίγο και κυμαίνεται από 2KW έως 6KW.
Η βασική αρχή είναι η παραγωγή μιας απόλυτα φυσικής βιομάζας από σπόρους σιτηρών ή οσπρίων ή μείγμα αυτών, υπό ελεγχόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, εν απουσία εδάφους.

Στη μονάδα, στον χώρο που έχει αναπτυχθεί ειδικά για την ανάπτυξη σπόρων, σιτηρών και ψυχανθών, μια επιλογή από δημητριακά και σπόρους απλώνονται πάνω στους ειδικούς δίσκους καλλιέργειας και ποτίζονται σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα με υδρονέφωση. Όλο αυτό γίνεται σε σταθερή θερμοκρασία για την ανάπτυξη του χορταριού.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, κάθε μέρα οι κτηνοτρόφοι παίρνουν την έτοιμη παραγωγή από τους δίσκους, στη συνέχεια τους ξεπλένουν, ξαναρίχνουν μέσα σπόρους και τους τοποθετούν στη μονάδα.
Ο στόχος που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας είναι να ανατραπούν όλες οι δυσμενείς παράγοντες που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανεξέλεγκτης μεταβλητότητας των κλιματικών συνθηκών. Αυτοί οι παράγοντες, μεταξύ άλλων,επηρεάζουν τη γεωργική παραγωγή και κατά συνέπεια τις ζωοτροφές, με καύσωνες, παγετούς, βροχές και μπόρες.

Ο «υδροπονικός θάλαμος παραγωγής φρέσκιας ζωοτροφής φύτρου» βρίσκεται σε φάση παραγωγής και ήδη η Biostalis έχει δει τα πρώτα αποτελέσματα από τους κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούν το κοντέινερ. Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, τα αποτέλεσμα είναι πάνω από τις προσδοκίες που είχαν. Και αυτά έχουν σχέση με το κατά πόσο ακολουθούν τις οδηγίες του εξειδικευμένου ζωοτέχνη – διατροφολόγου. Μέσω του 3ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», φιλοδοξούν να δηλώσουν την παρουσία τους, να βρουν συμπαραστάτες για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους και ακόμη να ευαισθητοποιήσουν τον επιχειρηματικό κόσμο, προσανατολίζοντάς τον προς τον κτηνοτροφικό τομέα, παίρνοντας ως παράδειγμα άλλες χώρες όπως είναι η Ολλανδία, η Τουρκία και η Αυστραλία που απέκτησαν βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.
Προσδοκούν δε τη μεγαλύτερη δυνατή διάκριση και υποστήριξη των φορέων του Διαγωνισμού για την προώθηση του καινοτόμου προϊόντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και όπως λένε, «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους κτηνοτρόφους να κάνουν επενδύσεις σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, χωρίς ευρωπαϊκές ενισχύσεις».
Όσο για το όραμά τους, είναι να επεκτείνουν το «φύτρο» και για τον άνθρωπο, φτιάχνοντας σαλάτες, ροφήματα αλλά και χάπια.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/technology/article/305314/agroktima-horis-agrous-ginetai/#ixzz3yMbIrHwm
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati