Home / ΑΓΟΡΕΣ / Αγορές: Στον ρυθμό της Fed – Απώλειες στις μετοχές, άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Αγορές: Στον ρυθμό της Fed – Απώλειες στις μετοχές, άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Απώλειες καταγράφουν τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα, μία ημέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση. Της ανακοίνωσης της απόφασης της Fed, ακολούθησε βουτιά της Wall Street με τον Dow Jones να χάνει 500 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να υποχωρεί κατά 3,36%.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα με τη νέα αύξηση διαμόρφωσε το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 3,75% – 4%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έδωσε μια πρώτη ένδειξη για επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων αρχής γενομένης ίσως και από τον επόμενο μήνα, εντούτοις τόνισε ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής έχει ακόμη περιθώριο καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχισθούν.

Οι εξαγγελίες αυτές της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, έθεσαν εκ νέου τους επενδυτές σε κατάσταση συναγερμού, οι οποίοι επιδίδονται σε ρευστοποιήσεις.
Σήμερα την αρχή έκαναν τα χρηματιστήρια στην Ασία τα οποία εκτός από αυτό του Χονγκ Κονγκ (-3,16%) σημείωσαν ήπιες απώλειες και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Παράλληλα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην αγορά της Ευρωζώνης αυξάνονται σημαντικά κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσης.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στη Λεωφόρο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης μετά τη χθεσινή άνοδο κινείται πτωτικά κατά 0,86% και έχει υποχωρήσει στις 866,56 μονάδες, με τον τζίρο ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα διαμορφούμενος στα 3 εκατ. ευρώ.
Απώλειες περί του 1% καταγράφει ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, με τον Mid Cap να κινείται πλησίον του -0,60% και τον τραπεζικό δείκτη να χάνει κι αυτός σχεδόν 1%.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, μόνο η μετοχή της Σαράντης καταγράφει άνοδο 1,28%, ενώ αυτές τις Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ δίνουν μάχη με το πρόσημο.
Aegean και Coca Cola παρουσιάζουν τη χειρότερη εικόνα με πτώση 2,71% και 2,02% αντίστοιχα, ενώ με αισθητές απώλειες κινούνται οι μετοχές των Alpha Bank, Βιοχάλκο και Πειραιώς.
Απώλειες και στην Ευρώπη
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 αποδυναμώνεται κατά 1%, με κάποιους εκ των κυριοτέρων κλάδων του να καταγράφουν σημαντικές απώλειες και μόνο αυτόν των τραπεζών να υποχωρεί οριακά. Μάλιστα ο δείκτης που συμπεριλαμβάνει μόνο της τράπεζες της Ευρωζώνης σημειώνει άνοδο 0,35%. Οι τράπεζες άλλωστε επωφελούνται όταν τα επιτόκια είναι υψηλά.
Από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια, μεταξύ -0,60% και -0,20% κινούνται αυτά σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο.
Τα ομόλογα
Ευρείας έκτασης κλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν τις θέσεις τους στο χρέος το κόστος του οποίου αυξάνεται όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια.
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου σημειώνει άνοδο κατά 8 μονάδες βάσης και έχει διαμορφωθεί στο 4,62%. Με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού bund να αυξάνεται κατά 9 μονάδες βάσης, στο 2,22% το spread μεταξύ των δύο αποδόσεων έχει διαμορφωθεί στις 240 μονάδες βάσης.
Κατά 10 μονάδες βάσης υψηλότερα κινούνται οι αποδόσεις της ιταλικής και της ισπανικής δεκαετίας και κατά 9 μονάδες βάσης του αντίστοιχου γαλλικού κρατικού τίτλου χρέους.
Τα εμπορεύματα
Οι αποφάσεις της Fed έχουν επιφέρει πλήγμα και τα εμπορεύματα. Η τιμή του χρυσού υποχωρεί κατά 1,47%, στα 1.625,65 δολάρια η ουγκιά, ενώ βουτιά σχεδόν 3% καταγράφει ο άργυρος στα 19 δολάρια η ουγκιά.
Σημαντικές και οι απώλειες στις τιμές του πετρελαίου, με του μπρεντ να διαγράφει 1,30% στα 94,90 δολάρια το βαρέλι και αυτή του αργού να χάνει 1,63% στα 88,53 δολάρια το βαρέλι.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Fed: Στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των 75 μονάδων βάσης – Θα «κατεβάσει ταχύτητα»
Πάουελ: Ίσως τον Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο η επιβράδυνση του ρυθμού επιτοκιακών αυξήσεων
Wall Street: Μεγάλες απώλειες έφεραν οι δηλώσεις Πάουελ
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview