Home / Ελλάδα / «Αγκάθι» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

«Αγκάθι» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Παραμένει το χάσμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, καθώς στη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών δεν υπήρξε προσέγγιση των δύο πλευρών. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η προθεσμία για να βρεθεί λύση είναι το Σάββατο και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει νέα σύσκεψη σήμερα το απόγευμα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές να βρεθεί λύση και πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει «συμπληρωματικές λύσεις», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Χθες εξετάσθηκε και η στρατηγική για τη συνολική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, θέμα το οποίο θα πρέπει να κλείσει επίσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια να συμπεριληφθούν και τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς όσων υπάγονται στον νόμο Κατσέλη. Κάτι για το οποίο αρχικά προβλεπόταν έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια αυτά, η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει:

1. Αντικειμενική αξία κατοικίας ίση με 180.000 ευρώ για άγαμο. Για έγγαμο χωρίς παιδιά το ποσό ανεβαίνει κατά 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε τέκνο θα αυξάνεται κατά 25.000. Θα υπάρχει, όμως, ανώτατο όριο για τον αριθμό των παιδιών, το οποίο προτείνεται από την Αθήνα να είναι τα τρία τέκνα. Με αυτά τα δεδομένα, το υψηλότερο σημείο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου μπορεί να φθάσει στα 305.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια.

2. Εισόδημα το οποίο θα προσδιορίζεται από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και έναν συντελεστή. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης ανέρχονται σε 16.164 ευρώ τον χρόνο για 4μελή οικογένεια. Με αυτό ως βάση, η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει δύο σενάρια:

• Τη θέσπιση ενός συντελεστή που θα βαίνει μειούμενος σε βάθος τριετίας. Φέτος θα είναι στο 1,7 και θα διαμορφώνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης στα 27.478 ευρώ. Το 2016 ο συντελεστής θα πέσει στο 1,6 (25.862 ευρώ) και το 2017 στο 1,5 (24.246 ευρώ). Λαμβάνοντας τα δεδομένα για την αξία του ακινήτου και το ύψος του εισοδήματος, εκτιμάται ότι θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας το 62% των οφειλετών φέτος, το 56% το 2016 και το 52% το 2017.

• Τη θέσπιση ενός σταθερού συντελεστή για τρία χρόνια, ο οποίος θα ανέρχεται στο 1,6. Μάλιστα, η αρχική εισήγηση της κυβέρνησης ήταν ο συντελεστής αυτός να είναι 2, αλλά σε αυτό το σενάριο το ποσοστό προστασίας ήταν αρκετά υψηλό.

3. Το σύνολο οφειλών να είναι έως 200.000 ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτείνει αλλαγές στη διαδικασία δικαστικής επίλυσης των υποθέσεων, με στόχο να εκδίδονται οι αποφάσεις εντός εξαμήνου και να μην υπάρχει πολυετής καθυστέρηση. Ενα άλλο στοιχείο της ελληνικής πρότασης είναι η πρόβλεψη για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου κάθε έτος.

Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων είναι ασφυκτικό. Βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει, οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία έως το Σάββατο, ώστε να συνεδριάσει το Euroworking Group την Κυριακή ή τη Δευτέρα και να επικυρώσει τη συμφωνία. Απώτερος στόχος είναι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να έχουν εκταμιευτεί τόσο τα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης που εκκρεμεί, όσο κυρίως τα 10 δισ. ευρώ που είναι κατατεθειμένα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να προχωρήσει ομαλά και γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αλλά για να διατεθούν τα δάνεια αυτά, θα πρέπει εντός της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση να νομοθετήσει όσα θα έχουν συμφωνηθεί.


Πηγή: http://www.kathimerini.gr/838368/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/agka8i-oi-pleisthriasmoi-prwths-katoikias

About admin