Home / Προτεινόμενα / Έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα για την αγορά φαρμάκων, υποστηρίζει το Υπ. Υγείας

Έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα για την αγορά φαρμάκων, υποστηρίζει το Υπ. Υγείας

Μετά τις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας για τα άδεια φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων -και τη χθεσινή ταλαιπωρία των 40 καρκινοπαθών στο Λαϊκό, οι οποίοι δεν υποβλήθηκαν στις προγραμματισμένες χημειοθεραπείες- το υπουργείο Υγείας απαντά ότι τα σχετικά ποσά έχουν εκταμιευθεί για το σύνολο των δημοσίων νοσοκομείων και σύντομα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Το Υπουργείο Υγείας, αποδίδει τις ελλείψεις σε γραφειοκρατικές δυσχέρειες και όχι σε έλλειψη χρημάτων, που αφορά την αποκλειστική τους χορήγηση μόνο από τα νοσοκομεία, και όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως γινόταν μέχρι πρότινος.

Σημειώνει ότι, από την 1η Ιανουαρίου επανήλθε η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει κλειστό προϋπολογισμό και επιβολή claw- back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και τονίζει ότι «με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν επιβαρύνονται οι ογκολογικοί ασθενείς, αντιθέτως, μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία τους, αφού μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και με τη διαδικασία του «στερείται», να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ».
Επισημαίνει δε, ότι λόγω αυτής της μεταβατικής περιόδου σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα παρατηρήθηκαν προβλήματα έγκαιρης παραγγελίας και επάρκειας των συγκεκριμένων φαρμάκων και ότι οι ελλείψεις αυτές οφείλονταν αποκλειστικά στον παραπάνω λόγο και όχι σε ελλιπή χρηματοδότηση, καθώς οι αναγκαίες πιστώσεις των νοσοκομείων είναι διασφαλισμένες.

Από αύριο, Τετάρτη, οι καρκινοπαθείς θα πάρουν σειρά προκειμένου να υποβληθούν στις θεραπείες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να δηλώνουν ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά, στη τηλεφωνική γραμμή 2130117372.

About totritomati