Home / Ειδήσεις / Έτοιμη προς εκταμίευση η υποδόση του 1 δις.ευρώ αφού εγκρίθηκε από τον ESM

Έτοιμη προς εκταμίευση η υποδόση του 1 δις.ευρώ αφού εγκρίθηκε από τον ESM

Τέλος στο σίριαλ των τελευταίων ημερών με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, έβαλε σήμερα, Τρίτη, το
διοικητικό συμβούλιο του ESM εγκρίνοντας την εκταμίευση της.

«Με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στη μεταρρυθμιστική διαδικασία» δήλωσε ο Κλ.Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM.

Εξέφρασε δε την ελπίδα να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την Ελλάδα ώστε να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016 η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, τονίζοντας ότι «μόνο μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους».

Για τη θετική εξέλιξη είχε προϊδεάσει η Κομισιόν που επιβεβαιώνοντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θεσμών αναφορικά με τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων, μίλησε για άμεση εκταμίευση.

Το επόμενο ραντεβού Αθήνας – κουαρτέτου είναι στις 18 Ιανουαρίου και αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό.

Στην ανακοίνωση του ESM για την έγκριση του 1 δισ. ευρώ αναφέρεται ότι η απόφαση ελήφθη μετά την υλοποίηση από την πλευρά της Ελλάδας της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων και ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και την συγχρηματοδότηση έργων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.

«Με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στην μεταρρυθμιστική διαδικασία. Οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν ευρύ πεδίο πολιτικών τομέων και είναι σημαντικές για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Όπως για παράδειγμα τα μέτρα για την τόνωση του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας, που θα οδηγήσουν χαμηλότερα τις τιμές, καθώς και ο νέος νόμος που θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεση τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα» δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM.

«Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους μας, ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής θα οδηγήσει σε συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, όπως έχει πει στο παρελθόν το Eurogroup» πρόσθεσε.

To 1 δισ. αποτελεί την τρίτη και τελευταία εκταμίευση για την αρχική δόση του δανείου των 16 δισ. που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο. Ο ESM έχει επίσης αποδεσμεύσει 5,4 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η συνολική στήριξη του ESM στην Ελλάδα, μετά και τη σημερινή εκταμίευση, ανέρχεται σε 21,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού ποσού του δανειακού προγράμματος των 86 δισ. ευρώ, όπως είχε εγκριθεί από το ΔΣ του ESM στις 19 Αυγούστου 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500047685#ref=latestarticles

About basilis progressive