Home / Ειδήσεις / Έρχονται 4 νέα προγράμματα για τον τουρισμό

Έρχονται 4 νέα προγράμματα για τον τουρισμό

Στις στρατηγικές προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού εστίασε η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βίκυ Λοΐζου, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, βάζοντας στο κάδρο την ανάπτυξη των μαρίνων και των ιαματικών πηγών.

Της Εύας Οικονομάκη

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού επεσήμανε πως αυτή την περίοδο το αρμόδιο υπουργείο χαράσσει το 10ετές πλάνο του με άξονα την ανάπτυξη επιμέρους προϊόντων που θα ενισχύσουν τον ελληνικό τουρισμό, ενώ προανήγγειλε και τη δρομολόγηση 4 προγραμμάτων στα οποία θα υπάρχουν επιλέξιμες δαπάνες για τον τουρισμό.

Έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό

Η Β. Λοΐζου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, με αιχμή την αξιοποίηση των μαρίνων και των ιαματικών πηγών, καθώς και την ανάπτυξη της γαστρονομίας, τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να βασιστεί ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος.

«Η νομοθεσία όσον αφορά τις μαρίνες έχει περιθώρια βελτίωσης, δεν υπάρχει στρατηγική για την προώθηση επενδύσεων. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο γύρω από το μοντέλο διαχείρισης και το πού θα θέλαμε να αναπτυχθούν οι μαρίνες. Οι ιαματικές πηγές έχουν μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης σε συνδυασμό με το silver economy και τον τουρισμό ευεξίας», τόνισε η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.

Αναφερόμενη στον γαστρονομικό τουρισμό και τη διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, η Β. Λοΐζου τόνισε: «Συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην κατεύθυνση ενίσχυσης της γαστρονομίας και διασύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα. Ο γαστρονομικός τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα για την αύξηση των εξαγωγών, την ενίσχυση της μεταποίησης και την προώθηση της εξωστρέφειας. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα», είπε η Β. Λοΐζου, επισημαίνοντας ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να δημοσιευτεί το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής για τη γαστρονομία και τη συμβολή της στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Έρχονται 4 νέα προγράμματα

Την ίδια στιγμή, με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού και τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία δρομολογεί, στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τέσσερα νέα προγράμματα, στα οποία θα ενταχθούν επιλέξιμες δαπάνες για τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τομέα του Τουρισμού, ένα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών, ένα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και, τέλος, ένα πρόγραμμα από υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βίκυ Λοΐζου, το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Οικονομικών που έχει την εποπτεία της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, σχετικά με 4 προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την ενίσχυση της γαστρονομίας, του ορεινού τουρισμού, των μαρίνων και του προσβάσιμου τουρισμού.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού αναφέρθηκε, μάλιστα, και στο νέο ΕΣΠΑ το οποίο διαμορφώνεται αυτή την περίοδο και στόχος είναι να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα δράσεις επιλέξιμες για τον τουρισμό.

Δύσκολη χρονιά το 2021

Την ίδια στιγμή, ως μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτήρισε το 2021 η Βίκυ Λοΐζου. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, με βάση τα οποία τα τουριστικά έσοδα το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν στα 4 δισ. ευρώ, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό έσοδο για το κράτος, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές προβλέψεις είχαν θέσει υψηλότερα τον πήχη, με δεδομένο ότι το 2020 απεδείχθη μία πολύ πιο δύσκολη χρονιά με πολλά lockdowns.

«Το ότι άνοιξε ο τουρισμός είναι συν. Η εμπειρία του καλοκαιριού και η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας μας θα μας βοηθήσουν για να χτίσουμε το 2021 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπου και να διαμορφώνονταν τα έσοδα φέτος θα ήταν κάτι θετικό», είπε χαρακτηριστικά η Β. Λοΐζου.

Εστιάζοντας στους μακροπρόθεσμους στόχους του υπουργείου Τουρισμού, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης είπε: «Το υπουργείο Τουρισμού είναι ένα παραγωγικό υπουργείο, στόχος του οποίου είναι η διευκόλυνση των επενδύσεων και η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, πέρα από την προώθησή του. Εργαζόμαστε πάνω στο πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στον κλάδο σε μία ακόμη δύσκολη χρονιά, όπως το 2021, πώς θα ανακάμψουν και τελικά πώς θα αναπτυχθούν», υπογράμμισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού.

«Επιδίωξη του υπουργείου είναι να διαμορφώσει μία στρατηγική και να αναπτύξει ένα πλαίσιο βάσει των οποίων θα μπορούν να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Στόχος είναι να δημιουργήσει εργαλεία, με την αξιοποίηση των οποίων θα επιτευχθεί η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και η αύξηση της κατά κεφαλή δαπάνης των τουριστών», είπε η Β. Λοΐζου.

Όπως επεσήμανε, μάλιστα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα στο μέτωπο της απλοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας αλλά και κωδικοποίησής της.

Πηγή

About realgr