Home / Διεθνή / Τρόμος για τον τυφώνα Μάθιου: Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για τα χειρότερα

Τρόμος για τον τυφώνα Μάθιου: Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για τα χειρότερα

Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του – 17 οι νεκροί μέχρι στιγμής

Φλόριντα, Τζόρτζια και Καρολίνα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, εφοδιάζονται με τρόφιμα και κάνουν ουρές στα βενζινάδικα

Συνεχίστηκε η εκκένωση των νοτιοανατολικών παραλίων στις Ηνωμένες Πολιτείες χθες, καθώς κάτοικοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους, εφοδιάζονταν με τρόφιμα και περίμεναν σε ουρές για βενζίνη, αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και κυβερνήτες πολιτειών της περιοχής προειδοποίησαν εκατομμύρια Αμερικανών να αφήσουν τα σπίτια τους ή να προετοιμαστούν για τον καταστροφικό τυφώνα Μάθιου.

Ο Μάθιου, ο ισχυρότερος τυφώνας της Καραϊβικής εδώ και μια δεκαετία, χτύπησε τις Μπαχάμες μετά από καταστροφικές ζημιές στην Κούβα και την Αϊτή, αφήνοντας τουλάχιστον 17 νεκρούς στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ένα μεγάλο μέρος των περιοχών που έχουν πληγεί στην Αϊτή παραμένουν αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της κατάρρευσης μιας γέφυρας. Η πρόσβαση δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από το Σάββατο ή την Κυριακή. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που ακύρωσε την επίσκεψή του στη Φλόριντα, όπου θα συμμετείχε σε μια προεκλογική συγκέντρωση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες ότι ο τυφώνας Μάθιου είναι «μια σοβαρή καταιγίδα».

Ο Ομπάμα κάλεσε τους κατοίκους να υπακούσουν τις οδηγίες για εκκένωση των πόλεων, και είπε ότι οι κυβερνήτες των Φλόριντα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα και Βόρειας Καρολίνας έχουν κηρύξει τις πολιτείες τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το οποίο τους επιτρέπει να κινητοποιήσουν την Εθνοφρουρά.

Ο τυφώνας Μάθιου, που κατατάσσεται στη βαθμίδα 3 της πεντάβαθμης κλίμακας των τυφώνων (από την βαθμίδα 4, που ήταν αρχικά), συνοδεύεται από ανέμους περίπου 195 χιλιομέτρων την ώρα, κατά το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χέιλι, έχει διατάξει την εκκένωση των παραλίων, όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο. Περίπου ένα τέταρτο των κατοίκων αυτών αναμένεται να υπακούσει την οδηγία.

Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι στα παράλια της Ν. Καρολίνας εγκαταλείπουν τα σπίτια τους υπό τον φόβο του Μάθιου 

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ ζήτησε από κατοίκους περιοχών στα παράλια να φύγουν, ακόμα και όπου δεν έχει εκδοθεί διαταγή εκκένωσης, ή να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια της πολιτείας. Έντεκα παραλιακά διαμερίσματα της πολιτείας βρίσκονται υπό υποχρεωτική εκκένωση και τέσσερα νοσοκομεία έχουν μεταφέρει τους ασθενείς αλλού, είπε ο Σκοτ. «Εάν κάνει στροφή την τελευταία στιγμή ο τυφώνας, δεν θα έχετε τον χρόνο να προετοιμαστείτε. Θα θέσετε τη ζωή σας και αυτή των δικών σας σε κίνδυνο», προειδοποίησε.

Μερικά πρατήρια βενζίνης ξεπούλησαν, αλλά αξιωματούχοι της πολιτείας είπαν ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί για καμία σημαντική έλλειψη βενζίνης στα πρατήρια.

Στο Μαϊάμι, ένας υπάλληλος σουπερμάρκετ είπε ότι υπήρχε πολλή κίνηση στο μαγαζί και ότι αγοράζονταν νερό και κονσέρβες κυρίως, από φόβο του κόσμου ότι θα εγκλωβίζονταν στα σπίτια του.

Άδεια τα ράφια σε σούπερ μάρκετ της Νότιας Φλόριντα 


Οι κάτοικοι αγοράζουν πάγο υπό τον φόβο διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος

Η αεροπορική εταιρεία American Airlines είπε ότι ακυρώνει τις πτήσεις της σήμερα σε τρία αεροδρόμια της νότιας Φλόριντα και όλες τις πτήσεις από και προς την Τζάκσονβιλ αύριο το απόγευμα.

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis