Home / Ειδήσεις / Σε εξέλιξη το φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Σε εξέλιξη το φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Κλειστοί δρόμοι

Με σύνθημα: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά»

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Πανεπιστημίου καθώς φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Με συνθήματα «Ακούστε καλά τι λεν οι φοιτητές, έξω οι εταιρείες από τις σχολές» και «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά» διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον στις σπουδές τους, που, όπως λένε, υποβαθμίζονται.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις φοιτητών πραγματοποιούνται σήμερα σε 18 πόλεις της χώρας.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Έχουμε κάθε λόγο να βρεθούμε στον κοινό αγώνα, για να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δωρεάν και ολοκληρωμένες σπουδές.

Γιατί:

Οι σχολές μας ρημάζουν λόγω της υποχρηματοδότησης. Μόνο τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις μείωσαν κατά 80% τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων! Έκλεψαν τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις 100 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά των σχολών μας. Διεκδικούμε άμεση αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας. Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των σχολών μας. Χωρίς αυτά οι σχολές μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά για τις σπουδές μας. Σήμερα στο σύνολό τους οι ελληνικές οικογένειες πληρώνουν 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο για τις σπουδές των παιδιών τους. Διεκδικούμε να μην πληρώνουμε ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις. Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών – σπουδαστών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Γενικεύονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρά σε νέο νομοσχέδιο με το οποίο ετοιμάζει τη θέσπιση διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Αυτό είναι το πολυδιαφημισμένο “ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο”. Θα μας τα παίρνουν από παντού προκειμένου να εξασφαλίζουν πόρους, γιατί οι διοικήσεις θα λειτουργούν με λογικές manager “εσόδων – εξόδων”. Διεκδικούμε να σταματήσει η επιχειρηματική λειτουργία σε κάθε τομέα του πανεπιστημίου. Άμεση κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.
Υποβαθμίζονται οι σπουδές μας. Οι τεράστιες ελλείψεις καθηγητών οδηγούν σε κατάργηση μαθημάτων και συνωστισμό στα αμφιθέατρα. Την ίδια ώρα η γνώση μεταφέρεται σε πανάκριβα πιστοποιητικά εκτός πτυχίου, όπως γίνεται με την παιδαγωγική επάρκεια. Διεκδικούμε όλη η γνώση να δίνεται στο πτυχίο, όχι στη μεταφορά γνώσης εκτός πτυχίου σε πανάκριβα πιστοποιητικά και σεμινάρια.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis