Home / Ειδήσεις / Ποιες προθέσεις του πρωθυπουργού αποκαλύπτει η νέα δομή της κυβέρνησης

Ποιες προθέσεις του πρωθυπουργού αποκαλύπτει η νέα δομή της κυβέρνησης

Αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις

Αθήνα

Το Μαξίμου δείχνει σχεδόν έτοιμο για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και αποτελεί πλέον ζήτημα πολιτικής απόφασης του πρωθυπουργού ο χρόνος της ανακοίνωσής του.

Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, διευκρινίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταλήξει ως προς το timing μόλις διασαφηνιστεί το τοπίο γύρω από το θέμα του ΕΣΡ, πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα.

Από τα Προεδρικά Διατάγματα που έγιναν γνωστά τη Δευτέρα προκύπτει η διάθεση του Αλέξη Τσίπρα για μια αξιοσημείωτη δομική αναδιάρθρωση της κυβέρνησης. Ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για δομική αλλαγή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με αποκόλληση του τομέα των Θρησκευμάτων στο Εσωτερικών, όπως επέμεναν πληροφορίες μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση του Νίκου Φίλη με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως διαφαίνεται η πρόθεση Τσίπρα να χωρίσει στα δύο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διατηρώντας το υπάρχον μόνο ως υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκροτώντας αυτόνομο χαρτοφυλάκιο Ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός καλείται έως ότου προχωρήσει στον ανασχηματισμό να αποφασίσει σε πολιτικό επίπεδο εάν θα αναθέσει τα καθήκοντα του υπουργού Ενέργειας στον Πάνο Σκουρλέτη ή εάν θα επιλέξει να τον αντικαταστήσει.

Επιπλέον, από τα δύο ΠΔ προκύπτει ότι αποδυναμώνεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το οποίο στην αρχική του μορφή κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμπεριείχε και τον τομέα της Ναυτιλίας. Με τον νέο σχεδιασμό μένει μόνο ως Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς συστήνεται αυτοτελές υπουργείο Τουρισμού.

Επίσης ενισχύεται και το Ναυτιλίας από τον χωρισμό του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και σε αυτό μεταφέρεται ως Γενική Γραμματεία ο τομέας των Μεταφορών και Δικτύων. Το ζητούμενο εν προκειμένω είναι εάν θα διατηρηθεί στη θέση του υπουργού ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος θεωρεί ότι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων παραβιάζει τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, ή εάν θα υπάρξει αλλαγή προσώπου.

Τέλος, έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως σπάει στα δύο και το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης όπως επίσης και το εάν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διατηρήσει ένα από τα δύο χαρτοφυλάκια. Οι τελευταίες πληροφορίες εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό διατεθειμένο να τον αντικαταστήσει, χωρίς ωστόσο να τον αφήσει εκτός κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis