Home / Ειδήσεις / Νέες ταινίες: Ενα τολμηρό παιχνίδι του Θοδωρή Αθερίδη απέναντι στο Star Wars [κριτική & τρέιλερ]

Νέες ταινίες: Ενα τολμηρό παιχνίδι του Θοδωρή Αθερίδη απέναντι στο Star Wars [κριτική & τρέιλερ]

Το «Star Wars», με θεαματική δράση και ανυπέρβλητους χαρακτήρες πρόκειται να βοηθήσει πολύ τις εμπορικές αίθουσες των Χριστουγέννων.

Ο Θοδωρής Αθερίδης με τους «Τέλειους Ξένους» είναι ο μοναδικός που μπορεί να τα βάλει με τον Αμερικανό Γολιάθ. Δίπλα του διστακτικά έρχεται ο Αη Βασίλης που είναι μεγάλη Λέρα αλλά και μια έκπληξη από τη Ρωσία με τον τίτλο «Ο Πιστός».

Rogue One: A Star Wars Story 3D Περιπέτεια, ΗΠΑ / 2016


Σκηνοθεσία: Γκάρεθ Έντουαρντς
Παίζουν: Φελίσιτι Τζόουνς, Μαντς Μίκελσεν, Άλαν Τιντάικ, Ντόνι Γιεν, Μπεν Μέντελσον, Φόρεστ Γουίτακερ, Ντιέγκο Λούνα.

Τι Συμβαίνει:
Μια αυτοτελής πολεμική περιπέτεια με εξωφρενικά καλογυρισμένη πολεμική δράση που θα αφήσει όλους τους νεαρούς θεατές κατευχαριστημένους.
Οι υπερβολικά θεαματικές εναέριες μάχες όπως και οι “επίγειες” συγκρούσεις σώμα με σώμα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας αποδεικνύοντας πως οι παραγωγοί δεν ενδιαφέρονται τόσο για την υπόθεση όσο για το ακατάσχετα παραληρηματικό θέαμα με σκηνές σύγκρουσης χορογραφημένες στην λεπτομέρεια και γυρισμένες με τολμηρή εκφραστική υπερβολή.
Η συνταγή της υπόθεσης θέλει την βασική ιστορία της ταινίας να είναι απλή με περίπλοκη εξέλιξη που περιλαμβάνει περίεργους αλλά γραφικούς χαρακτήρες που διανθίζονται από ψήγματα χιούμορ.
Η Μυθολογία του Λούκας είναι ενδιαφέρουσα. Με συνεχή δάνεια από την Ελληνική μυθολογία, που παντρεύονται ομαλά με την Ινδική κουλτούρα και την αρχιτεκτονική του Μάτσου Πίτσου δένονται με χαρακτήρες από καρτούν μέχρι φιγούρες Ναζί του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Μια πολύχρωμη σαλάτα που αντικατοπτρίζεται μέσα σε εικόνες από το Blade Runner μέχρι τα τοπία γουέστερν, όπου κινούνται σαν καουμπόι Ιάπωνες σαμουράι. Κι όλα αυτά χωρίς προχειρότητες αλλά με μια λεπτεπίλεπτη αφοσιωμένη ματιά φισιοδίφη.
Έτσι λοιπόν πολύ πριν αρχίσει η Ιστορία των Star Wars επεισοδίων σε μια εποχή επαναστατικών συγκρούσεων στην Αυτοκρατορία, μια ομάδα από περιθωριακούς ήρωες με επικεφαλής την κακοποιό Τζιν Έρσο (Φελίσιτι Τζόουνς) ενώνει τις δυνάμεις της σε μία αποστολή να κλέψει τα σχέδια του Death Star (που έχει φτιάξει ο πατέρας της), του απόλυτου όπλου καταστροφής της Αυτοκρατορίας εναντίον των επαναστατών.
Αυτό το κομβικό γεγονός στο χρονοδιάγραμμα των Star Wars φέρνει κοντά ασυνήθιστους χαρακτήρες που καλούνται να κάνουν μια ακόμα υπέρβαση και κατά λάθος, να υπηρετήσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους.
Την ίδια την Ελπίδα της Επανάστασης.
Εμείς θα παρακολουθήσουμε την πολεμική ιστορία αυτής της ομάδας μέχρι την τελική έκβαση που είναι η συνάντηση της Έρσο με τον πατέρα της (Μαντς Μίκελσεν) και η ακύρωση του Death Star.
Η Saga Star Wars έχει γίνει κάτι σαν τις ταινίες Μποντ. Μια αφορμή για πολύ καλές εισπράξεις την περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά γίνεται μονότονα και βαρετά επαναλαμβανόμενο για τους παλαιότερους των θεατών που μέχρι τώρα έχουν δει πάνω από δεκαπέντε ταινίες σ’ αυτό το μυθολογικό Σύμπαν με μερικές από τις οποίες να έχουν εκπληκτικές υποθέσεις.

Τέλειοι Ξένοι Κωμωδία, 2016


Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης
Παίζουν: Σμαράγδα Καρύδη, Μαρία Ναυπλιώτου, Άλκις Κούρκουλος, Μάκης Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Συριοπούλου, Γιάννος Περλέγκας, Χριστίνα Βαρώτσου, Θοδωρής Αθερίδης

Τι Συμβαίνει:
Το κινητό μας είναι τελικά έχει κάτι από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ξέρει να κρατά καλά το μυστικά μας. Ταυτόχρονα μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος προδότης μας αν πέσει στα χέρια του… εχθρού!
Σ’ αυτή την απλή σκέψη στηρίζεται και η ταινία του Αθερίδη που σαν ιδέα εμπνέεται με επιτυχία από ένα παρόμοιο ιταλικό σενάριο.
Στηρίζεται σ’ αυτό το γεγονός για να μιλήσει για την κρυφή ζωή της ελληνικής «μπουρζουαζίας» που απ’ έξω είναι όμορφη και γυαλιστερή αλλά από μέσα είναι γεμάτη τραύματα, υποψίες, εγωισμούς, απάτες και ψεύτικα συναισθήματα.
Αν βλέπαμε την ταινία πριν τριάντα χρόνια θα μιλούσαμε για μια αριστουργηματική σκέψη και ταυτόχρονα μια έξυπνη κοινωνική κριτική. Δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό κι έτσι η καλογυρισμένη αυτή ταινία παραμένει μια χαρά στο επίπεδο του συμπαθούς και ψυχαγωγικού εγχειρήματος.
Η ιστορία ξεκινά όταν επτά φίλοι καλεσμένοι σε γεύμα, αποφασίζουν να μοιραστούν μεταξύ τους αυτή τη νύχτα, όλες τις κλήσεις και όλα τα μηνύματα που λαμβάνουν στα κινητά τους.
Προκαλώντας ο ένας τον άλλο σε ένα μπαράζ αποκαλύψεων, άλλοτε με προκλητικό, άλλοτε με απολογητικό και άλλοτε με χιουμοριστικό ύφος, φέρνουν τα πάνω κάτω στις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και στις μέχρι πρότινος γνώριμες ισορροπίες στις ζωές τους.
Θα μπορέσουν, άραγε, να ζήσουν με όλα αυτά τα συγκλονιστικά, πιπεράτα μυστικά που αποκαλύπτονται;
Οι πρωταγωνιστές της ταινίας ξεκινούν ένα τέτοιο παιχνίδι, μόνο που δεν είναι καθόλου έτοιμοι για αυτό που έρχεται… Δεν είναι καθόλου έτοιμοι να καταλάβουν πως αν και γνωρίζονται τόσα χρόνια, αν και μοιράστηκαν μια ζωή ολόκληρη, αν και αγαπούν αληθινά ο ένας τον άλλον, τελικά παραμένουν μεταξύ τους Τέλειοι Ξένοι.
Η άριστη κινηματογράφηση και η απλή σκηνοθεσία δίνουν στο φιλμ ένα ευρωπαϊκό αέρα, σπάνιο για Ελληνική ταινία τέτοιου είδους. Not bad!

Ο Άι Βασίλης Είναι Πολύ Λέρα Κωμωδία, ΗΠΑ /2016


Bad Santa 2
Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουότερς
Παίζουν: Μπίλι Μπομπ Θόρτον, Κάθι Μπέιτς, Κριστίνα Χέντρικς, Τόνι Κοξ, Μπρετ Κέλι

Τι Συμβαίνει:
Η ταινία αποτελεί μια συνέχεια αν θέλετε του θρυλικού Bad Santa που είδαμε δέκα και βάλε χρόνια πριν.
Το πιάτο ζεστάθηκε στο φούρνο μικροκυμάτων για να προσφερθεί ζεστό φέτος.
Εδώ ο Γουίλι Σόουκ (Μπίλι Μπομπ Θόρτον) σε ρόλο αντι-Αη Βασίλη, με τη ζαρωμένη όμως στολή του Αη Βασίλη θα προσπαθήσει να κλέψει ένα φιλανθρωπικό οργανισμό.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να αντέξει μια εφιαλτική συνεργασία με την διαβολική κι αθυρόστομη μητέρα του (Κάθι Μπέιτς) που έχει οργανώσει όλο το σχέδιο. Μισομεθυσμένοι όλοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με τον νάνο Μάρκους, για να πραγματοποιήσουν τη ληστεία την Παραμονή των Χριστουγέννων.
Στη παρέα τους θα έχουν και τον Θέρμαν Μέρμαν, (Μπρετ Κέλι) έναν στρουμπουλό ξανθό και χαζοχαρούμενο πιτσιρικά που καταφέρνει να βγάλει στην επιφάνεια τα ψήγματα ανθρωπιάς που έχει μέσα του ο Γουίλι. Στο ρόλο της διευθύντριας το ιδρύματος η gorgeous Κριστίνα Χέντρικς (Mad Men).
Δεν υπάρχει βρισιά, έκφραση ή εξυπνδούρα, γύρω από σπερματικά υγρά και τη γενετήσια επαφή που να μην αναφερθούν εν είδει έξυπνο-πρόστυχης ατάκας στην ταινία αυτή.
Μιλάμε για το 95% το κειμένου το οποίο ακούγεται στη μαύρη σεξιστική αυτή αμερικανική κωμωδία που εκτυλίσσεται με φόντο τα Χριστούγεννα.
Το επιθετικό χιούμορ του Γουώτερς παίρνει άγριες διαστάσεις απέναντι σε κάθε είδους ελαττωματικούς ανθρώπους με σκοπό να εκμεταλλευτεί τα αδυναμίες τους και να τους ξεφτιλίσει. Είναι κάτι που ξεπερνά τις δυνατότητές μου για συγχώρεση.
Όσοι πιστοί προσέλθετε να απολαύσετε γνήσια all American low class Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Τραγούδα Μιούζικαλ Animation, ΗΠΑ / 2016


Sing
Σκηνοθεσία: Γκαρθ Τζένινγκς

Τι Συμβαίνει:
Από την Illumination Entertainment (το στούντιο που μας έφερε τα υπέροχα Εγώ, ο Απαισιότατος, Minions, Μπάτε Σκύλοι Αλέστε) έρχεται αυτό το animation με πολλή μουσική και ακόμα περισσότερα πασίγνωστα τραγούδια.
Ο Μπάστερ είναι ένα συμπαθέστατο κοάλα και είναι αποφασισμένος να σώσει το θέατρό του από τη χρεοκοπία, παρά τη γενική κατακραυγή του κοινού για τις παραστάσεις που ανεβάζει.
Οποιοσδήποτε άλλος θα το έβαζε κάτω και θα άλλαζε καριέρα, όχι όμως αυτό το κοάλα που είναι αποφασισμένο, με κάθε τρόπο, να πετύχει. Ο Μπάστερ στρατολογεί τον καλύτερό του φίλο να τον βοηθήσει να παίξει τύμπανο για το θέατρο του φιλοξενώντας ένα διαγωνισμό τραγουδιού.
Στην ταινία ακούγονται πάνω από 65 τραγούδια μεταξύ αυτών, Frank Sinatra (My Way), The Beatles (Golden Slumbers/Carry that Weight, σε μια μοναδική ερμηνεία από την Τζένιφερ Χάντσον), Katy Perry (Firework), Kanye West, Lady Gaga (Bad Romance), John Legend (All of Me), Sam Smith (Stay with me), ενώ ακούμε για πρώτη φορά και το τραγούδι Faith των Stevie Wonder και Ariana Grande.
Η ταινία παίζεται σε 3D με εξαιρετική μεταγλώττιση. Η φωνή του Θέμη Γεωργαντά ακούγεται στο ρόλο του κοάλα Μπάστερ Μουν.

Το Κοινόβιο Δράμα, Σουηδία / 2016


Kollektivet / The Commune
Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντεμπεργκ
Παίζουν: Ούλριχ Τόμσεν, Φάρες Φάρες, Τρίνε Ντίρχολμ, Τζούλι Ανιέτ Βανγκ, Όλε Ντιπόντ

Τι Συμβαίνει:
Συμπαθητική αλλά ειλικρινά χαοτική ταινία από έναν Δανό σκηνοθέτη του “Δόγματος 95” που στήνεται γύρω από μια γλυκόπικρη απελευθέρωση που θυμίζει χίπικο κίνημα του 70.
Μια παρέα Δανών αποφασίζουν να ζήσουν μια απελευθερωμένη δημοκρατική κοινοβιακή ζωή ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυσκολίες που τους προκύπτουν. Όμως τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά στο πρακτικό επίπεδο καθώς ακόμα και η απελευθέρωση θέλει την διαχείρισή της.
Πολύ σύντομα θα ανακαλύψουν πως τα προσωπικά τους συναισθήματα γίνονται τροχοπέδη για την ομαλή κοινοβιακή ζωή τους.
Οι άνθρωποι γεννιούνται μόνοι τους και πεθαίνουν μόνοι τους. Τα υπόλοιπα είναι μια ψευδαίσθηση.
Στη ταινία μας τώρα. Η Άννα κι ο Έρικ έχουν μια τακτοποιημένη οικογένεια εκεί στης δεκαετία του 70. Κληρονομούν ένα πολύ μεγάλο σπίτι, και μαζί με την έφηβη κόρη τους αποφασίζουν να μετακομίσουν εκεί και να δημιουργήσουν ένα.
Με την οικογένεια στο επίκεντρο της ιστορίας, καλούμαστε να ζήσουμε το όνειρο της κοινής συμβίωσης, συμμετέχουμε στις συναντήσεις τους, στα δείπνα και τα πάρτι. Φιλία, αγάπη κι αλληλεγγύη συνυπάρχουν αρμονικά κάτω από μία στέγη, έως ότου μια ερωτική σχέση υποβάλλει ολόκληρο το κοινόβιο σε δοκιμασία.
Ο συναισθηματικός πειρασμός βάζει σε δοκιμασία το κοινοβιακό θεσμό και προσφέρει απλόχερα δύσκολα ηθικά διλήμματα σε όλα τα μέλη της απελευθερωμένης ομάδας, αποδεικνύοντας πως οι προσωπικές επιδιώξεις και ανασφάλειες είναι μια τροχοπέδη στην ελευθεριάζουσα κοινωνία που ταυτόχρονα έχει συντηρητικές ρίζες. Έτσι το θεατρικό αυτό έργο κινείται μάλλον επίπεδα χωρίς να προσφέρει δραματικές συγκινήσεις τους θεατές του.
Είναι λίγο αργά για να συγκινηθούμε με τέτοιους παρωχημένους προβληματισμούς.

Ο Πιστός Δράμα, Ρωσία / 2016


The Student / (M)uchenik
Σκηνοθεσία: Κιρίλ Σερεμπρενίκοφ
Παίζουν: Βικτόρια Ισάκοβα, Πετρ Σκβόρτσοφ, Τζούλια Ογκ

Τι Συμβαίνει:
Ένα δυνατό θεατρικό έργο που γίνεται ένα φιλμ αναζήτησης της θρησκευτικής ταυτότητας της σημερνής Ρωσίας.
Μια πνευματική μονομαχία ανάμεσα στη φιλελεύθερη Χριστιανική ιδεολογία και στον θρησκευτικό φανατισμό που ξεσπά στην ψυχή ενός σημερινού εφήβου και καταλήγει να είναι καθηλωτική. Φιλμ για δυνατούς και αποφασισμένους θεατές…
Ο Σερεμπρενικοφ δίνει μια ιλιγγιώδη μορφή στο σενάριο βάζοντας στο στόμα του ήρωα του ένα τσουνάμι από αποσπάσματα της Αγίας Γραφής κι απέναντί του τη ριζοσπαστική φωνή της επιστήμης μέσα από τη παρουσία της καθηγήτριας Βιολογίας της ταινίας που πιστεύει πως οι μέρες τυφλής υπακοής όχι μόνο στη Βίβλο αλλά σε και σε κάθε Βίβλο μάλλον πέρασαν ανεπιτρεπτί.
Η μονομαχία της Επιστήμης απέναντι στη θεοκρατία θα είναι αδυσώπητη και θα αφήσει θύματα και από τις δύο πλευρές…
Ο Βενιαμίν, ένας μοναχικός, περιθωριοποιημένος έφηβος, βρίσκει κρησφύγετο στις Άγιες Γραφές και μεταμορφώνεται σε ένα αντιδραστικό νέο που φέρνει με τις ερωτήσεις του τα πάνω κάτω στο σπίτι και στο σχολείο.
Πολύ γρήγορα όλοι γύρω του συνεπαίρνονται από την ανατρεπτική στάση του νεαρού. Μόνο η καθηγήτρια Βιολογίας, η Έλενα, τολμά
να αντιπαρατεθεί μαζί του και μάλιστα στο δικό του έδαφος, ανατρέποντας τις ιδεοληψίες του νεαρού Ρώσου.
Ο Σερεμπρενικοφ υπογραμμίζει πως η Πίστη αποκτά στς μέρες μας μια καινούργια μορφή που δεν σχετίζεται το παλιό αλλά με το καινούργιο. Δηλαδή αυτό που βιώνουμε γύρω μας.
Οι πληροφορίες μας πια είναι τόσο πολλές που δεν μας επιτρέπουν να αποστρέφουμε το βλέμμα από την πραγματικότητα και να προσπαθούμε να προσαρμόσουμε την Πίστη μας σ’ αυτήν για να μη χάσουμε εντελώς το παιχνίδι της ύπαρξης.

Όταν Ξέσπασε η Βία θρίλερ, Ρουμανία / 2016


Dogs / Câini
Σκηνοθεσία: Μπόγκνταν Μίριτσα
Παίζουν: Ντράγκους Μπουκούρ, Γκεόργκε Βίζου, Βλαντ Ιβάνοβ, Κοστέλ Κασκαβάλ, Κονσταντίν Κογιοκάρου, Ράλουκα Απρόντου, Καταλίν Παρασίβ

Τι Συμβαίνει:
Το ρουμάνικο σινεμά μας εκπλήσσει θετικά ακόμα μια φορά.
Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε το Αφεριμ και τώρα αυτό το δυνατό θρίλερ που παντρεύει όμορφα φόρμες από διαφορετικά είδη κινηματογράφου.
Ο Μίριτσα (πρώην διαφημιστής) στήνει την ιστορία του σε ένα άγριο τοπίο με πολλά μυστικά αλλά και περίεργους χαρακτήρες. Ο ίδιος παραδέχεται πως το “Καμμιά Πατρίδα για τους Μελλοθανάτους” και το “Κάποτε στην Ανατολία” ήταν η πηγή έμπνευσης γι αυτόν. Πράγματι είναι δυο ταινίες που ουσιαστικά κινούν τα νήματα αυτής της ιστορίας.
Ο Ρομάν επιστρέφει στην περιοχή στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας, όπου έχει κληρονομήσει γη από τον παππού του. Αν και είναι αποφασισμένος να πουλήσει αυτήν την αχανή, πλην άγονη
έκταση, δέχεται μια προειδοποίηση από τον χωροφύλακα της περιοχής πως ο παππούς του ήταν ένας τοπικός αρχιμαφιόζος και πως οι άνδρες του δεν προτίθενται ν’ αφήσουν τη γη – και το λαθρεμπόριο στο οποίο επιδίδονται – χωρίς να παλέψουν.
Τα «σκυλιά» είναι τρεις άνδρες που ενάντια σε όλες τις πιθανότητες είναι πολύ όμοιοι.
Δεν είναι δίκαιος ο αγώνας του ενός απέναντι στον άλλον. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από αυτούς αγωνίζονται με τον εαυτό τους.
iefimerida.gr

About Andreas Chondros