Home / Ειδήσεις / Μύθοι και αλήθειες για τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Μύθοι και αλήθειες για τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Γνώρισε όλη την αλήθεια για τα αντικαταθλιπτικά.

Μύθος: Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι εθιστικά.

Αλήθεια: Σε αντίθεση με τα υπναγωγά και ορισμένα αγχολυτικά χάπια , τα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν εθισμό. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αλλάζουμε την φαρμακοθεραπεία χωρίς τις οδηγίες του γιατρού. Η απότομη μεταβολή ή διακοπή της θεραπείας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό.

Μύθος: Τα αντικαταθλιπτικά είναι η πανάκεια για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Αλήθεια: Τα αντικαταθλιπτικά δεν αποτελούν την μαγική λύση για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ο ρόλος τους είναι να βοηθήσουν τον ασθενή να ανακουφιστεί αρχικά από τα συμπτώματα και σταδιακά να μπορέσει να νιώσει καλύτερα. Τα αντικαταθλιπτικά χρειάζονται χρόνο για να δράσουν και δεν έχουν την ίδια επίδραση στον κάθε άνθρωπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επαρκής αντιμετώπιση της κατάθλιψης έρχεται με το συνδυασμό φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας.

Μύθος: Θα πρέπει να παίρνω αντικαταθλιπτικά για όλη μου τη ζωή.

Αλήθεια: Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό δεν ισχύει. Η διάρκεια της χρήσης αντικαταθλιπτικών προσδιορίζεται από το γιατρό. Η μακρόχρονη χρήση των αντικαταθλιπτικών συνήθως αφορά ένα μικρό ποσοστό των ασθενών και ενδείκνυται για πιο σοβαρές μορφές κατάθλιψης.

Μύθος: Τα αντικαταθλιπτικά θα αλλάξουν την προσωπικότητά μου.

Αλήθεια: Ο στόχος των αντικαταθλιπτικών είναι να μας επαναφέρουν στον τρόπο που λειτουργούσαμε πριν την εμφάνιση του προβλήματος. Η λειτουργία τους δεν στοχεύει την αλλαγή των συναισθημάτων μας και της ταυτότητάς μας.

Μύθος: Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μειώνουν την σεξουαλική επιθυμία.

Αλήθεια: Είναι γεγονός ότι τα φάρμακα για την κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία. Αλλά συνήθως αυτό δε σημαίνει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Τις περισσότερες φορές , οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα περιλαμβάνουν τη δυσκολία στην επίτευξη οργασμού. Συνήθως, τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν στην επανάκτηση της σεξουαλική επιθυμίας μέσω της ύφεσης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Μύθος: Τα αντικαταθλιπτικά προκαλούν αύξηση του βάρους.

Αλήθεια: Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν αυξάνουν το βάρος σε όλους τους ασθενείς. Παρόλο που κάποιοι όντως παίρνουν περισσότερο βάρος, αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στα φάρμακα. Η ύφεση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης μπορεί για παράδειγμα να φέρει την (μειωμένη) όρεξη στα φυσιολογικά επίπεδα και έτσι κάποιος να πάρει βάρος.

Μύθος: Ακόμα και αν βοηθάνε, τα αντικαταθλιπτικά δεν αντιμετωπίζουν τη «ρίζα του προβλήματος».

Αλήθεια: Είναι γεγονός ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν μπορούν να επηρεάσουν τις εξωτερικές συνθήκες που μπορεί να ευνοήσουν την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορούν να υποστηρίξουν τα άτομο στο να αισθανθεί καλύτερα, να δει ύφεση στα συμπτώματα του, ώστε να μπορέσει να κάνει τις αλλαγές που θα τον βοηθήσουν στον τρόπο ζωής του και στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

πηγή : kontasou.com

About Kostas Athanasoulis