Home / Διεθνή / Η ψυχρή χειραψία Ομπάμα – Πούτιν στο Περού

Η ψυχρή χειραψία Ομπάμα – Πούτιν στο Περού

Για μερικά λεπτά στα όρθια είχαν την ευκαιρία να τα πουν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Λίμα, στο πλαίσιο της Συνόδου. 

Κανείς δεν μπόρεσε να ακούσει τι είπαν οι δύο ηγέτες, ωστόσο σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι η συνάντηση διήρκεσε 4 λεπτά και ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ενθάρρυνε τον Πούτιν να τηρήσει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μινσκ με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο ανέφεραν ακόμη ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν μέχρι τη λήξη της θητείας του Ομπάμα για τη μείωση της βίας στη Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η γλώσσα του σώματος των δύο ανδρών τα λέει όλα. Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για την πιο ψυχρή χειραψία όλων των εποχώ, αφού οι δύο ηγέτες φαίνονται ίσα που να… ακουμπούν τα χέρια μεταξύ τους ενώ ο ένας κοιτά προς τα αριστερά και ο άλλος προς τα δεξιά. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης συζήτησής τους ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφεύγει να κοιτά τον Μπαράκ Ομπάμα… 

Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν η πρώτη μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και έγινε εν μέσω ανησυχιών ότι η εκλογή του μεγιστάνα θα μπορούσε να σημάνει μια πιο διαλλακτική προσέγγιση των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

φωτογραφία : Associated Press

About Andreas Chondros