Home / Γενικές ειδήσεις / Η περίφημη «ζεστή κοιλάδα» της Ελλάδας

Η περίφημη «ζεστή κοιλάδα» της Ελλάδας

Βόρεια της πόλης του Μετσόβου, στους νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών, βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου. Σε αυτόν ανήκει και η Βάλια Κάλντα, η περίφημη «ζεστή κοιλάδα»- αυτό σημαίνει η ονομασία αυτή στα βλάχικα.

Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου- το οποίο συμπεριλαμβάνει και τον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αωού-  που ξεχωρίζει για τη μοναδική οικολογική και περιβαλλοντική του αξία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από τους Εθνικούς Δρυμούς καλύπτει επίσης 11 περιοχές του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000) αλλά και 11 Καταφύγια Άγριας Ζωής.

Στη Βάλια Κάλντα και όλο τον Εθνικό Δρυμό η φύση είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια ενώ το ανάγλυφο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη. Πυκνά δάση, ορμητικοί χείμαρροι, απότομοι γκρεμοί προσκαλούν τον περιηγητή να τα εξερευνήσει.

Η Βάλια Κάλντα βρίσκεται στον πυρήνα του Δρυμού μαζί με τις πλαγιές των γύρω κορυφών που σχηματίζουν ένα «πέταλο» γύρω από την κοιλάδα, αφήνοντας ένα άνοιγμα προς τη Δύση. Στον δρυμό ανήκουν και τα δύο μικρά ορεινά ρέματα, ο Σαλατούρας και το Ζεστό ρέμα, που ενώνονται με το Αρκουδόρεμα, τον ορμητικό παραπόταμο του Αώου.

Στον Δρυμό της Πίνδου εντοπίζεται ένας από τους τελευταίους βιότοπους της καφέ αρκούδας, του λύκου και του αγριόγιδου ενώ εκεί καταφεύγουν για να ξεχειμωνιάσουν σημαντικά είδη ζώων. Αυτή η δυσπρόσιτη γωνιά της Πίνδου με τα απόμερα δάση και τις απότομες πλαγιές φιλοξενεί περισσότερα από 80 είδη πουλιών- ορισμένα προστατευόμενα- ενώ στα ποτάμια της κοιλάδας εντοπίζονται βίδρες και δυο σπάνια είδη πέστροφας.

Εκτός από την πανίδα, πλούσια είναι και η χλωρίδα με αιωνόβια πεύκα, εκτεταμένα δάση κωνοφόρων και οξιάς και πάρα πολλά είδη ενδημικών φυτών. Αφθονούν επίσης τα μανιτάρια, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και εντυπωσιακές μορφές ζωής που φιλοξενούνται στον Δρυμό. Στα ξεχωριστά αξιοθέατα της περιοχής συμπεριλαμβάνονται και οι δύο μικρές λίμνες ψηλά στη Βάλια Κάλντα κάτω από την κορυφή Φλέγκα. Σε υψόμετρο 1960 μέτρων έχουν νερό όλο το χρόνο.

Περιφερειακά του Δρυμού βρίσκονται τα χωριά Βωβούσα, Περιβόλι, Κρανιά, Μικρολίβαδο,Μηλιά, Φλαμπουράρι, Γρεβενήτι και η κωμόπολη του Μετσόβου, από όπου μπορεί κανείς να ξεκινήσει τις εξορμήσεις στη Βάλια Κάλντα.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ

About Andreas Chondros