Home / Ειδήσεις / Διώξεις για απάτη κατά εταιρειών που προμήθευαν βηματοδότες σε δημόσια νοσοκομεία

Διώξεις για απάτη κατά εταιρειών που προμήθευαν βηματοδότες σε δημόσια νοσοκομεία

«Φέσι» που υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ φέρονται να έβαλαν δύο εταιρίες σε δύο δημόσια νοσοκομεία για την αγορά βηματοδοτών και άλλων ιατρικών υλικών.

Το κόλπο «πέτυχε» μέσω των τριγωνικών συναλλαγών που είχαν οι εταιρίες με εταιρίες στην Κύπρο, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, συστάθηκαν μόνο και μόνο για αυτό το σκοπό. Δηλαδή για να υπερκοστολογούν το υλικό που προμήθευαν στα 2 νοσοκομεία.

Το σχέδιο έχει ήδη απαντηθεί και σε άλλες περιπτώσεις: ενώ η ελληνική εταιρεία θα μπορούσε να αγοράσει κατευθείαν από την κατασκευάστρια επιχείρηση τα ιατρικά υλικά, εν τούτοις επέλεγε για ευνόητους λόγους να περνά τη συναλλαγή μέσω της Κυπριακής, ώστε να φτάνει το ιατρικό υλικό υπερτιμολογημένο στο δημόσιο νοσοκομείο. Οπως μάλιστα προέκυψε από την έρευνα, οι εκπροσώπου των εταιριών παραπλανούσαν τους υπαλλήλους των νοσοκομείων ότι τα ιατρικά είδη που συμφωνούσαν να προμηθευθούν από την ελληνική εταιρία είχαν αγοραστεί από την συνδεδεμένη εταιρία, στις τιμές μάλιστα οι οποίες αναγράφονταν στα σχετικά τιμολόγια και ότι κατά συνέπεια η τιμή πώλησής τους προς τα νοσοκομεία έπρεπε να ενσωματώνει το κατά νόμο θεμιτό ποσοστό κέρδους, υπολογιζόμενο όμως επί της υποτιθέμενης τιμής. Όμως οι εταιρίες δεν είχαν αγοράσει τα πωλούμενα ιατρικά είδη από την συνδεδεμένη εταιρία, αλλά απευθείας από την κατασκευάστρια εταιρία σε τιμές υποπολλαπλάσια χαμηλότερες εκείνων που αναγράφονταν στα προαναφερθέντα τιμολόγια.

Οι υπερκοστολογήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα έδειξε ότι για τις χρήσεις από το 2005 έως το 2009 η μια εταιρία εμφάνισε πως πλήρωσε στην Κυπριακή εταιρία τίμημα κατά 19,9 εκατ. μεγαλύτερο από το πραγματικό , ενώ η δεύτερη περίπου 5,5 εκατομμύρια. Ήδη με εντολή της προϊσταμένης του τμήματος Διαφθοράς, Ε. Ράικου ασκήθηκε ποινική δίωξη για απάτη κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων των δύο εταιριών, με την έρευνα να περνάει τώρα στα χέρια του ανακριτή.
Πηγή: iefimerida.gr

About Andreas Chondros