Home / Ειδήσεις / Γκάλοπ Marc: 15 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Γκάλοπ Marc: 15 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παγιώνεται το double score υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τι λένε για την πορεία της κυβέρνησης όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – Ποια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή – Τι σκέφτονται οι αναποφάσιστοι – Διαβάστε όλη τη δημοσκόπηση στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί

Αγγίζει την αυτοδυναμία η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς διευρύνει συνεχώς το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προσελκύοντας ψηφοφόρους από κάθε κατεύθυνση, γεγονός που φαίνεται να οδηγεί στο double score το οποίο καταγράφουν η μία μετά την άλλη όλες οι τελευταίες μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης.

Με ώθηση που δίνεται από τη βαθιά απογοήτευση η οποία επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και την πορεία της χώρας, η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερούν σε όλους τους δείκτες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η απήχηση των οποίων εμφανίζεται να κατρακυλά σε πρωτόγνωρα επίπεδα για παράταξη που ασκεί εξουσία. Οπως προκύπτει από μεγάλη δημοσκόπηση που διεξήγαγε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία Marc, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα Ελληνες αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση και ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η μεγάλη πλειοψηφία (66,9%) όσων επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Το ακόμη δυσμενέστερο για την κυβέρνηση εύρημα είναι η υψηλή απαισιοδοξία για το μέλλον που εκφράζεται από τους περισσότερους συμμετέχοντες στην έρευνα, καθώς επτά στους δέκα -και μεταξύ αυτών το 59,4% των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ- εκτιμούν ότι και τον επόμενο χρόνο τα πράγματα στη χώρα θα εξελιχθούν προς το χειρότερο. Με αυτές τις συνθήκες καθίσταται σαφές ότι το κυβερνητικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο «τα δύσκολα είναι πίσω μας» και «η ανάκαμψη έχει αρχίσει», δεν βρίσκει ακροατήριο ούτε μεταξύ εκείνων που πριν από 15 μήνες έδωσαν «μια δεύτερη ευκαιρία» στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα. Αλλωστε, στο σύνολο των ψηφοφόρων μόνο ένα ισχνό ποσοστό της τάξης του 8,6% αισιοδοξεί για θετικές εξελίξεις μέσα στο 2017, ποσοστό που μόλις και μετά βίας φτάνει στο 12,9% για τους ψηφοφόρους του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος.

Η ελληνική κοινωνία -αν και πλειοψηφικά εξακολουθεί να προκρίνει την παραμονή στο ευρώ (μόλις το 27,7% δηλώνει προτίμηση στη δραχμή)- δείχνει σημάδια μεγάλης κόπωσης από την παράταση της μνημονιακής πολιτικής και τα αδιάκοπα σκληρά μέτρα. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με την έρευνα της Marc, εκφράζει έντονη δυσανεξία στην προοπτική νέων μέτρων τασσόμενο υπέρ της προσφυγής στις κάλπες. Στο δίλημμα «μέτρα ή κάλπες» το 60,5% καλεί την κυβέρνηση να αρνηθεί τα μέτρα και να πάει σε εκλογές.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis