Home / Ειδήσεις / Γιατί έκοψε τελικά το αυτί του ο Βαν Γκογκ;

Γιατί έκοψε τελικά το αυτί του ο Βαν Γκογκ;

Δεν άντεξε τον γάμο του αδελφού του

Προβηγκία, Γαλλία
Είναι, χωρίς αμφιβολία, ο πιο διάσημος αυτοακρωτηριασμός στην ιστορία της τέχνης. Ο λόγος για τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ και την ανατριχιαστική απόφασή του να κόψει το αυτί του. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί πει με βεβαιότητα ποιος ήταν ο λόγος που ώθησε τον ολλανδό καλλιτέχνη να το κάνει: έρωτας, ζήλια, οργή, πάθος; Σύμφωνα με μία νέα θεωρία, ο Βαν Γκογκ πήρε τη μεγάλη απόφαση όταν έμαθε ότι ο αδελφός του, το μεγαλύτερο οικονομικό του στήριγμα, επρόκειτο να παντρευτεί έπειτα από έναν θυελλώδη έρωτα.

Το γεγονός ότι ο γάμος του αδελφού του αδελφού του Τεό τον αναστάτωσε ιδιαίτερα είναι λίγο – πολύ γνωστό. Ο διάσημος ζωγράφος γνώριζε ότι ο αδελφός του θα είχε πλέον μία γυναίκα και μία οικογένεια να στηρίξει. Υπήρχε ωστόσο η άποψη ότι ο Βαν Γκογκ πληροφορήθηκε για τον γάμο του Τεό αφότου είχε κόψει το αυτί του.

Μία νέα έρευνα όμως, από την εποχή που ο ολλανδός ζωγράφος ζούσε στην Προβηγκία, στη Νότια Γαλλία, αναθεωρεί τη μέχρι σήμερα θεωρία ότι έκοψε το αυτί του έπειτα από μία έντονη διαμάχη με τον ζωγράφο Πολ Γκογκέν. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Μάρτιν Μπέιλι, υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι Βαν Γκογκ πληροφορήθηκε τα νέα του γάμου από ένα γράμμα του αδελφού του, στις 23 Δεκεμβρίου του 1888.

Το ίδιο βράδυ, διαδραματίστηκε όντως ένας έντονος καβγάς μεταξύ Βαν Γκογκ και Γκογκέν. Ο Μπέιλι ωστόσο πιστεύει ότι δεν ήταν αυτό το κίνητρο για να κόψει το αυτί του, αλλά τα νέα από τον αδελφό του. Στο ίδιο γράμμα, ο Τεό έστελνε στον αδελφό του 100 φράγκα.

Εκείνη τη νύχτα ο Βαν Γκογκ πήρε ένα ξυράφι και έκοψε το αυτί του. Είχε ακατάσχετη αιμορραγία, αλλά αυτό δεν το απέτρεψε από το να πάει στον αγαπημένο του οίκο ανοχής. Απεναντίας, τύλιξε το κομμένο αυτί σε ένα χαρτί και το έδωσε σε μία νεαρή γυναίκα, η οποία όπως ήταν φυσικό λιποθύμησε. Ο Βαν Γκογκ έχασε τις αισθήσεις του και λίγο αργότερα κατέφθασε και η αστυνομία.

Την επόμενη μέρα, Παραμονή Χριστουγέννων, ο Γκογκέν επέστρεψε στο σπίτι του Βαν Γκογκ, όπου αντίκρυσε την Αστυνομία στο κατώφλι και τον καλλιτέχνη στο αιματοβαμμένο κρεβάτι του. Ο αδελφός του τον επισκέφτηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα στο νοσοκομείο, από όπου πήρε εξιτήριο στις 7 Ιανουαρίου.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis