Home / Διεθνή / «Βλέπουν» εκλογές στη Βρετανία μετά την ήττα Μέι για το Brexit

«Βλέπουν» εκλογές στη Βρετανία μετά την ήττα Μέι για το Brexit

Μόνο με σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου μπορεί να γίνει έξοδος από την ΕΕ

Σήμερα επικοινωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού με Γιούνκερ – Ποια είναι η 51χρονη που «γονάτισε» τη Μέι – Γιατί προβλέπουν εκλογές Deutsche Bank και Συντηρητικό Κόμμα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέι ύστερα από αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, μετά από την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου της Αγγλίας ότι για να μπορέσει να βγει το «διαζύγιο» της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει η βρετανική κυβέρνηση να πάρει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου. Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Η Μέι γνώρισε την πρώτη της ήττα ως πρωθυπουργός και μάλιστα μεγάλη, καθώς αυτή η απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Ντάουνινγκ Στριτ. Πάντως, η βρετανική κυβέρνηση έλαβε από το δικαστήριο άδεια για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία, σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης, θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 5-8 Δεκεμβρίου.

Το βρετανικό κοινοβούλιο οφείλει να ψηφίσει για την έναρξη από την κυβέρνηση της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποφάνθηκε το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου.

«Το Δικαστήριο δεν αποδέχεται το επιχείρημα που προβλήθηκε από την κυβέρνηση, η οποία δεν θεωρούσε αναγκαία αυτήν την ψηφοφορία. Το Δικαστήριο αποδέχεται το βασικό επιχείρημα των εναγόντων», αναφέρεται στην απόφαση, η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την συνέχιση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η βρετανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε με ενέργειες του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβασθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ.

«Η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Τζίνα Μίλερ: Ποια είναι η 51χρονη που «γονάτισε» τη Μέι

Η ήττα αυτή για την Τερέζα Μέι προήλθε κυρίως από την 51χρονη Τζίνα Μίλερ, την διαχειρίστρια επενδυτικών κεφαλαίων και την ιδρύτρια της οργάνωσης People’s Foundation που ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο σε φιλανθρωπίες και η οποία έφερε την υπόθεση στα δικαστήρια.

Μιλώντας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, η κυρία Μίλερ δήλωσε «ευτυχής» από την απόφαση και εξέφρασε την ελπίδα της ότι η κυβέρνηση θα «πράξει αυτό που είναι σωστό».

Όπως είπε σε δηλώσεις της μετά την απόφαση που πάρθηκε στόχος της δεν ήταν να ανατρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά να δώσει την δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να ελέγξει τον τρόπο και τον χρόνο της εξόδου.

«Το όλο θέμα έχει να κάνει με τη διαδικασία και όχι με την πολιτική» ξεκαθάρισε.

Μάλιστα η ίδια είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της ότι ήταν «δυσαρεστημένη» από την απόφαση της κυρίας Μέι ότι θα υπάρξει μια συζήτηση για το θέμα, η οποία τελικά απορρίφθηκε.

«Μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το πολύ απαρχαιωμένο, μυστικοπαθή βασιλικό προνόμιο για να παρακάμψουν το Κοινοβούλιο. Θα πρέπει να αναρωτηθείτε με ποιον τρόπο μπορούν ενδεχομένως να παρακάμψουν ένα κυρίαρχο κοινοβούλιο; Σίγουρα αυτό είναι που θέλουμε, ένα κυρίαρχο Κοινοβούλιο;» είχε δηλώσει η  Τζίνα Μίλερ.

Εκλογές εντός του 2017 «βλέπει» στη Βρετανία η Deutsche Bank

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι πιθανό να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές την επόμενη χρονιά καθώς αποδυναμώθηκε από μια δικαστική απόφαση σχετικά με το Brexit η οποία ενδέχεται να έχει ευρείες πολιτικές συνέπειες, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων της Deutsche Bank που εστάλησαν στους πελάτες τους σήμερα.

Η πρόβλεψη αυτή ακολουθεί τη δικαστική απόφαση η οποία ακυρώνει το σχέδιο της Μέι να αποφύγει μια επίσημη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο πριν αρχίσει η επίσημη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως προβλέπει το ‘Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Εν συνόψει, αποδυνάμωσε τη θέση της πρωθυπουργού Μέι για το Brexit ακόμη περισσότερο και καθιστά τη διεξαγωγή νέων γενικών εκλογών το βασικό μας σενάριο, είτε πριν από την επίκληση του ‘Αρθρου 50 είτε μετά», ανέφερε η τράπεζα στο ενημερωτικό δελτίο που διανεμήθηκε στους πελάτες της.

Παράλληλα, στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος δεν αποκλείουν η Τερέζα Μέι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ενώ επισημαίνουν πως το πλάνο για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί.

«Η πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρη και αποφασισμένη ότι αυτή η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού και θα μας βγάλει από την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με το σχέδιό μας, να προετοιμάσουμε τις διαπραγματεύσεις και να παραμείνουμε στο χρονοδιάγραμμα όπως έχει οριστεί», δήλωσε μέλος των Συντηρητικών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε αυτή η απόφαση να εκτροχιάσει το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του άρθρου 50».

Δείτε βίντεο: Αναλυτές εξηγούν στο Bloomberg και το BBC τι σημαίνει η απόφαση περί Brexit

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis