Δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε γνωστό περιοδικό αστροφυσικής παραθέτουν μια τολμηρή θεωρία: Η επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος συνδέεται με την εξέλιξη των μαύρων τρυπών, οι οποίες περιέχουν μέσα τους σκοτεινή ενέργεια, η φύση της οποίας αναζητείται εδώ και είκοσι χρόνια.

Σπάνιες είναι οι μελέτες της αστροφυσικής που προκαλούν «σεισμό» στην επιστημονική κοινότητα. Οι δύο που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο The Astrophysical Journal ισχυρίζονται ότι έχουν βρει εξήγηση για το μεγάλο μυστήριο της σκοτεινής ενέργειας που αιωρείται εδώ και είκοσι πέντε χρόνια.

Το 1998, ανακαλύφθηκε ότι η διαστολή του Σύμπαντος επιταχύνεται – όλα απομακρύνονται από οτιδήποτε με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς. Αυτό είναι δύσκολο να εξηγηθεί – η έλξη της βαρύτητας μεταξύ όλων των αντικειμένων στο Σύμπαν θα έπρεπε να επιβραδύνει τη διαστολή.

Για να εξηγηθεί αυτό, προτάθηκε ότι μια «σκοτεινή ενέργεια» ήταν υπεύθυνη για την απομάκρυνση αυτή και μάλιστα ήταν πιο δυνατή από τη βαρύτητα. Αυτό συνδέθηκε με μια ιδέα που είχε ο Αϊνστάιν αλλά αργότερα απορρίφθηκε – μια «κοσμολογική σταθερά» που αντιτάχθηκε στη βαρύτητα και εμπόδιζε το Σύμπαν από την κατάρρευση.

Αυτή η ιδέα ήρθε ξανά στην επιφάνεια με την ανακάλυψη της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος, με κύριο συστατικό της ένα είδος ενέργειας που περιλαμβάνεται στον ίδιο τον χωροχρόνο και ονομάζεται ενέργεια κενού. Αυτή η ενέργεια ωθεί το Σύμπαν πιο μακριά, επιταχύνοντας τη διαστολή.

Οι μαύρες τρύπες αποτελούσαν ωστόσο ένα πρόβλημα – η εξαιρετικά ισχυρή βαρύτητα τους είναι δύσκολο να αντιταχθεί, ειδικά στα κέντρα τους, όπου όλα φαίνονται να καταρρέουν σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «μοναδικότητα».

Η νέα έρευνα  δείχνει ότι οι μαύρες τρύπες αποκτούν μάζα με τρόπο που είναι σύμφωνος με το ότι περιέχουν ενέργεια κενού, παρέχοντας μια πηγή σκοτεινής ενέργειας και αφαιρώντας την ανάγκη να σχηματιστούν «μοναδικότητες» στο κέντρο τους.

Πηγή: skai.gr