Home / Ειδήσεις / Ανακαλεί για τα βασανιστήρια ο Ντόλαντ Τραμπ, μετά το σάλο που ξέσπασε

Ανακαλεί για τα βασανιστήρια ο Ντόλαντ Τραμπ, μετά το σάλο που ξέσπασε

«Δεν θα διατάξω το στρατό να παραβεί το νόμο»

Ουάσινγκτον
Υπαναχώρησε από τις δηλώσεις του για τα βασανιστήρια ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα διέτασσε τον αμερικανικό στρατό να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, ακόμη και αν επρόκειτο για υπόπτους για τρομοκρατία.

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, σε ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το βράδυ της Πέμπτης, ο Τραμπ δήλωνε εμφατικά πως θα διέτασσε τον στρατό των ΗΠΑ να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο εφαρμόζοντας σκληρές ανακριτικές τεχνικές, όπως τον εικονικό πνιγμό. Ο Τραμπ είχε επίσης αφήσει να εννοηθεί πως θα έθετε στο στόχαστρο οικογένειες υπόπτων για τρομοκρατία.

«Αντιλαμβάνομαι ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται από νόμους και συμβάσεις, δεν θα διατάξω τον στρατό μας ή άλλους κρατικούς λειτουργούς να παραβιάσουν αυτούς τους νόμους και θα ζητάω τη συμβουλή τους για τέτοια ζητήματα» ανέφερε ο Τραμπ σε γραπτή δήλωσή του προς την εφημερίδα Wall Street Journal.

«Δεν θα διατάξω έναν αξιωματικό του στρατού να παραβεί τον νόμο. Είναι καθαρό ότι ως πρόεδρος θα δεσμεύομαι από τους νόμους, όπως όλοι οι Αμερικανοί και θα αναλάβω τις ευθύνες» που συνεπάγεται το αξίωμα αυτό, πρόσθεσε.

Ο εικονικός πνιγμός είχε απαγορευθεί από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2009.

Ερωτηθείς στο ντιμπέιτ τι θα έκανε εάν ο στρατός των ΗΠΑ αρνείτο να εκτελέσει τη διαταγή του, ο Τραμπ είχε υπογραμμίσει: «Δεν θα αρνηθούν. Δεν πρόκειται να μου το αρνηθούν. Πιστέψτε με».

«Μπορείτε να φανταστείτε (…) αυτά τα ζώα στη Μέση Ανατολή, που κόβουνε κεφάλια, να κάθονται να συζητάνε (…) ότι έχουμε πρόβλημα με τους εικονικούς πνιγμούς; Πρέπει να προχωρήσουμε σε εικονικούς πνιγμούς, και σε ακόμα πιο σκληρά πράγματα», είχε προσθέσει.

Η ωμή τοποθέτηση του Τραμπ ώθησε τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, μέχρι πρότινος διεκδικητή του χρίσματος και σφοδρό επικριτή του Τραμπ, να στείλει στον στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, αρχηγό του γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, επιστολή με την οποία του θέτει το ερώτημα εάν η στοχοθέτηση των οικογενειών υπόπτων για τρομοκρατία είναι νόμιμη βάσει του δικαίου του πολέμου και εάν ο εικονικός πνιγμός ή ακόμη πιο ακραίες τεχνικές ανάκρισης είναι νόμιμες για τον αμερικανικό στρατό.

Ο Ντάνφορντ δεν έχει ακόμη απαντήσει δημόσια στην επιστολή του Γκρέιαμ.

Οι συχνά εμπρηστικές δηλώσεις του μεγιστάνα των ακινήτων προκαλούν έντονη αναστάτωση στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.

Οι δηλώσεις του για τα βασανιστήρια όμως προκάλεσαν επιπλέον μια ομοβροντία επικρίσεων από πρώην και νυν στελέχη των Ρεπουμπλικανών, των ένοπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών, που επισήμαναν ότι το Πεντάγωνο δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να υπακούσει σε τέτοιες διαταγές.

«Οι συγκεκριμένες διαταγές είναι παράνομες» ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος Πίτερ Φίβερ, που είχε υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις του μηχανισμού Εθνικής Ασφαλείας επί των ημερών των προέδρων Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους. «Η προώθηση της γενικευμένης χρήσης των βασανιστηρίων είναι ασυγχώρητη», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του τον ρωτούν πώς θεωρεί ότι θα εξελιχθεί ο αμερικανικός στρατός σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. «Βλέπουν έναν δημόσιο διάλογο πολύ διαφορετικό από αυτόν του παρελθόντος», εξήγησε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

About Kostas Athanasoulis