Home / Ειδήσεις / Συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ Ολάντ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

Συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ Ολάντ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

Σε «πολύ καλό κλίμα» πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επίσης γνωστοποίησαν, ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός θέλησε να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο ηγετών σε σχέση με την πρόταση της Αθήνας, που έχει κατατεθεί στο κείμενο των 47 σελίδων και για την οποία κυβερνητικές πηγές έλεγαν σήμερα ότι είναι στο τραπέζι, ενώ έχει απορρίψει την πρόταση των θεσμών που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματική πηγή από τη Γαλλία επιβεβαίωσε την τηλεδιάσκεψη των τριών ηγετών και ανέφερε ότι συνομίλησαν προκειμένου να «προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους της». Το Ρόιτερς αναφέρει ακόμη ότι η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα, την παραμονή της Συνόδου της ομάδας G7 των επτά ισχυρότερων οικονομικά κρατών, που θα διεξαχθεί αύριο στη Γερμανία. «Κατέγραψαν την ισχύουσα κατάσταση με στόχο να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών» που εμπλέκονται (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ), διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ κυβερνητικές πηγές διέψευσαν πληροφορίες που μετέδωσε το Ρόιτερς σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Η παραφιλολογία συνεχίζεται, μετά την πρόταση των θεσμών, που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!…-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι και αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών». Εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής ανέφερε από τις Βρυξελλες ότι υπήρξε ζήτημα επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι όπως αναφέρει η δήλωση της Επιτροπής της περασμένης Τετάρτης, οι δυο άνδρες θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή τις επόμενες ημέρες.

πηγή απε μπε

About m bonsu