Home / Ειδήσεις / «Φιλοδώρημα» έως 16 ευρώ οι επικουρικές του Νοεμβρίου

«Φιλοδώρημα» έως 16 ευρώ οι επικουρικές του Νοεμβρίου

Εγκεφαλικά -ξανά- στα ATM

Ξεκινούν οι αναδρομικές μειώσεις – Συνταξιούχος ΙΚΑ έπαιρνε 135,6 ευρώ, με τη μείωση έπεσε στα 66,8 ευρώ και μετά την αναδρομική παρακράτηση θα λάβει μόλις 16,8 ευρώ!

Εγκεφαλικά στα ΑΤΜ τον Νοέμβριο για 260.000 και πλέον συνταξιούχους αφού η σύνταξη μετατρέπεται σε φιλοδώρημα σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι μειώνονται ακόμη και στα… 16 ευρώ. Η προαναγγελία της αναδρομικής μείωσης γίνεται από τον ίδιο τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, με τις επιστολές που έστειλε στους συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν πάνω από 1.300 ευρώ μικτά από κύρια και επικουρική σύνταξη και βάσει του νόμου 4387/2016 είχαν περικοπές που ξεκίνησαν από τον περασμένο Αύγουστο και ολοκληρώνονται τον Νοέμβριο.

Οι μειώσεις που έγιναν όμως έχουν αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο, και τα ποσά των αναδρομικών περικοπών θα αρχίσουν να παρακρατούνται από τον Νοέμβριο με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ με επικουρική της τάξης των 135,57 που πήρε λόγω των μειώσεων επικουρική της τάξης των 66,80 ευρώ τον Σεπτέμβριο στις 2 Νοεμβρίου και καθώς θα κρατηθούν 50 ευρώ από τα αναδρομικά θα βρεθεί να πάρει ποσό 16,80 ευρώ. Ένα ποσό που θα βλέπει στο λογαριασμό του για τους επόμενους τέσσερις μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η παρακράτηση.

Η αναδρομική μείωση για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο είναι 206,31 ευρώ (68,77Χ3=206,31). Η κράτηση από την υφιστάμενη σύνταξη των 66,80 ευρώ θα είναι 50 ευρώ από τον Νοέμβριο με την επικουρική να διαμορφώνεται πλέον στα 16,80 ευρώ για τους επόμενους 4 μήνες, που θα έχει ολοκληρωθεί η αναδρομική παρακράτηση των 206,31 ευρώ.

Οι συντάξεις του Νοεμβρίου

Κατρούγκαλος: Αγαπητέ συνταξιούχε…

Την ίδια ώρα άρχισαν από τη Δευτέρα να αποστέλλονται τα ενημερωτικά σημειώματα με την υπογραφή Κατρούγκαλου προς τους 240.000 συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές στις επικουρικές τους. Στόχος να περιοριστεί η κοινωνική αγανάκτηση των συνταξιούχων που εδώ και τρεις μήνες δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση για το πώς προέκυψε το «ψαλίδι» μέσω του επαναυπολογισμού των επικουρικών τους.

Ωστόσο ούτε σ΄αυτό το σημείωμα αναφέρεται αναλυτικά ο τρόπος επαναυπολογισμού. Αντίθετα γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι επιλογές της κυβέρνησης και να διατηρηθεί «άσβεστη» η ελπίδα ότι πάλι με χρόνια με καιρούς οι συντάξεις θα αυξηθούν. Η επιστολή αναφέρει ότι η επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος ήταν ο μόνος τρόπος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν έγιναν οριζόντιες μειώσεις στις επικουρικές, δεν μειώθηκαν οι κύριες πλην των υψηλών άνω των 2.000 ευρώ και έμειναν στο απυρόβλητο οι συνταξιούχοι που έχουν μηνιαίο εισόδημα από κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1300 ευρώ. Σημειώνει ακόμα ότι σε κάθε περίπτωση το άθροισμα της κύριας και επικουρικής, μετά τη μείωση δε μπορεί να είναι κάτω από 1300 ευρώ. Στην επιστολή που ακολουθεί, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος εμποροϋπάλληλος με διαδοχική ασφάλιση είχε ήπια αναπροσαρμογή.

Δηλαδή εισέπραττε επικουρική 425,40 ευρώ ,η οποία μειώθηκε στα 397,92. Μείωση 27 ευρώ. Από τον επαναυπολογισμό προέκυψε προσωπική διαφορά 182 ευρώ. Ωστόσο μετά τη μείωση, το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξής του «έπεφτε» κάτω από τα 1300 ευρώ. Για τον λόγο αυτό, η σύνταξη δεν μειώθηκε περαιτέρω αλλά η διαφορά ύψους 182 ευρώ διατηρήθηκε ως προσωπική διαφορά. Η αποστολή των σημειωμάτων θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες αφού τα ΕΛΤΑ διαβεβαίωσαν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν 80.000 σημειώματα την ημέρα.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis