Home / Ειδήσεις / Χρωστάς στην εφορία; Πλήρωσε με ακίνητο

Χρωστάς στην εφορία; Πλήρωσε με ακίνητο

Το προανήγγειλε ο Αλεξιάδης στη Βουλή

Ανοιχτό και το ενδεχόμενο, στην περίπτωση όπου η οφειλή είναι μικρότερη της αξίας του ακινήτου, να επιτρέπονται και συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις

Και… «πληρωμές σε είδος» θα δέχεται σύντομα η Εφορία. Ικανοποιώντας ένα παλαιό αίτημα ιδιοκτητών ακινήτων που, λόγω κρίσης, δεν μπορούν να απαλλαγούν από φόρους κληρονομιάς για σπίτια που μένουν στα αζήτητα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να επιτρέψει την εκχώρηση του ακινήτου έναντι της οφειλής που βαρύνει τον ιδιοκτήτη της.

Η σχετική διάταξη ήδη ισχύει από το 2014, αφορά ακίνητα εντός σχεδίου αλλά για την εφαρμογή της χρειάζεται σχετική εγκύκλιος. Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτή των ΑΝΕΛ κ.Δημήτρη Καμμένο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρει ότι «το Υπουργείο οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζει την έκδοση απόφασης με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν μόνο υποχρεώσεις φόρων κληρονομιάς».

Ο λόγος όμως για τον οποίο ο νόμος δεν είχε εφαρμοστεί ως τώρα ήταν αν θα δεχτεί η Εφορία να διαγράψει χρέος όσο η αντικειμενική αξία, αλλά και το τι θα τα κάνει, αφού το Κράτος λεφτά θέλει και όχι ακίνητα που ούτε καν ξέρει πόσα έχει…

Λύση στο πρόβλημα πάντως φαίνεται πως βρήκε το υπουργείο, αφού ο κύριος Αλεξιάδης δεν έκρυψε πως υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου και την επιλογή του ακινήτου το οποίο θα εκχωρείται, αλλά υποστήριξε ότι και αυτά  θα επιλύονται με την υπό έκδοση απόφαση.

Επιπλεόν  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση όπου η οφειλή είναι μικρότερη της αξίας του ακινήτου, να επιτρέπονται και συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου 4276/2014 «επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης» αλλά «σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται».

Όπως ανέφερε ο Τρύφων Αλεξιάδης, θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε αν κάποιος χρωστά 30.000 ευρώ και το ακίνητο που εκχωρείται έχει αξία 50.000 ευρώ, η διαφορά των 20.000 ευρώ να μην χάνεται αλλά και ο πολίτης να προστατεύεται και να μην χάνει έσοδα το δημόσιο.

Ο κ. Καμμένος, από την πλευρά του, νωρίτερα, είχε παραθέσει το παράδειγμα μιας 73χρονης συνταξιούχου, η οποία κληρονόμησε το 2012 μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην οποία αναλογούσε φόρος 465.000 ευρώ. Η εφορία προέβη σε διακανονισμό της οφειλής σε 12 διμηνιαίες δόσεις ύψους 38.763 ευρώ έκαστη. Όπως ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, προφανώς η γυναίκα αυτή δεν μπορεί να πληρώσει και από το Δεκέμβριο του 2013, της κατάσχονται τα ενοίκια του ακινήτου. «Δεν έχει ούτε τα μισθώματα για να πληρώνει το φόρο», ανέφερε ο βουλευτής.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis