Το Solar Airship One είναι ένα αερόπλοιο το οποίο θα βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Το συγκεκριμένο αερόπλοιο, όπως αναφέρει η daily mail, θα αναπτυχθεί στη Γαλλία και πρόκειται να κάνει τον γύρο του κόσμου χωρίς στάσεις για ανεφοδιασμό χρησιμοποιώντας μάλιστα καύσιμα φιλικά στο περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα ένα υβριδικό σύστημα φωτοβολταϊκών και υδρογόνου.

Η Euro Airship που κατασκευάζει το Solar Airship One αναφέρει ότι θα έχει 80% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα συμβατικά αεροσκάφη.

Πετώντας σε μέσο ύψος επτά χλμ. το αερόπλοιο θα έχει ένα ειδικό ενισχυμένο περίβλημα που παρέχει σταθερότητα έναντι των εξωτερικών πιέσεων και συνθηκών ενώ θα παράλληλα ρυθμίζει την εσωτερική θερμοκρασία. Η διαχείριση του σύνθετου συστήματος κίνησης που αποτελείται από 15 θαλάμους αερίου θα γίνεται από λογισμικό το οποίο θα επιτρέπει στο αερόπλοιο να πραγματοποιεί γρήγορους ελιγμούς σε διαφόρων ειδών συνθήκες.

Ο φωτοβολταϊκός εξοπλισμός του αερόπλοιου θα του επιτρέπει να επαναφορτίζει τις μπαταρίες του στη διάρκεια της μέρας ενώ όταν πέσει το σκοτάδι θα αναλαμβάνουν δράση οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου επιτρέποντας έτσι θεωρητικώς τουλάχιστον στο σκάφος αυτό να πετάει αέναα.

Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν το 2026

Η Euro Airship θα ξεκινήσει την κατασκευή του Solar Airship One το 2024 με στόχο η κατασκευή να ολοκληρωθεί το 2025 και το 2026 να ξεκινήσουν οι πτήσεις. Η εταιρεία βλέπει πολλές χρήσεις για το Solar Airship One που μπορεί να κινείται και χωρίς να υπάρχει πλήρωμα. Το σκάφος θα μπορούσε σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία να εκτελέσει στρατιωτικές αποστολές, εμπορικές (π.χ. μεταφορά φορτίων) αλλά και πιο εξειδικευμένες όπως ο οικοτουρισμός.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το ασυνήθιστο αεροσκάφος θα βρίσκεται σχεδόν 20.000 πόδια πάνω από το έδαφος και θα διασχίζει το Μεξικό, την Ινδία, τις ΗΠΑ και πολλά άλλα κράτη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του σε δύο χρόνια.

«Στην Ιστορία, όλα τα μεγάλα όνειρα θεωρήθηκαν ακατόρθωτα πριν εκπληρωθούν», λέει η ομάδα του Euro Airship.

«Πίσω από κάθε κατόρθωμα, οι ερευνητές έχουν εφεύρει το μέλλον υπερβαίνοντας τα όρια των βεβαιοτήτων μας.Έχουν αμφισβητήσει τους κανόνες, αμφισβήτησαν τη κοινή λογική για να ανακαλύψουν νέες λύσεις. Σήμερα, η περιπέτεια πρέπει να συνεχιστεί με ένα υπέροχο ταξίδι για την προστασία του περιβάλλοντος και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας»., δήλωσε η ομάδα του Euro Airship.

Πηγή: Daily Mail