Home / Κόσμος / Politico: Εφοδος της αστυνομίας σε γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Politico: Εφοδος της αστυνομίας σε γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Συνεχίζεται το θρίλερ στις Βρυξέλλες σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς, Qatargate. Όπως μεταδίδει το Politico, σύμφωνα με βελγικές ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές, σε εξέλιξη βρίσκεται έφοδος των αστυνομικών αρχών σε γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχονται επίθεση, τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μιλώντας πριν από λίγο στο Στρασβούργο. «Και ο δρόμος μας για ανοιχτές, ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες δέχεται επίθεση», προσέθεσε.

«Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την αναφερόμενη Αντιπρόεδρο οποιοδήποτε καθήκον και ευθύνη που σχετίζεται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την έναρξη της διαδικασίας του άρθρου 21 για τη λήξη της θητείας της ως Αντιπροέδρου σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος» επισήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.
La Repubblica: Σφραγίστηκαν τα γραφεία τεσσάρων Ιταλών
Η ιταλική εφημερίδα κάνει αναφορά σήμερα σε άλλα τέσσερα ονόματα Ιταλών τα γραφεία των οποίων σφραγίστηκαν. Συγκεκριμένα λέγεται ότι σφραγίστηκε το γραφείο της Federica Garbagnati – σήμερα είναι βοηθός της ευρωβουλευτού Alessandra Moretti- η οποία, παρά το γεγονός ότι έκανε ένα ταξίδι στη Ντοχά για να συναντήσει τον υπουργό Εργασίας, ξεκαθάρισε ότι πάντα ψήφιζε για το Κατάρ σύμφωνα με τις υποδείξεις της ομάδας της. Η Garbagnati, ωστόσο, στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Antonio Panzeri.

Ο δεύτερος είναι ο Giuseppe Meroni. Έχει και αυτός παρελθόν ως βοηθός του Panzeri και τώρα είναι στην υπηρεσία της Λάρα Κόμι, νεοεκλεγμένης από τη Forza Italia. Μεταξύ του Comi και του Panzeri, ωστόσο, παρά την πολιτική τους απόσταση, υπήρχε πάντα μια φιλία που γεννήθηκε από ένα κοινό πάθος: το ποδόσφαιρο. Η μία οπαδός της Μίλαν και ο άλλος της Ίντερ, έπαιρναν συχνά μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές αφιερωμένες στο ντέρμπι της Λομβαρδίας.
Η τρίτη είναι η Donatella Rostagno, με ειδικότητα στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, πρώην συνεργάτης του Panzeri και τώρα της Βελγίδας ευρωβουλευτού ιταλικής καταγωγής, Maria Arena. Και πάνω απ’ όλα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ «Fight Impunity», η οποία ιδρύθηκε επίσης από τον Panzeri και βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εισαγγελίας.
Ο τέταρτος είναι ο Davide Zoggia, ένα σημαντικό όνομα της Ιταλικής Αριστεράς πριν από δεκαπέντε χρόνια. Πρώην Ιταλός βουλευτής, πιστός του Pierluigi Bersani (πρώην αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος) και οργανωτικός διευθυντής του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της γραμματείας του κ. Epifani. Το κινητό του τηλέφωνο κατασχέθηκε, επειδή ζούσε στις Βρυξέλλες σε ένα σπίτι που ανήκε στον Giuseppe Meroni, με τον οποίο μοιραζόταν το ίδιο γραφείο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Ο Zoggia ανήκει στο προσωπικό του Pietro Bartolo (πολιτικός πολύ γνωστός για τις τοποθετήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών) αλλά και στο προσωπικό του αρχηγού της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Brando Benifei – οι βοηθοί είναι συχνά μοιρασμένοι (μεταξύ των ευρωβουλευτών). Όλοι αυτοί οι βουλευτές έμειναν απολύτως ανεπηρέαστοι από τις έρευνες.
Η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο σπίτι της Εύας Καϊλή
Λίαν προσεκτική και αποτελεσματική ήταν η επέμβαση της βελγικής αστυνομίας στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του Ιταλού συντρόφου της την Παρασκευή, τηρώντας τόσο τους κανόνες περί ασυλίας της ευρωβουλευτού όσο και το μυστικό της εφόδου που απέδωσε κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία για τη φυλάκισή της, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Le Soir των Βρυξελλών.
Ήταν χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικοί ανέμεναν υπομονετικά κρυμμένοι έξω από το σπίτι της Καϊλή και του Φραντσέσκο Τζόρτζι, στο κέντρο των Βρυξελλών, να εξέλθει ο Ιταλός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να τον συλλάβουν, καθώς αρχικά δεν διέθεταν σχετική εξουσιοδότηση δεδομένης της βουλευτικής ασυλίας της Ελληνίδας ευρωβουλευτού.
Οι πρώτες λεπτομέρειες της υπόθεσης είχαν κρατηθεί τόσο αποτελεσματικά μυστικές ώστε δεν εμφανίζονταν αρχικά ούτε στη βάση δεδομένων της βελγικής αστυνομίας, προς αποφυγή διαρροών.
Για τους ερευνητές από το Κεντρικό Γραφείο για την Καταστολή της Διαφθοράς (OCRC) που διευθύνουν την έρευνα υπό τις οδηγίες του οικονομικού δικαστή Μισέλ Κλαιζ, η κατάσχεση του τηλεφώνου του Τζόρτζι και η ανάκρισή του ήταν κρίσιμης σημασίας. Μόλις βγήκε από το γκαράζ, οι άνδρες από τις ειδικές μονάδες σπεύδουν να τον συλλάβουν. Η σύλληψή του θα αποτελέσει την αρχή μιας σειράς 16 αναζητήσεων, σε αρκετούς δήμους των Βρυξελλών και των προαστίων.
Στο σπίτι των Τζόρτζι και Καϊλή όμως ακόμη δεν μπορούσαν να μπουν. Μετά τον εντοπισμό όμως κρίσιμων στοιχείων, και κυρίως 600.000 ευρώ σε μετρητά, στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Fight Impunity, το παιχνίδι άλλαξε.
Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής η επιχείρηση είναι ήδη επιτυχημένη: Εκτός από τα μετρητά, ανακαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν αρκετά terabytes δεδομένων.
Τότε είναι που γίνεται και η πιο δραματική εξέλιξη. Προφανώς κατόπιν προειδοποίησης ότι ο Τζόρτζι έχει συλληφθεί, άλλος άνδρας φεύγει από το ξενοδοχείο Sofitel, στη λεγόμενη ευρωπαϊκή συνοικία. Δεν είναι άλλος από τον πατέρα της Εύας Καϊλή. Ο ίδιος και η σύζυγός του μένουν για λίγες μέρες στις Βρυξέλλες. Φεύγοντας ο κ. Καϊλής κρατάει μια βαλίτσα που κανονικά δεν θα τραβούσε το βλέμμα – μόνο που το εσωτερικό της ήταν γεμάτο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Εκεί σπεύδει και τον πιάνει αστυνομική ομάδα.
Με βάση αυτή την εξέλιξη, που συνιστά αυτόφωρη διαδικασία, οι αρχές θεωρούν ότι δεν ισχύει πλέον η βουλευτική ασυλία της Εύας Καϊλή.
Αμέσως στα κεντρικά της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Βελγίου, κινητοποιούνται αστυνομικοί που επέστρεφαν από τις πρώτες πρωινές έρευνες. Θα συνοδεύονται για την περίσταση από τον ανακριτή Κλαιζ αυτοπροσώπως. Όλοι πάνε να επισκεφτούν μία από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου. Επρόκειτο για έρευνα που δεν είχε προγραμματιστεί, και δεν ήταν το τέλος των εκπλήξεων τους.
Στην κατοικία των Καϊλή και Τζόρτζι, οι ερευνητές θα ανακαλύψουν ολόκληρες σακούλες με μετρητά. Οι πολυτελείς βαλίτσες και ταξιδιωτικές τσάντες έχουν χώρο για κρυφή μεταφορά μετρητών. «Πρόκειται για πράγματα που παρατηρούνται γενικά κατά τη διάρκεια ερευνών σε εμπόρους ναρκωτικών», λέει στη βελγική εφημερίδα πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Τα μετρητά είναι σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν έχει καταφέρει ακόμη να διευκρινίσει το ακριβές ποσό, γιατί μέρος του αποστέλλεται για επιστημονική ανάλυση. Όμως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπήρχαν περίπου 600.000 ευρώ στη βαλίτσα του πατέρα Καϊλή και τουλάχιστον 150.000 ευρώ μετρητά στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή. Κατά τη Le Soir, πρόκειται για μετριοπαθή εκτίμηση.
Επιπλέον, το σπίτι της Εύας Καϊλή ήταν επίσης εξοπλισμένο με δώρα που έφεραν την υπογραφή της χώρας που είναι ύποπτη για διαφθορά: μετάλλια ή άλλα τιμαλφή που πρόσφερε το Κατάρ.
Όλα αυτά ήταν τα στοιχεία πάνω στα οποία απαιτήθηκαν εξηγήσεις όλο το Σαββατοκύριακο από το ζεύγος Καϊλή – Τζόρτζι, αλλά και από τον κ. Καϊλή, που τελικά ήταν και ο μόνος από τους τρεις που έχει αφεθεί ως τώρα ελεύθερος…
Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview