Home / Προτεινόμενα / Intrakat: Γιατί ισχυροποιεί την παρουσία της στις ΑΠΕ – Τα νέα έργα

Intrakat: Γιατί ισχυροποιεί την παρουσία της στις ΑΠΕ – Τα νέα έργα

Τις επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα των κατασκευών, ενός κλάδου που εμφανίζει ξανά, ύστερα από περισσότερο από μία δεκαετία, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, σχεδιάζει η Intrakat, η οποία ολοκλήρωσε, πρόσφατα, ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και το μεγαλύτερο τέτοιου είδους έργο. Πρόκειται για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ που υλοποίησε η εταιρεία για λογαριασμό της Fraport Greece. Εάν δεν μεσολαβούσε η πανδημία, η ελληνογερμανική κοινοπραξία παραχώρησης σχεδίαζε με ορίζοντα το 2026, την υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού πλάνου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που αφορούσε την υλοποίηση εργασιών αναβάθμισης στους χώρους προσαπογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών. Αυτό το σχέδιο, η δεύτερη φάση των επενδύσεων της Fraport, επαναξιολογείται, ύστερα από την καθίζηση της κυκλοφορίας των αεροσκαφών λόγω Covid-19.
Όπως εκτίμησε, όμως, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Πέτρος Σουρέτης, η τεχνική εταιρεία θα μπορούσε να είναι ο ανάδοχος των έργων της επόμενης φάσης της επένδυσης της Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια.   

Ως προς τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις, η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και η έγκαιρη υπογραφή συμβάσεων για έργα 225,6 εκατ. θα βελτιώσει τα μικτά κέρδη και τα κέρδη προ φόρων το 2021, με το ανεκτέλεστο να είναι ύψους 380,9 εκατ. ευρώ. Όπως ακόμη, αναφέρθηκε, χθες, το 2020 οι λειτουργικές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 13 φορές, σε σχέση με το 2019 και ανήλθαν σε 11,6 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχύθηκαν κατά 50% και τα ταμειακά διαθέσιμα, στα 12,5 εκατ. ευρώ.
Έμφαση στις ΑΠΕ…

Ενόψει των νέων έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, η Intrakat έχει ετοιμάσει σχέδιο δράσης. Αυτό περιλαμβάνει, την ισχυροποίηση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου δρομολογούνται επενδύσεις, την επόμενη τριετία, ύψους 300 εκατ. ευρώ, των οποίων η αξία ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα οκταετίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η Intrakat απορρόφησε την ΓΑΙΑ Άνεμος η οποία έχει άδειες αιολικών και φωτοβολταϊκών 1,1MW, διαθέτει 93MW υπό κατασκευή με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, 415MW θα υλοποιηθούν μέχρι το 2024, ενώ υπάρχουν έργα 600MW που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από το 2024 έως και το 2028.
Η εισηγμένη διαβλέπει προοπτικές ανάπτυξης στην ανάληψη έργων κατασκευής, ανάπτυξης και λειτουργίας έργων ΑΠΕ, στρατηγική που αποφέρει εγγυημένες εισροές, διαθέτοντας χαμηλό ρίσκο.
…και σε τέσσερις πυλώνες
Για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών της, η Intrakat, εκτός από την χρήση ιδίων κεφαλαίων, βρίσκεται σε διαβούλευση με τις τράπεζες και με διεθνείς κεφαλαιουχικούς επενδυτές, ενώ προσανατολίζεται σε νέες στρατηγικές συνεργασίες. Ευρύτερα, με πόρους 32 δισ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης και 40 δισ. από το ΕΣΠΑ 21-27 να αναμένεται ότι θα χρηματοδοτήσουν έργα υποδομών, ΑΠΕ, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, η Intrakat προσανατολίζεται σε τέσσερις στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης,.
Πρόκειται για:
– τα δημόσια έργα υποδομών όπου, έως το 2030, εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν έργα 43,4 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών και των ΣΔΙΤ)
 – τις ΣΔΙΤ και τις Παραχωρήσεις. Εκτιμάται ότι υπάρχουν στη γραμμή εκκίνησης έργα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ κατά την περίοδο 2021-2026 πρόκειται να βγουν στην αγορά έργα ΣΔΙΤ 7 δισ. ευρώ. Η εταιρεία ξεχωρίζει έργα υποδομων οδοποιίας, κτηριακά, ψηφιακών υποδομών, εξοικονόμησης ενέργειας, έξυπνης γεωργίας και περιβαλλοντικών απόβλητων.
-έργα ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά πάρκα, υπεράκτια αιολικά πάρκα, έργα αποθήκευσης ενέργειας όπου θα διατεθούν 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και projects υδρογόνου.
-έργα ανάπτυξης ακινήτων, όπου προσβλέπει σε συνεργασίες με ξενοδοχειακά brands υψηλού κύρους (π.χ. L+R, Milos), ενώ σχεδιάζει την ανάπτυξη και πώληση βιλών σε υψηλής ζήτησης τουριστικούς προορισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Intrakat: Τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης – Επενδύσεις €300 εκατ. σε ΑΠΕ

Intrakat: Απορρόφηση της «Γαία Άνεμος» – Οι στόχοι της συγχώνευσης

Intrakat: Ολοκλήρωσε την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων

Money Review

Πηγή

About moneyreview