Home / Περιβάλλον / Iνδία: Απειλή για τους ασθενείς κορωνοϊού το σοβαρό κύμα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Iνδία: Απειλή για τους ασθενείς κορωνοϊού το σοβαρό κύμα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οι κάτοικοι της ινδικής πρωτεύουσας αντιμετωπίζουν ένα από τα σοβαρότερα κύματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης εδώ και χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αυξάνοντας τους κινδύνους που συνιστά για τους κατοίκους της πόλης ο κορονοϊός, λένε γιατροί.

Η μόλυνση στο Νέο Δελχί είχε σχεδόν εξαφανιστεί νωρίτερα μέσα στον χρόνο όταν η κυβέρνηση επέβαλε ένα εθνικό lockdown για την ανάσχεση του κορονοϊού.

Αλλά οι περιορισμοί ήρθησαν και τόσο η μόλυνση όσο και ο κορονοϊός επέστρεψαν δριμύτεροι.

Ο συνολικός δείκτης ποιότητας του αέρα (AQI) στο Νέο Δελχί, ο οποίος περιλαμβάνει τη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5, αλλά και μεγαλύτερων ρυπαντών, έχει παραμείνει πάνω από το 400, σε μια κλίμακα μέχρι το 500, για πέντε συναπτές ημέρες, έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια PM2.5 μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές νόσους και νόσους του αναπνευστικού –περιλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα– και συνιστούν ιδιαιτέρως κίνδυνο για ασθενείς με COVID 19.

Ο Ρ.Β Ασοκάν, ο επίτιμος γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου της Ινδίας, ο οποίος εκπροσωπεί 350.000 γιατρούς, είπε στο Reuters ότι η ατμοσφαιρική μόλυνση καθιστά τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον κορονοϊό.

“Τα σωματίδια PM2.5 διαπερνούν το φράγμα του ρινικού περάσματος, εξασθενίζουν τα εσωτερικά τοιχώματα των πνευμόνων και διευκολύνουν την εξάπλωση της μόλυνσης του κορονοϊού”, λέει ο ίδιος.

Γιατροί και ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης εντοπίσει μια σχέση ανάμεσα στην μόλυνση και στους θανάτους ασθενών, οι πνεύμονες των οποίων είναι εξασθενημένοι εξαιτίας του κορονοϊού.

Τα επίπεδα των σωματιδίων PM2.5 ήταν σήμερα 20 φορές υψηλότερα από το επίπεδο ασφαλείας που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως δείχνουν επίσημα στοιχεία.

Οι πέντε ημέρες με AQI πάνω από το επίπεδο των 400 είναι το μεγαλύτερο διάστημα τόσο βαριάς ατμοσφαιρικής μόλυνσης κατά τον μήνα Νοέμβριο από το 2016.

Ο Νοέμβριος είναι συνήθως ο χειρότερος μήνας αναφορικά με την ατμοσφαιρική μόλυνση σε όλη την Ινδία καθώς οι αγρότες καίνε καλάμια στα αγροκτήματά τους και ο ψυχρότερος καιρός μπορεί να παγιδεύσει την μόλυνση.

Γιατροί στο Νέο Δελχί, το οποίο έχει καταγράψει μεγάλη αύξηση σε λοιμώξεις του αναπνευστικού εξαιτίας της ρύπανσης, φοβούνται νέα άνοδο μετά το φεστιβάλ του Ντιβάλι την Κυριακή, το οποίο γιορτάζεται με την ρίψη βεγγαλικών παρότι αυτή τη χρονιά απαγορεύτηκαν τα πυροτεχνήματα.

Το περιβαλλοντικό δικαστήριο της Ινδίας, το Εθνικό Πράσινο Δικαστήριο, απαγόρευσε την πώληση και χρήση βεγγαλικών στην πόλη αυτή των 20 εκατομμυρίων κατοίκων και στις γειτονικές πόλεις από την 1η Δεκεμβρίου, αλλά κάποιοι αναπόφευκτα θα αγνοήσουν την απαγόρευση.

Το δικαστήριο κάλεσε μάλιστα τις αρχές να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, που προέρχεται από όλες τις πηγές “ενόψει της πιθανής επιδείνωσης της πανδημίας”.

Εκτός από την καύση των καλαμιών το πρόβλημα με την μόλυνση στο Δελχί επιδεινώνεται από τα εργοστάσια, τα οχήματα και την καύση των απορριμμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

About skaigr