Η Vast — μια startup εταιρία με έδρα την Καλιφόρνια και μία από τις νεότερες εταιρείες στον κόσμο των ιδιωτικοποιημένων διαστημικών πτήσεων — ελπίζει στην δημιουργία του πρώτου εμπορικού διαστημικού σταθμού, σε συνεργασία με την SpaceX.

Ο Jed McCaleb, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Vast, ο οποίος στο παρελθόν είχε κάνει μια περιουσία στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «ενθουσιασμένη που ξεκινά αυτό το ταξίδι εκτόξευσης, του πρώτου εμπορικού διαστημικού σταθμού στον κόσμο, Haven-1, και του πρώτου του πληρώματος, με το όνομα Vast-1.”

 

Ο Jed McCaleb, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Vast, ο οποίος στο παρελθόν είχε κάνει μια περιουσία στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «ενθουσιασμένη που ξεκινά αυτό το ταξίδι εκτόξευσης, του πρώτου εμπορικού διαστημικού σταθμού στον κόσμο, Haven-1, και του πρώτου του πληρώματος, με το όνομα Vast-1.”

Ο McCaleb είπε ότι επενδύει 300 εκατομμύρια δολάρια από τα δικά του χρήματα στην προσπάθεια και δεν σκοπεύει να αναζητήσει εξωτερική επένδυση για το Vast έως ότου η εταιρεία κατασκευάσει τον προτεινόμενο διαστημικό σταθμό της και μπορέσει να δημιουργήσει έσοδα. Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει ότι το συνολικό έργο πιθανότατα θα του κοστίσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια.

VAST

Δεν είναι σίγουρο ότι η Vast θα γίνει πράγματι η πρώτη εταιρεία που θα βάλει σε τροχιά έναν ιδιωτικό διαστημικό σταθμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στοχεύει σε εκτόξευση τον Αύγουστο του 2025. Η ανάπτυξη ενός διαστημικού σταθμού, ωστόσο, είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη προσπάθεια, που απαιτεί εκτεταμένες δοκιμές και βασική τεχνολογία, όπως συστήματα υποστήριξης ζωής.

Η Vast θα εξοπλίσει τον διαστημικό της σταθμό Haven-1 με τα απαραίτητα αναλώσιμα – όπως οξυγόνο και άλλα υλικά που διατηρούν τη ζωή, χωρίς όμως να χρειαστεί να αναπτύξει ένα σύστημα υποστήριξης ζωής από την αρχή, είπε ο McCaleb στο CNN.

VAST

Άλλες εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων πολλών με την υποστήριξη της NASA – εργάζονται επίσης για την ανάπτυξη ιδιωτικών διαστημικών σταθμών. Η NASA, μαζί με τους παγκόσμιους εταίρους της, επιδιώκει να χρησιμοποιήσει έναν ιδιωτικά αναπτυγμένο διαστημικό σταθμό για να αντικαταστήσει τον γηρασμένο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος κατοικείται συνεχώς σε χαμηλή τροχιά στη Γη από το 2000.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις και αξιωματούχοι στον Καναδά, την Ιαπωνία και τις συμμετέχουσες χώρες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας εξουσιοδότησαν τον ISS να παραμείνει σε λειτουργία έως το 2030. Όμως ο άλλος βασικός εταίρος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η Ρωσία, έχει πει ότι θα εγγυηθεί τη συμμετοχή μόνο μέχρι το 2028.

VAST

Δεν είναι σαφές πόσα από τα 300 εκατομμύρια δολάρια που έχει διαθέσει ο McCaleb για το έργο Haven-1 θα πάνε στο SpaceX για υπηρεσίες εκτόξευσης. Η Vast δεν μοιράστηκε οικονομικές λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία της με την εταιρεία.

Ο απλός διαστημικός σταθμός Haven-1, θα μπορεί να εκτοξεύσει πάνω από έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9.

VAST

Μετά την αποστολή του διαστημικού σκάφους σε τροχιά, η SpaceX θα παράσχει εκπαίδευση σε τέσσερα μέλη του πληρώματος που δεν έχει ακόμη κατονομαστεί για την αποστολή Vast-1.

Αρχικά, η εταιρεία σχεδιάζει το Haven-1 να λειτουργεί ανεξάρτητα, να επιπλέει ελεύθερα στην τροχιά της Γης. Αργότερα σχεδιάζει να συνδέσει το διαστημικό σκάφος ως μονάδα, σε έναν μεγαλύτερο διαστημικό σταθμό.

Απώτερος στόχος της εταιρίας είναι να δημιουργήσει έναν τεράστιο διαστημικό σταθμό σε τροχιά με τεχνητή βαρύτητα που θα μπορούσε να εκτοξεύσει πάνω από ένα όχημα SpaceX Starship.

Πηγή: skai.gr